VELO-campagne Taal maakt gezonder

Taalnieuws Voeg een reactie toe

 

Op donderdag 11 september gaat de campagne ‘Taal maakt gezonder' van start. De campagne richt zich op eerstelijnszorgverleners zodat zij laaggeletterden kunnen helpen aan advies, coaching en scholing. Doel van de campagne is om 65.000 eerstelijnszorgverleners te attenderen op laaggeletterdheid en hen middelen te verschaffen om patiënten en cliënten door te verwijzen.

Uit recent onderzoek blijkt dat eerstelijnszorgverleners laaggeletterden in hun zorgpraktijk graag willen helpen, maar niet weten hoe dat moet. De campagne Taal maakt gezonder voorziet in deze behoefte. De campagne is een initiatief van Verenigde Eerste Lijns Organisaties (VELO) en Stichting Lezen & Schrijven. V&VN-voorzitter Henk Bakker is voorzitter van VELO. De campagne begint tijdens het afscheidssymposium van Steven van Eijck als voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Prinses Laurentien der Nederlanden houdt een toespraak. Ook minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) zijn bij de bijeenkomst aanwezig.

Herkennen belangrijk
In Nederland zijn 1,3 miljoen laaggeletterden. Zij kunnen niet goed lezen en schrijven. Het gaat om 1 op de 9 mensen tussen 16 en 65 jaar, zelfs om 1 op de 5 mensen tussen 55 en 65 jaar. Zij begrijpen informatie vaak niet goed. Laaggeletterde mensen gaan vaker naar de huisarts en weten minder over ziekte, gezondheid en gezond leven. Zij hebben ook meer moeite met therapietrouw en zelfzorg. Het is voor zorgverleners belangrijk om laaggeletterdheid te herkennen en bespreekbaar te maken. Zorgverleners worden ondersteund om laaggeletterden op eenvoudige wijze door te verwijzen naar scholing in de buurt. Er is ook een telefoonnummer voor gratis advies en coaching.

Aan VELO nemen deel: V&VN, Actiz, de Fysiotherapeut, KNMO, KNMT, KNOV, LHV en LVE.

Meer informatie over de campagne www.taalmaaktgezonder.nl

Lees meer in Dossier Eerstelijnszorg

Reageer


een + = 9