Laatst keek ik op televisie een verhit debat over het Nederlandse integratiebeleid. Een van de discussiepunten was het daadwerkelijke vertrek van afgewezen asielzoekers. Ze moeten gaan, maar gaan ze ook? Niet alleen integratiebeleidsbepalers vragen zich dit af, ook autistische kinderen houden zich blijkbaar met dit vraagstuk bezig. Deze kinderen zitten al niet te springen om elk jaar in december een zekere bebaarde kindervrind te verwelkomen, maar er schijnt ook nog een flinke onzekerheid te zijn of die knakker wel vertrokken is. Daarom plaats ik het onderstaande stukje, mij opgestuurd door Jolanda van der Meijden, auteur van het boek ‘Sint, wie ben ik’.

‘Hallo Frank, aangezien die pepernoten al weer liggen in de vele winkels¬†begin ik ook weer over sinterklaas. Ik kan alle steun gebruiken bij het onderstaande. Groet, Jolanda.

Deze Aktie is opgezet om jaarlijks een extra Sinterklaas journaal te krijgen, waarin wij Sinterklaas Nederland echt zien verlaten. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) heeft hier vele jaren volop voor gepleit. Ook het Sint Nicolaas Genootschap Nederland heeft de NPS hier al om gevraagd, maar helaas ….. de NPS geeft niet thuis. Tijd dus voor: Ouders, Omas, Opas en ook kinderen! NPS !!! WIJ WILLEN EEN AFSCHEID-SINTERKLAASJOURNAAL VOOR DE UITTOCHT VAN DE SINT! NPS wordt autistisch-vriendelijk en geef onze kinderen ook een afscheidsfeest zodat ze zien dat de SINT ECHT WEG IS!!!!’

Ik ben dol op Sinterklaas. Maar ik ben ook dol op autistische kinderen. En ik ben al helemaal dol op vrouwen die excessief gebruik maken van Caps Lock en uitroeptekens. Dus. Weg met Sinterklaas. Niks niet stilletjes mijn huisje voorbij. Oprotten! En zichtbaar ook.

*Weg met Sinterklaas!

21 Reacties op “Weg met Sinterklaas!”

 1. Rosalie zegt:

  Hahaha, dat vind ik dan wel weer grappig. Nooit zo bij stilgestaan eigenlijk. Lijkt me toch weer een uitgelezen moment voor de winkels om dit commercieel flink uit te buiten. Ik zeg uitzwaaivlaggetjes en sinterklaaskoffertjes. Maar serieus als dit helpt ben ik voor. Where do I sign!

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Gezien de stapel sinterklaasfilms die op ons wacht, stel ik voor dat er ook nog wel een scenario van te draaien is. Gone With The Sint, ofzo.

 3. Peter van Zundert zegt:

  Het Sint Nicolaas-comit√© in Lage Zwaluwe organiseert sinds vorig jaar (=2008) op 6 december ‘s avonds een heel leuk vertrek van Sint Nicolaas vanuit de Haven van Lage Zwaluwe.(met een lampionoptocht, begeleid door harmonie Alliance)

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Lees je dat, Jolanda? Dus niet alle plaatsen in Nederland zijn ongevoelig voor het vertrek van Sinterklaas. Ikzelf vond het vroeger ook altijd wat sneu. Dan zag ik Sinterklaas op z’n boot stappen, alleen en een beetje chagrijnig. En dan keek hij iets later achterom en dan stond er niemand te zwaaien op de kade. Het had iets ondankbaars.

  Bedankt voor je reactie, Peter.

 5. Jolanda van der Meijden zegt:

  Ja, sommige gemeentes snappen dat de Sint ook recht heeft op een afscheid, helaas denkt NPS nog niet zo!!!

  Bij mij komt Sinterklaas vooral ongevraagd via de tv binnen en daarom mag hij via diezelfde ongevraagde manier er ook weer uit!!

 6. Alex Wouters zegt:

  Hoi,
  Vandaag bij de SNG dag geweest, en hoorde over dit probleem.
  Ik vind het een goed idee om de Sint op een of andere manier terug te laten keren naar Spanje.

 7. Monique Hendriks zegt:

  En niet alleen voor autistische kinderen, voor jonge kinderen is het sowieso ook fijn om te zien dat hij echt weer vertrokken is. En het zou tevens ook een mooi moment zijn om hem nog eens massaal te bedanken voor de gulle gaven.
  Ik denk dat je veel stemmen zou kunnen krijgen!

 8. Mascha zegt:

  Een afscheid voor Sint.. mee eens!!

  Maar… misschien moet er wat MINDER aandacht besteed worden aan Sinterklaas in het algemeen. De toch al zo ‘drukke’ kinderen van deze tijd, worden helemaal hyper gemaakt met de Sint. Het Sinterklaas journaal kijken wij dan ook nooit op school en stiekem hoop ik dat men het thuis ook niet doet… Al die verhalen rondom de oude man… wat zal er nu weer kwijt/stuk zijn in Spanje. En zal hij wel op tijd komen?!?? Ach…

 9. lideke zegt:

  Ik heb het afscheid van Sint altijd gemist, dus ik vind het een prima idee! Dan zien alle kinderen dat Sinterklaas echt vertrokken is!

