Misschien heeft u wel eens van het weglekeffect gehoord. Voor de duidelijkheid: het weg-lek-effect, niet het wegle-keffect. Het weglekeffect heeft niets met de vergrijzing in het onderwijs te maken. Zelfs vrij weinig met oude mensen, hoewel ik de associatie oude mensen met lekken goed te begrijpen vind. Neen, het heeft te maken met Nederlandse ouders die hun kinderen op Belgische scholen laten inschrijven. Want in België hebben ze naast Mechelse kapoenen en de Brabançonne namelijk ook gratis kinderopvang en onderwijs vanaf 2,5 jaar. En een warme maaltijd tussen de middag! Dus nu opent de Zeeuws-Vlaamse scholenkoepel Leertij de aanval op het weglekeffect door een soortgelijk onderwijs aan te bieden. En mocht uw topografische kennis hier tekortschieten; Zeeuws-Vlaanderen is het zuidelijkste gedeelte van de provincie Zeeland. Herman den Blijker komt er vandaan. Dus met die gratis warme maaltijd komt het wel goed! Lees maar even mee:

“Scholenkoepel Leertij, die 26 scholen in Zeeuws-Vlaanderen onder zijn paraplu heeft, opent de aanval op het ‘weglekeffect’ naar het onderwijs aan de andere kant van de grens. Dat zegt bestuursvoorzitter Gerard Langeraert.

De Sint Jozefschool in Nieuw-Namen begint na de voorjaarsvakantie met gratis opvang en onderwijs voor kinderen vanaf 2,5 jaar. Een nieuwe directeur stelt samen met de schoolbegeleidingsdienst onder meer een educatief programma voor de kinderen van 2,5 tot 4 jaar op. Als het aan Langeraert ligt, komen de eerste jongere leerlingen in april al naar de Jozefschool. Bij succes moet dit systeem ook op andere Zeeuws-Vlaamse scholen worden ingevoerd, vindt Langeraert. Daarvoor is dan wel steun van het ministerie nodig.

In Den Haag is de wens om kinderen vervroegd met onderwijs te laten beginnen bekend. Met een ‘neen’ neemt Langeraert geen genoegen. “Mocht de minister niet akkoord gaan met een proef, dan gaan we de strijd aan.” Belgische scholen bieden niet alleen gratis onderwijs en opvang voor kinderen vanaf 2,5 jaar, maar ook een warme maaltijd tussen de middag. Als ouders dat wensen, wil Langeraert die warme maaltijd ook aanbieden, in de strijd tegen de effecten van krimp en van de concurrentie met Vlaamse scholen. In Kieldrecht begint binnenkort een folderactie en zal een leerlingenbus reclame maken.”

Nou. Ik ben benieuwd of het gaat lukken, daar op de Sint Jozefschool in Nieuw-Namen. Want Sint Jozef is de patroonheilige van… België! Amai! Hoe ambetant. Als dat seffens maar niet knotst!

Bron

4 Reacties op “Het Wegle Keffect”

1. an zegt:

Awel…en hoe zit het met die plezante uniformpkes?
    Gaan we dat dan ook imiteren? Zeg..hoe zitda eigenluk?

An! Ik had je eerst niet herkend. Door je merkwaardige spraak!

3. Eva zegt:

Toch even corrigeren dat ‘kinderopvang’ in het Vlaamse onderwijs niet gratis is. Kinderen kunnen vanaf 2,5 naar school als ze voldoende zelfstandig zijn en uit de pampers. Een warme maaltijd is er in een klein aantal scholen en zeker niet gratis. Voor opvang buiten de schooluren moet er wel betaald worden. Dus ook voor opvang tijdens de middagpauze.
    Kortom, er is ‘gratis’ onderwijs in Vlaanderen voor kinderen vanaf 2,5 wat nog wel wat anders is dan gratis ‘opvang’.

Helder, Eva. Bedankt voor de correctie en het meedenken!

5 × zeven =