De sportopleidingen zijn er allemaal op gericht om mensen meer te laten bewegen. Veel studenten gaan naar de verschillende academies voor lichamelijke opvoeding (ALO), maar ook het CIOS/Sport en Bewegen/Sportcollege zijn een bekende opleidingen. Daarnaast zijn er nog opleidingen gericht op sportmanagement/economie en sport & voeding. We gaan op deze site voornamelijk in op opleidingen gericht om sport- of bewegingsleerkracht/instructeur te worden.

Door een Hoger Beroeps Opleiding (HBO) aan een Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) te volgen wordt je klaargestoomd om gymleerkracht/docent bewegingsonderwijs op een school te worden. Je mag na een opleiding van 4 jaar zowel op voortgezet- als basisonderwijs lesgeven. Ook is het mogelijk dat je combinatie functionaris wordt en in die functie zorg draagt de sport in de buurt/de gemeente en het onderwijs. Naar het CIOS/Sport en Bewegen/Sportcollege kan ook, daar leer je om instructeur (bijv. fitness, buitensport) gymleerkracht basisonderwijs of werk je in de sport binnen de naschoolse opvang. Dit is een Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO) opleiding.

Arbeidsmarkt

Veel ALO’ers worden gymleraar. Het aanvangssalaris ligt rond de € 1900 Bruto en dat is gemiddeld voor een hbo’er. Na een sportmanagementopleiding kun je sportbeleid ontwikkelen of als consulent of ondernemer aan de slag. Studenten sport & bewegen werken ook in revalidatiecentra of bij de arbodienst. Je vindt de gymleraren opleidingen/ALO's in de volgende steden:

- Den Haag – HALO/Haagse Academie voor lichamelijke opvoeding – Haagse hogeschool

- Eindhoven – Sports & education/Leraar voor lichamelijke opvoeding – Sport hogeschool                                     

- Groningen – ALO/Academie voor lichamelijke opvoeding – Instituut voor sportstudies – Hanze hogeschool

- Zwolle – CALO/Christelijke Academie voor lichamelijke opvoeding – Windesheim

- Amsterdam – ALO/Academie voor lichamelijke opvoeding – Hogeschool van Amsterdam (HvA)

- Nijmegen – ALO/Leraar lichamelijke opvoeding – Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)

Benieuwd wat studenten zelf van deze studies vinden? Kijk op: into studies

Welke sportstudie is voor mij interessant? Waarom studeren aan de…? Er zijn in Nederland alleen al tientallen vervolgopleidingen op MBO- of HBO-niveau die het leergebied ‘sportmanagement’ en/of 'sport en bewegen' als belangrijk speerpunt hebben. Daarnaast zijn er vele LOOT-scholen, CIOS-opleidingen en last but not least vijf universiteiten met een of meer leerstoelen op sportgebied. Waarin verschilt nu de ene opleiding van de andere, waarin onderscheiden de onderwijsinstellingen zich vooral van elkaar? Waarom volgt Linda Onokiewicz de studie ‘Sport en bewegen, operationeel sport- en bewegingsmanager’ aan het ROC Midden Nederland? De combinatie van het droge management en de vrije sportwereld is voor mij uniek en heel passend. Daarnaast vind ik de sfeer rondom een groot sportevenement geweldig…

lees verder >> Meer van dit soort voorbeelden vind je op: Sport Knowhow XL

LET OP deze informatie is verouderd en voor het laatst bewerkt in 2009