Sommige creatieve Nederlanders gaan op zo'n bijzondere manier met het Nederlands overweg, dat het alleen al geweldig is ze te horen praten. Wie nu 'virtuozen' zijn en wie niet, blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Toch loont het de moeite met de onderstaande personen kennis te maken. Dit kunnen dichters, acteurs, cabaretiers, zangers, presentatoren of andere opvallende Nederlanders zijn:

Droog Brood

Dit cabaretduo heeft inmiddels al vier programma's gemaakt waarin de Nederlandse taal wel een heel bijzondere plek krijgt. Bekijk hun smurfenlied op You Tube!

Driek van Wissen

Tot en met het jaar 2008 onze Dichter des Vaderlands! Zie hem hier een gedicht voordragen en signeren!

Ramsey Nasr

De nieuwe en derde Dichter des Vaderslands! Lees deze mooie woorden van hem en zie hem hier in een komische zelfaankondiging één van zijn gedichten 'Utopia' voordragen!

Van Kooten & De Bie

Bekijk O. den Beste over taalverloedering en Harry van Klingelen met zijn jubileumplaquette!

Hans Verhagen

Film- en televisiemaker, schrijver, dichter én winnaar van de PC Hooft-prijs 2009!

Kees Torn

Een ware taalvirtuoos! Deze cabaretier doet je achter je oor krabben!

Mike Boddé

Naast serieuze en hele korte liedjes, zet hij je in dit komische clipje door zijn taalgebruik nogal eens op het verkeerde been: Rotterdam!

Plien en Bianca

Vooral bekend door het meesterlijke ZAAI. Door het gebruik van meerdere dialecten en geweldige woordspelingen geven ze het Nederlands een heerlijk karakter! Bekijk vooral dit en dit filmpje!

Wim T. Schippers

Beter bekend als de stem van Ernie, Kermit en Graaf Tel van Sesamstraat, maar dat is maar een zeer klein onderdeel van alles wat deze meneer heeft uitgevreten. Vooral deze filmpjes zijn de moeite waard: 1 | 2

Jiskefet

Als bedenkers van het woord 'lullo' (staat zelfs in het groene boekje!) hebben Herman Koch, Kees Prins en Michiel Romeyn ontzettend veel verschillende typetjes gespeeld, waarbij het spelen met taal vaak een belangrijke rol speelde. Vooral de filmpjes over ham and eggs, rampenplan en Hidden Sound System zijn geweldig!

Brigitte Kaandorp

Deze cabaretière gebruikt taal op een hele bevrijdende manier. Zie dit en dit om het zelf te zien!

Rodaan Al Galidi

Ongelooflijk wat deze virtuoos schrijft, vertelt en bedenkt! Rodaan over onze bureaucratie op YouTube en dit is zijn website!

 

 

Binnenkort meer links!