Geen idee waar je geld blijft? Maak dan een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dan zie je hoeveel geld je hebt en wat je ermee doet. Je ziet ook direct of je geld overhoudt om te sparen voor iets duurs.

Overzicht inkomsten en uitgaven

Je kunt een begroting maken voor een week of een maand. Krijg je alleen iedere week zakgeld, dan is een begroting voor een week het gemakkelijkst. Krijg je vaak geld 1x per maand, dan is een maandbegroting handig.
Hieronder staat een maandbegroting.

 

Inkomsten € p.m. Uitgaven € p.m.
Zakgeld   Telefoon  
Kleedgeld   Abonnement tijdschrift  
Belgeld   Contributie club  
Baantjes   Buskaart, scooter  
Geld voor rapport   Sparen  
    Schoolspullen  
    Kleding  
    Kapper, make-up, etc.  
    Hobby’s  
    Cd’s, games, software  
    Cadeautjes (o.a. Sinterklaas en kerst)  
    Snoep en snacks  
    Boeken en tijdschriften  
    Uitgaan  
    Roken  
    Andere uitgaven  

 

Wisselende inkomsten en uitgaven

Niet alle inkomsten en uitgaven zijn elke maand even hoog. Als je in de zomervakantie werkt, is je inkomen in die maanden hoger dan in de maanden dat je naar school gaat. En december is vaak een dure maand, omdat je dan meer cadeautjes koopt.

Er zijn dus maanden waarin je bijna niks hoeft uit te geven en je geld overhoudt. En je hebt maanden waarin je opeens van alles moet betalen waardoor je niets overhoudt. Wil je precies weten of je kunt rondkomen? Dan moet je een gemiddelde maandbegroting maken. Daarin reken je je inkomsten en uitgaven om naar een gemiddeld bedrag per maand.

Als je later op je zelf woont, heb je meer soorten inkomsten en uitgaven. Het wordt dan nog belangrijker overzicht te hebben.

Download op Nibudjong.nl een begroting die je zelf kunt invullen. Daar vind je ook begrotingen van andere jongeren.