Noodzakelijke verzekeringen

Een zorgverzekering is verplicht. Iedereen van 18 jaar en ouder moet een eigen zorgverzekering hebben. Tot je 18-de ben je gratis meeverzekerd via je ouders.

Daarnaast zijn de volgende verzekeringen noodzakelijk:

  • als je zelfstandig woont heb je een inboedelverzekering nodig. Die verzekert schade aan spullen in je huis (‘de inboedel’) door diefstal of brand.
  • een aansprakelijkheidsverzekering. Die verzekert schade aan iets van iemand anders door jouw schuld.
  • als je een auto hebt heb je een autoverzekering nodig. Die verzekert schade door een ongeluk met jouw auto.

Kijk op nibud.nl voor meer informatie over deze verzekeringen. 

Wanneer wel en wanneer niet een verzekering?

Een digitale camera, een fiets, een scooter, een nieuwe mobiel. Je kunt alles wel verzekeren. Maar is dat wel nodig? Vraag je eerst eens af of je de kosten zelf kunt betalen als de gebeurtenis zich voordoet. Stel dat je mobiele telefoon gestolen wordt, kun je dan zelf een nieuwe kopen of is dat te duur? Als je het zelf kunt betalen, hoef je geen verzekering af te sluiten.

Zoek ook uit hoeveel de verzekering jou betaalt als je schade hebt. Vaak betaalt de verzekering alleen de dagwaarde als je schade hebt. Stel dat je mobiele telefoon die gestolen wordt, al vijf jaar oud is. Die is natuurlijk niet zo veel meer waard. Dan kun je je afvragen of het zin heeft om daar elke maand premie voor te betalen.