Vind hieronder de antwoorden op vragen zoals; Wat kun je doen aan steken in je zij? Alcohol na de wedstrijd: een goed idee? Wat is het nut van (isotone) sportdranken?

Bewegen Nederlanders voldoende?

Het aantal Nederlanders dat voldoet aan de ‘combinorm’ voor gezond bewegen stijgt de laatste jaren. In 2007 ging het om tweederde van de bevolking. Deze norm houdt in: 5-7 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen en/of minstens 3 keer per week 20 minuten intensief bewegen.
12-17-jarigen scoren aanzienlijk lager dan volwassenen. Meer informatie over het beweeg- en sportgedrag van Nederlanders in de Tussenrapportage Sport uit februari 2009.

Welke sportstudie is voor mij interessant?

Waarom studeren aan de…?
Er zijn in Nederland alleen al tientallen vervolgopleidingen op MBO- of HBO-niveau die het leergebied ‘sportmanagement’ en/of ‘sport en bewegen’ als belangrijk speerpunt hebben. Daarnaast zijn er vele LOOT-scholen, CIOS-opleidingen en last but not least vijf universiteiten met een of meer leerstoelen op sportgebied. Waarin verschilt nu de ene opleiding van de andere, waarin onderscheiden de onderwijsinstellingen zich vooral van elkaar? De serie ‘Waarom studeren aan de…’ licht een tipje van de sluier op.

Lees hier de ervaringen van studenten van diverse sportstudies: Sport Knowhow XL

Of kijk op de pagina: gymleraar worden?!

Hoe vind ik en wat doet sportmedische hulp (fysio/sportarts/dietist)?

Om bij een sportzorgaanbieder terecht te komen neem je een kijkje op sportzorg.nl.

Een sportarts is een huisarts of specialist die een bijkomende opleiding in de sportgeneeskunde gevolgd heeft en die over de nodige apparatuur/kennis beschikt om sportmedische begeleiding (voeding, training, blessures, testen etc.) aan te bieden. Ben jij aan een sportkeuring toe? Kijk op: Sportkeuring

Een fysiotherapeut zorgt voor herstel van lichamelijke klachten die in relatie staan tot beweging. Een fysio vindt je door te zoeken op: de fysiotherapeut.com

Mag ik sporten/zwemmen tijdens de menstruatie?

Sporten/Zwemmen tijdens de menstruatie kan absoluut geen kwaad. Om hygiënische en praktische redenen is het gebruik van een tampon wel aan te raden.
Als je vlak voor het sporten/zwemmen een nieuwe tampon gebruikt, is de kans op lekken minimaal.

Regelmatige lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op de menstruatie, zowel op de hoeveelheid bloedverlies als op de duur van de menstruatie.

Bovendien is er tijdens het zwemmen minder bloedverlies. Onder invloed van het koude water wordt de schede meer gesloten, waardoor het menstruatievocht niet naar buiten kan komen. Je vervangt de tampon wel best na de zwembeurt. Er bestaat geen gevaar voor genitale infectie door het zwemwater. De vochtstroom uit de baarmoeder naar buiten maakt het binnendringen van bacteriën onmogelijk.
Door de hydrodynamische krachten in het water vermindert zwemmen vaak de pijnklachten en het opgezwollen gevoel tijdens de maandstonden.

Wat is het nut van (isotone) sportdranken?

Het gebruik van isotone sportdranken kan nuttig zijn om het bloedglucosegehalte op peil te houden tijdens sportprestaties van meer dan 1,5 uur. Veel belangrijker is nog dat je vóór de sportprestatie voldoende energie en koolhydraten opslaat.
Het best is om in de periode van drie uur tot 2 à 3 minuten voor de start geen suikerhoudende dranken te drinken. Uiteraard kan je dan nog wel een glas verdund fruitsap of isotone sportdrank drinken.

Wat kun je doen aan steken in je zij?

De oorzaak van steken in de zij is niet precies bekend, maar men vermoedt dat het te maken heeft met een zuurstoftekort in de ademhalingsspieren van het middenrif. Een goede opwarming zou steken kunnen voorkomen. Voor een wedstrijd of training enkele keren diep en traag in- en uitademen vanuit de buik doet het diafragma ontspannen. Als je geregeld last hebt van steken in de zij, vermijd je best te eten of te drinken voor een training of wedstrijd. De combinatie van onvolledige vertering en hevige ademhaling zou de pijn veroorzaken.
Sterke buikspieren doen de gevoeligheid voor steken in de zij afnemen.
Als je tijdens het sporten toch last krijgt, probeer dan vanuit je buik te ademen in plaats van je borst. Pas je ademhalingspatroon ook aan, m.a.w. bij steken aan de rechterkant adem je uit als de linkervoet de grond raakt en omgekeerd.
Als dit allemaal niet lukt, zul je moeten vertragen en dieper gaan ademhalen, of zelfs stoppen. De pijn zal vrijwel onmiddellijk verdwijnen als je op de rug gaat liggen met de benen en het bekken hoger dan de romp.

