Of ik het als man vreemd vind dat er steeds minder jongens naar de pabo gaan? Absoluut niet. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ontzettend blij met mijn beroep. Vijf dagen per week sta ik voor een groep vier, ik begeleid meer- en hoogbegaafde leerlingen, geef handvaardigheid en zo nu en dan krabbel ik ook nog wat voor Nederlands bekendste onderwijssite. Maar de laatste twee jaar van de lerarenopleiding was ik de enige man van mijn leerjaar (net als het laatste jaar van de spw) en tegenwoordig verdient mijn vrachtwagenrijdende zwager netto een flinke boterham meer dan ik. En da’s nie leuk.

Uit recent onderzoek van het SBO blijkt dat nog niet eens een vijfde van alle nieuwe studenten op de pabo man is. Van deze mannelijke studenten breekt de helft de opleiding ook nog voortijdig af. Bovendien gaan er steeds meer mannelijke leerkrachten met pensioen.

Het SBO pleit er bij de pabo’s en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt voor om zowel de opleiding als de wervingscampagnes aan te passen en de pabo aantrekkelijker te maken voor jongens. Zo zouden mannelijke studenten beter begeleid kunnen worden en bij elkaar in één klas kunnen worden gezet.

Van Bijsterveldt zei woensdag in de Tweede Kamer het belangrijk te vinden dat op basisscholen genoeg mannen voor de klas staan. Maar ze stelde ook vast dat initiatieven de pabo’s niet helpen om meer jongens op deze lerarenopleiding te krijgen en te houden. Ze wil wel een handje helpen, maar in haar ogen zijn het vooral de opleidingen zelf die het beste weten hoe ze meer jongens moeten binnenhalen.”

Mijn advies? Meer loon (en dan bedoel ik ook méér loon), een respectabele opleiding (ik eet nu nog steeds mijn lunch van het porseleinen bordje dat ik tijdens de opleiding beschilderde met rode appeltjes) en minder geklets in de lerarenkamer over zwangerschappen. En met dat laatste bedoel ik: als je iets wilt weten over spiraaltjes en een episiotomie, dan ben ik je man. En dat is de sneue waarheid.

Heeft u ook advies?

*’Jongens op pabo nog steeds in minderheid,’ De Pers, 28/10/09

10 Reacties op “Schoolmeester uitstervend beroep”

 1. Christien van Gool zegt:

  Ik vind het al jaren vreemd dat er zo’n groot verschil in salaris is tussen PO en VO – er is wel verschil in opleiding maar het is toch even belangrijk dat er goede leerkrachten zijn?
  En is het echt zo erg in de lerarenkamer???

 2. Jeroen zegt:

  Het is volgens mij vooral een imagoprobleem, dat de mannen ervan weerhoudt het (basis)onderwijs in te gaan. Salaris e.d. heeft daarmee te maken, maar wat te denken van de “half9-tot3- en de onverantwoord-veel-vakantie-kijk” van veel outsiders?
  Zelf werk ik ook met enorm veel plezier en zie enorm veel uitdagingen in mijn baan.
  Vergelijking met het bedrijfsleven: Ik geef leiding aan een klein bedrijfje met 25 werknemers, ben de administratie, Personeelsfunctionaris, PR, coach, communicatieafdeling, interventor en ga zo nog maar even door.
  Maar ik ben als jonge meester wel zeldzaam, helaas.

 3. Michel zegt:

  Helaas ben ik op mijn school nog de enige mannelijke leerkracht. Ik kom juist uit de mannenwereld (de ICT, ook niet alles) en het is inderdaad wel erg wennen om dan in team met vrouwen te werken. Maar juist de ICT trekt weinig vrouwen, onderwijs weer weinig mannen. Zit hier misschien een mogelijkheid in, meer ICT functies in het onderwijs?

 4. Leen zegt:

  Tja, vanmorgen onder de koffie zat ik met een grote groep vrouwen(daar heb ik echt geen moeite mee)te luisteren naar verhalen over zwangerschappen en vervelende vrouwenziektes. En dan wil ik wel even zeggen dat ik last heb van mijn knieën van het laminaat leggen, maar dan houd ik me wel even stil en lach wat mee…..(dus herken ik me wel in jouw verhaal)
  gelukkig hebben wij verschillende plekken waar we aan social talking kunnen doen. Dus ook nog wel eens over bv voetbal praten, of ander mannen(?) zaken.
  nog gefeliciteerd met je nominatie voor Dutch Bloggies! Ben benieuwd…..
  Misschien levert het nog een bonus op.

 5. Erwin Dekker zegt:

  Hallo mannen en dame!

