do 10 dec 2009, 19:54 , www.detelegraaf.nl

MADRID -  Meer dan vijfhonderd jaar na het ontstaan van het Spaanse rijk is er eindelijk een Spaanse taal. De Spaanse Koninklijke Academie en 21 organisaties uit de Spaanstalige landen in de wereld zijn het eens geworden over een gezamenlijke grammatica.

De nieuwe taalregels staan in een boek dat donderdag is gepresenteerd in Madrid. Het werk, waar zeker elf jaar aan is gewerkt, telt vierduizend pagina's. Bijna tachtig jaar geleden was voor het laatst een boek met Spaanse grammatica verschenen, maar die hield geen rekening met de verschillende versies die wereldwijd waren gevormd.

Het Spaans, de moedertaal van meer dan driehonderd miljoen mensen, is na o.a. het Mandarijn en het Engels een van de grootste talen ter wereld. Het wordt behalve in Spanje ook gesproken in landen als Mexico, Argentinië, Cuba en de Filipijnen. Door het ontbreken van een standaard zeggen Spaanssprekenden wereldwijd iets anders. Zo is 'jullie praten' in Spanje 'vosotros habláis', terwijl iemand in Argentinië 'ustedes hablan' zegt.

Reageer


× 3 = twaalf