 10. Jolanda van der Meijden zegt:

  Beste Jolanda,
  Het is vrijwel zeker dat het artikel er vandaag in komt, op de achterpagina van NRC-Handelsblad.
  Heel veel succes met je actie!
  Hartelijke groet,
  Julie Wevers

  Dat is een artikel over mijn eerste optreden voor publiek op SNG dag

 11. Roosje zegt:

  Ook in Raamsdonksveer/Geertruidenberg wordt op 6 december Sinterklaas uitgezwaaid.
  De kinderen halen Sint op in het hotel waar Sint verbleef tijdens zijn bezoek en wordt met muziek en lampionnen naar de boor gebracht. Meestal wordt er ook een soort toneelspel van gemaakt.
  Dit wordt al heel wat jaren gedaan.
  Maar het nu nog voor elkaar krijgen op tv.
  Misschien het jeugdjournaal een verslagje laten uitzenden?
  succes!!!

 12. magda van immerseel zegt:

  PRIMA IDEE! LATEN WE MET Z,N ALLEN OOK DE GOEDHEILIGMAN UITZWAAIEN.VOORAL VOOR DE KLEINTJES.DIE HERKENNEN DAN OOK DE KERSTMAN BETER.ANDERS WORD DEZE DIKWIJLS VERWARD MET DE SINT.

 13. Jolanda van der Meijden zegt:

  Aktie staat op teletekst 110

  En morgen ochtend 9.15 bij NOS1 radio zal ik praten

 14. Tine Kap zegt:

  Een aantal jaar geleden heeft “Koekeloere” een uitzending gewijd aan het vertrek van Sinterklaas en zijn Pieten. Moffel en Piertje deden hem uitgeleiden, toen hij met de stoomboot vertrok bij het kasteel waar hij gelogeerd had. Er was te zien hoe de Pieten alle tekeningen en andere spullen van de Sint in de boot laden. Het was een vrolijke uitzending die geeindigd werd met het zingen van het liedje “Reken maar, volgend jaar komt Sinterklaas weer terug”. Ik werkte toen met jonge autistische kinderen en zij vonden het prachtig om ieder jaar te zien hoe de Sint vertrok. Net als bij “Dag, Sinterklaas” jaarlijks te herhalen. Aanpassen voor oudere leerlingen, en iedereen weet dat de Sint weer naar Spanje is. Misschien wil de NOT als begin de uitzending nog eens afstoffen??

 15. Mirjam zegt:

  Hoek van Holland kent naast de intocht ook een uittocht van Sint. Sinterklaas vertrekt ook ieder jaar uit Hoek van Holland. je kunt daar met je kind gaan kijken of wellicht word het al op (lokale) tv of internet uitgezonden.

 16. merel zegt:

  sorry hoor, maar ik vind het erg overdreven…
  Moeilijk voor autistische kinderen….; je kunt voor hen niet alle ‘problemen’ uit de weg nemen.
  Aan sommige zaken zullen ze gewoon moeten wennen en leren hanteren; in het ‘echte leven’ is het straks voor hen ook niet anders.
  Als we deze kinderen met fluwelen handschoentjes behandelen krijgen ze straks in hun verdere leven nog een flinke kluif op hun bord.
  Ik maak me meer zorgen dat scholen met hun overvolle , drukversierde klaslokalen geen rustige leerplekjes aan deze kinderen kunnen bieden waar ze even tot zich kunnen komen en kunnen werken.
  Laten we daar ons zorgen overmaken; hoe groot de rugzak ook is,wat ze nodig hebben voor hun leerontwikkeling kan niet geboden worden.

 17. Jolanda van der Meijden zegt:

  Veel zeg ik niet maar als jij vistie krijgt dan gaat die toch ook een keer weg,zwaai jij die vistie nooit uit ?

 18. Jolanda van der Meijden zegt:

  hoi Mascha

  Minder aandacht Sinterklaas ik wou dat het waar was
  RTL ontketent Sinterklaas-oorlog
  is hier te lezen vandaag
  http://zappen.blog.nl/rtl-nederland/2009/09/22/rtl-ontketent-sinterklaas-oorlog

  Waar gaat het heen ,arme ons als ouders en leraren heel veel sterkte

  Maar zoveel Sinterklaas dat vraagt toch om een uittocht!!
  Zet je bericht maar hier neer
  http://wegmetsinterklaas.123gastenboek.nl/

  Met vriendelijke Groet Jolanda

 19. Marjo zegt:

  een afscheidsuitzending op tv, zoals de aankomst vind ik een goed idee. is dan inderdaad voor alle kinderen duidelijk, niet alleen voor authistische kinderen.

 20. Chantal zegt:

  Het kan ook anders….

  Waarom laten we onze kinderen niet, net als bij de Sint Maartensviering op veel plaatsen in Nederland, zien dat Sint vroeger heeft geleefd en dat we het elk jaar naspelen? Laat gewoon zien, dat iemand zich verkleed als de man en leg uit waarom we dit feest hebben. Waarom elk jaar weer die hele poppenkast?

  Mvg Chantal

 21. Hendrik zegt:

  Jammer dat er in 4 jaar nog steeds niets is gebeurd voor op tv.
  Hier in Lage Zwaluwe organiseert het sintnicolaascomite nu al voor het 5e jaar een vertrek.

Reageer


9 × een =