  Wat voelt dat goed, dat heb ik op school nu nooit :.
  Het zal deels zeker gestoeld zijn op het imagoprobleem i.c.m. het loon, terwijl je juist in het onderwijs bikkelhard moet werken. Ik denk juist dat de echte mannen in het onderwijs werken. Wat zijn er dan eigenlijk weinig “echte” mannen?!

  het is inderdaad een trieste contstatering en daar moet duidelijk iets mee gedaan worden. Ik denk ook dat het te maken heeft met het bieden en inzichtelijk maken van mogelijkheden binnen het onderwijs.

  ik ben benieuwd naar de verschillende reacties!

  ennuh gefeliciteerd met de Dutch Bloggies.

 6. Frank Jongbloed zegt:

  [ Christien ]

  Even een dooddoener: goede leerkrachten moeten goed beloond worden. Ik vind dat wij belangrijker werk doen dan algemeen aangenomen wordt. En ja, in de lerarenkamer kan het er vreemd aan toegaan…

  [ Jeroen ]

  Dat praatje van ‘veel vakantie’, daar luister ik maar half naar. Dat kennen we nu wel. Het is natuurlijk ook wel zo, we hebben lekker veel vakantie. Maar we doen ook heel veel onbetaald.

  [ Michel ]

  ‘Erg wennen’? Hahaha, daar moest ik om lachen. Vertel!

  [ Leen ]

  Meelachen over vervelende vrouwenziektes? Wat is dat voor sadistennest daar? *knipoog*

  [ Erwin ]

  Wat zijn er eigenlijk weinig echte mannen. Dat vind ik een goeie, Erwin!

 7. Jeroen Karstens zegt:

  Nu werk ik op een school waar in de 12 groepen er 4 worden bemand en de rest door vrouwen wordt gedraaid en we hebben ook nog onze directeur. Ik heb in mijn LIO inderdaad gewerkt op een school met, behalve de directeur, louter en alleen vrouwen voor de groep.

  Op zich heb ik daar geen moeite mee, dat was ik al gewend vanuit mijn PABO-tijd en mijn opleiding daarvoor.

  Waar de jongens waarmee ik op de PABO zat op afknapten waren vooral de praktijvakken van textiele werkvormen en dergelijke. Dat vonden ze veel te veel gefröbel en gedoe. De meesten gingen meer de theoretische kant op (onderwijskunde en zo).

  Oftewel: terug naar de vakleerkrachten die echt weten wat ze doen met gym, handvaardigheid en muziek!!!

 8. yvonne zegt:

  Het is inderdaad jammer dat er zo weinig meesters zijn op school. Vooral jongens missen dat. Meesters benaderen de gang van zaken meestal toch wat duidelijker. Geen gezeur en doorgaan. Het is niet het salaris wat ervoor zorgt dat er weinig meesters zijn, het is toch het imago van het beroep.En zeg nou zelf had je vroeger ook af en toe (of vaak) medelijden met de leerkrachten van de basisschool of het voortgezetonderwijs. Niet zo’n aantrekkelijk vooruitzicht. Er zijn hele leuke andere banen met minder gezeur in het vooruitzicht en ook veel vakantie.
  Ik heb puberjongens in huis en als zij het hebben over leerkrachten hoor ik al dat hun vriendjes niet naar de Pabo gaan. Ze lachen om het imago van de mannelijk leerkracht en niet om het salaris.

 9. Karin zegt:

  Inderdaad is het jammer, dat er meer vrouwen in het po zitten. Ikzelf praat tijdens pauzes ook liever over voetbal. En mannen hebben toch een eigenschap die vrouwen niet (minder) hebben; nl knopen doorhakken. Bij vrouwen blijven zaken (positief of negatief) langer doorsudderen.
  En helemaal gelijk, wat betreft salaris…. Het is nog steeds (jammer genoeg) een beroep met een roeping, oftewel “oud papier – liefdeswerk”.

 10. Frank Jongbloed zegt:

  [ Jeroen ]

  Je schoolloopbaan komt me bekend voor, Jeroen. Wat bedoel je precies met je laatste zin? Ik lees het vast verkeerd want ik krijg de indruk dat je bedoelt dat mannen zich moeten bezighouden met gym, handvaardigheid en muziek.

  [ Yvonne ]

  Toch. Dat salaris speelt geen onbelangrijke rol. Overigens verschijnen er vaak artikelen met jouw punt, dat jongens meesters missen. Ik denk het ook wel. Ik zeg niet dat mannen minder zeuren en doorgaan (want dan zet morgen op mijn werk niemand meer koffie voor me – of spugen ze er stiekem in), maar jongens zien een meester wel vaak als een soort voorbeeld.

  [ Karin ]

  Die uitdrukking kende ik nog niet. Mooi. Real Madrid-Juventus nog gezien?

Reageer


1 × acht =