Hidde van Koningsveld (16) uit Den Haag is donderdag uitgeroepen tot 7Days Jongere van het Jaar 2012. Hij kreeg de meeste stemmen van de lezers van jongerenkrant 7Days. De filmer en blogger >eindigde nipt boven actrice Hanna Obbeek (14), die tweede werd.

Hidde trok dit jaar de aandacht met zijn documentaire Greekonomics, waarin hij de schuldencrisis belicht vanuit de ogen van Griekse Nederlanders. Een onderwerp dat hem aan het hart gaat, aangezien zijn moeder oorspronkelijk uit Griekenland komt. Daarnaast is Hidde blogger voor het populaire Scholieren.com. Ook daarin gaat hij gevoelige en persoonlijke onderwerpen niet uit de weg. Zo schreef hij openhartig over zijn strijd tegen anorexia die hij voerde en uiteindelijk won.

Maar Hidde zit niet stil, hij is druk bezig met een nieuw omvangrijk project. Komend jaar wil de jonge regisseur een film maken van het boek Jongste zegt nee, geschreven door zijn moeder Angela Mastwijk. Dat boek draait om een jongen die te kampen heeft met een eetstoornis.

Uitreiking

7Days-hoofdredacteur Lotte Stegeman overhandigde Hidde de award tijdens een feestelijke uitreiking, die gepresenteerd werd door actrice Liza Sips. Hidde kreeg 25% van de stemmen, genoeg om de zes andere genomineerden achter zich te laten. Actrice Hanna Obbeek (14) werd tweede. Zij speelt de hoofdrol in de film Achtste-groepers huilen niet. De derde plaats ging naar Wilma Westenberg (18), die zich inzet voor een veiliger internet. Zij maakte bovendien veel indruk met haar toespraak op TEDx Youth Amsterdam, waarin ze vertelde hoe ze van haar zwakte (ze heeft een tumor in haar gezicht) haar kracht heeft gemaakt. De andere genomineerden waren modeontwerpster Jeanine van Berkel (16), schaatsster Sanneke de Neeling (16), app-bouwer Midas Kwant (15) en dj Martin Garrix (16).

Jongeren

In jongerenkrant 7Days staan vrijwel iedere week jongeren die zich op positieve manier weten te onderscheiden. Aan het eind van het jaar kiest de redactie de zeven jongeren die de meeste indruk hebben gemaakt. De lezers van de krant wijzen vervolgens door te stemmen de winnaar aan. Vorig jaar was dat de gehandicapte topzwemmer Olivier van de Voort (15). ‘De verkiezing van de jongere van het jaar is een mooie manier om jongeren in Nederland eens positief te belichten’, zegt Lotte Stegeman, hoofdredacteur van 7Days. ‘Als het over jongeren gaat, zijn het vaak verhalen over pesten, schooluitval of drankmisbruik. Allemaal belangrijke onderwerpen die we in de krant niet uit de weg gaan. Maar er staan ook een heleboel jongeren tegenover die geweldige prestaties leveren. Die jongeren geven wij graag een podium.’

Reageer

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.