Goden in Lego en anders

Een leuk voorbeeld wat je met legofiguurtjes en KCV kunt doen: http://fiveprime.org/hivemind/Tags/gods,lego

Meer voorbeelden vind je in de mythology-group http://www.flickr.com/groups/greekmythology/pool/page90/

Artchive
Een prachtige kunst-database, waar je onder het kopje Ancient Art enkele haarscherpe afbeeldingen van beroemde sculpturen vindt, zoals van Venus de Milo en Apollo Belvedere. Verder kun je ook meer kunst vinden met mythologische thema's door te zoeken op kunstenaar of kunststroming.

Atlas van de mythologie Nederlandstalig
Een mooie site met beschrijvingen van veel namen uit de Grieks/Romeinse, Keltische, Egyptische en Germaans/Noorse mythologie. Tevens vind je hier informatie over wezens, begrippen en symbolen m.b.t. mythologie. Ook is er een mythen-pagina, waar o.a. de verschillende versies van de scheppingsmythe worden samengevat.

Bulfinch's Mythology Aanrader
Een geweldige site,die een enorme hoeveelheid aan informatie aanbiedt. In 42 hoofdstukken worden zeer veel verschillende onderwerpen belicht; dit alles geillustreerd metlinks, afbeeldingen, gedichten etc. etc, dus niet alleen droge lappen tekst.

Classical Myth
Heel veel plaatjes en tekst over de belangrijkste Griekse goden.

Characters of Greek mythology Aanrader
Een werkelijk prachtige site waar je veel kunt lezen, zoals scheppingsmythen, beschrijvingen van en verhalen over de Titanen, de Olympiers, de Onderwereld, de Nymphen en veel meer. Alle items worden geillustreerd door heel mooie plaatjes. Ook is er een handige 'Who's who list'. Sommige interessante goden en godinnen krijgen extra aandacht.

De Mythen Pagina Nederlandstalig
Een site gemaakt door brugklasleerlingen, je vindt hier van veel verhalen uit de mythologie een korte samenvatting. Leuk om mee te beginnen.

Eleusinian  Mysteries
Gedetailleerde info over de Eleusinische Mysteriën.

The Encyclopedia Mythica Aanrader
Een uitgebreide site die niet alleen Griekse en Romeinse mythologie aanbiedt maar ook Keltische, Noorse, Egyptische etc. Biedt informatie aan over honderden verschillende goden, helden en creaturen, en heeft enkele plaatjes van bijna elk figuur.

An Etymological Dictionary of Classical Mythology
Een lijst van woorden uit de Engelse taal die zijn afgeleid van thema's uit de Griekse mythologie.

The Gorgons
Essay over de Gorgonen door Amanda Kottke.

GREECE – Mythology &  History
Een site met informatie over het oude Griekenland:geschiedenis, mythologie, filosofie, literatuur.

Greek Mythology: From the Iliad to the fall of the last tyrant
Een lijst van alle onsterfelijken, een leuke kwis en links. Ziet er erg professioneel uit. De site biedt ook informatie over de goden en een lijst van plaatsen waar ze genoemd worden in de Ilias en de Odyssee.

Greek Mythology Link Aanrader
Op deze fantastische site is van alles te vinden: Plaatjes van vele goden, vele uitvoerige beschrijvingen van gebeurtenissen, plaatsen etc. maar ook stambomen, een plattegrond van de Onderwereld en veel meer; te veel om op te noemen.

Greek Mythology Quiz
Een Mythologie-quiz. Let wel: het niveau van de vragen van deze quiz is nogal laag.

De Griekse mythologie Nederlandstalig
Dit is een mooi vormgegeven, veelbelovende site (door middelbare schoolleerlingen) met een namenregister, samenvattingen van een aantal mythen, een pagina over hedendaagse invloed van de mythologie en een (niet zo moeilijke) quiz. Ik vind het jammer dat de mythen- en sagenlijst niet zo uitgebreid is en dat de beschrijvingen in het namenregister wel heel beknopt zijn. Hopelijk wordt deze site in de toekomst nog uitgebreid!

Griekse mythologie Nederlandstalig
Deze pagina heeft korte beschrijvingen van griekse goden, helden en andere wezens. Handig als je nog niet veel weet over de griekse mythologie.

Griekse mythologie -Wikipedia NL Nederlandstalig

Op deze pagina vind je beschrijvingen van griekse goden, helden mythen. De beschrijvingen varieren van zeer beknopt tot zeer uitgebreid.

