Ballets Russes: Parade

Cultuur Moderne, Ku algemeen Voeg een reactie toe

Op 18 mei 1917 werd door de Ballets Russes in het Théâtre du Chatelet in Parijs de balletvoorstelling Parade opgevoerd. Muziek, straatgeluiden, knallende pistolen, ratelende typemachines, sirenes en claxons……..

Het Parijse publiek, tot dan toe gewend aan een Russisch folkloristische of andere exotische stijl, vond het maar niets en hief  een luid boegeroep aan. De avant-garde (vooruitlopers in de kunst) waardeerde de voorstelling echter wel. (Het was niet de eerste keer trouwens dat  een voorstelling werd afgekraakt: Vijf jaar eerder bleek het publiek de grootste moeite te hebben met de muziek van de ‘Sacre du Printemps’ van  Stravinsky).

[ Lees verder: http://www.digischool.nl/ckv2/moderne/russes/ballets_russes.htm ]

Reageer


− 1 = vier