Wat kan ik doen tegen spierscheuren en –verrekkingen?

Spierblessures zijn dikwijls het gevolg van een verkeerde trainingsopbouw of van overbelasting van de spieren.
Daarom kan je je best voor elke training of wedstrijd rustig opwarmen. Hierdoor zorg je voor een goede doorbloeding van de spieren. Doe daarna uitgebreid stretchoefeningen.
Tot slot (van de opwarming) kan je nog wat spierversterkende oefeningen (zoals spurtjes, pompen, …) doen voor je echt aan de training of wedstrijd begint.

Welke sport kan ik het best beoefenen om mijn gezondheid en/of conditie te verbeteren?

Wie om gezondheidsredenen aan sport wil doen, kiest best een uithoudingssport als lopen, zwemmen, fietsen, … Meer technische en minder continue sporten als tennis, voetbal, … komen als tweede keuze in aanmerking.
Sporten waar een hoge weerstand of een maximale kracht voor nodig zijn, zoals sprintnummers of bodybuilding, zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid. Voor jeugdige sporters of mensen met een hoge bloeddruk zijn ze zelfs af te raden. Een lichte en algemene krachttraining kan wel nuttig zijn als aanvulling op een andere sport of in functie van de algemene gezondheid.
Groepsactiviteiten (volleybal, korfbal, yoga, …) zijn geschikt als zuivere ontspanning, d.w.z. ze verbeteren niet noodzakelijk de gezondheid. Ze zijn echter wel ontspannend en motiverend en zeker niet schadelijk. Voor de meeste balsporten is trouwens een goede, algemene conditie aangewezen.

Wat is de invloed van sport op je gezondheid?

Duursport heeft vooral een positief effect op het hart- en bloedvatenstelsel: je bloeddruk verlaagt, je longcapaciteit wordt groter, de frequentie van je hartslag in rusttoestand verlaagt, je cholesterolgehalte wordt lager, …
Ook lopen heeft een positieve invloed, nl. op het gemoed, het maagdarmstelsel, de weerstand tegen infecties en kanker. Bovendien zou lopen ook beenderontkalking tegenwerken.
Hiernaast zijn er ook negatieve effecten, die vooral betrekking hebben op de overbelasting: bij extreme inspanningen kunnen er letsels, maagdarmproblemen en zelfs hartklachten ontstaan.

Hebben antibiotica een negatieve invloed op de sportprestaties?

Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat antibiotica geen invloed hebben op het prestatievermogen.
Een sporter neemt bv. antibiotica wegens een ontsteking in zijn lichaam. Die ontsteking zorgt ervoor dat je lichaam minder stressbestendig is. Daarom is het aan te raden de trainingsintensiteit te beperken wanneer je antibiotica neemt. Wanneer je tijdens deze periode mindere prestaties levert, is dit het gevolg van de “ziekte” zelf en niet van de antibiotica.

Alcohol na de wedstrijd: een goed idee?

Na een wedstrijd is het belangrijk zo snel mogelijk de verbruikte energie en het vochtverlies aan te vullen. Alcohol is hiervoor niet de goede oplossing omdat het weinig bruikbare energie bevat en door zijn dehydraterende werking eerder het vochtverlies doet vergroten dan aanvullen. Het is dus beter eerst je dorst te lessen met enkele glazen water, fruitsap of sportdrank.
En wat met alcoholvrij bier? Alcoholvrij bier na een sportprestatie is geen slechte drank. Het bevat immers koolhydraten, die men na een inspanning terug moet aanvullen. Bier is ook een (beperkte) bron van vitamine B1. Het energiegehalte van alcoholvrij bier ligt lager dan dat van gewoon bier of limonade (het bevat minder calorieën), maar door het vitaminegehalte is het een drank met een hogere voedingswaarde dan dranken met enkel “lege” suikers zoals bv. limonade of cola.

Zelf een vraag? Mail mij via de contact pagina (zie menu rechtsbovenin).