Hades Aanrader
Een goede film over Hades.

Images of the Trojan War Myth
Veel plaatjes van alles wat te maken heeft met de Trojaanse Oorlog.

The Labors of Hercules
Uitvoerige informatie over de 12 werken van Hercules.

Mythes et Mythologie
Mythen in het Frans.

MythNET – Where Togas Are Still  Hip!
Beknopte beschrijvingen van zeer veel Griekse goden; mooie grote plaatjes van de Olympiërs. Ook informatie over de Titanen. Heel leuk om te lezen, aangezien de Titanen over het algemeen weinig aandacht krijgen. Verder biedt de site verhalen over onder andere de schepping en de Trojaanse oorlog. Ook zeer handige stambomen van de godenfamilies.

Mythography
Een uitgebreide en mooi opgezette site met veel informatie over Griekse, Romeinse en Keltische mythologie: beschrijvingen van de goden, helden en creaturen met kleine plaatjes. Je kunt op deze site ook een aantal mythen lezen.
Mythologie.startpagina.nl Nederlandstalig
De mythologie startpagina-dochter. Niet alleen mythologie-links maar ook sites over religie worden hier genoemd.

Mythologie.startkabel.nl Nederlandstalig
Een soort startpagina-kloon: veel links, maar zonder beschrijvingen.

Mythology on ancient coins
Informatie over en plaatjes van oude munten met mythologische afbeeldingen. Zie afbeelding: Athena op een oude munt

Myths &  Legends
Deze site geeft links naar pagina's over heel veelverschillende mythologieën uit de hele wereld.

MythWeb
Uitvoerige informatie over goden en helden met grappige plaatjes. Van de informatie over de 12 werken van Hercules is er ook een versie in het Latijn!

Ovid Project
Meer dan 150 originele gravures uit de 17e eeuw van Johann Wilhelm Bauer bij de Metamorphoses en enkele afbeeldingen bij een vertaling uit 1640.

The Pantheon
Deze zorgvuldig geschreven site biedt een hoop Griekse mythen; het scheppingsverhaal, beschrijvingen van veel goden en helden en meer. Er is ook een discussieforum (dat tijdelijk uit de lucht is).

Perseus Project
Een heel  uitgebreide site met veel informatie, afbeeldingen en een enorme hoeveelheid tekst. Niet alleen informatie over mythologie is hier te vinden: er is een enorme database van oude teksten en vertalingen van diverse auteurs met informatie over de auteurs zoals biografieën. Je kunt de inhoud van de site afspeuren met behulp van de zoek-functie; dit is maar goed ook want de site is zo uitgebreid dat het soms onoverzichtelijk wordt.

Poseidon's Greek Mythology
Op deze pagina kun je informatie lezen over Titanen, Olympiërs, helden en monsters. Verder is er een synopsis van zowel de Ilias als de Odyssee in het Engels en een bescheiden 'picture library'. Helaas is de site lastig te lezen door het kleurgebruik.

Project Bartleby Archive
Een on-line database van Engelse teksten. Als je als zoekterm bijvoorbeeld 'Achilles' invoert, krijg je een groot aantal citaten waar 'Achilles' in voorkomt. Het gaat hierbij om teksten van auteurs als Keats, Shelley, Wordsworth, Macauley, Byron, Poe en Shakespeare.

Terramater Nederlandstalig
Dit is een weblog met artikelen waarop beschrijvingen van zeer veel godinnen uit de hele wereld te vinden zijn. De meeste beschrijvingen zijn zeer uitgebreid. De beheerster van deze site heeft uitstekend onderzoek verricht en geeft bij vele namen een diepe, inzichtelijke behandeling. Een heel mooi naslagwerk.

Theoi Project Aanrader
Een hele mooie site met uitgebreide beschrijvingen van zeer veel mythologische figuren, in de vorm van talloze citaten uit oude bronnen. Ook is er een mooie stamboom.

Windows to the Universe
Groots opgezette site. Hier vind je alles over de planeten van het zonnestelsel, waaronder een onderdeel 'myth, stories & art' waarbij informatie wordt gegeven over de goden van enkele verschillende mythologieën, die de personificatie zijn van de betreffende planeet. Een heel uitgebreide en interessante site, die veel meer aanbiedt dan mythologie.

Wugi's Mytaloog Nederlandstalig
Dit is een lijst met namen uit de Griekse mythologie, met daarbij voorbeelden van woorden en uitdrukkingen uit de Nederlandse taal, die afgeleid zijn van de namen van deze personen.