Jongeren en aankopen via internet

Van de middelbare scholieren heeft 37% wel eens iets via internet gekocht; 7% van de scholieren doet dat regelmatig. Jongens kopen vaker iets via internet dan meisjes: 53% van de jongens tegen 35% van de meisjes.

De top 5 van aankopen via internet is:
1. Kleding
2. Computer/elektronica spullen
3. DVD’s
4. Online spelletjes
5. Mobiele telefoons

Het voordeel van internetaankopen

Er zijn steeds meer winkels op internet. Daardoor kun je producten uit de hele wereld kopen. En je kunt gemakkelijk prijzen vergelijken. Let wel op de manier van betalen. Bij sommige winkels zit je zo aan een afbetalingsregeling vast. Let ook op de verzendkosten. Die kunnen je aankoop erg duur maken. Soms betaal je boven een bepaald bedrag geen verzendkosten. De verleiding is dan groot om meer te kopen dan je van plan was.

De risico’s van internetaankopen

Kopen en betalen via internet heeft ook risico’s. Een aantal belangrijke zijn:

  • betrouwbaarheid van de webwinkel
  • de leveringsvoorwaarden
  • veiligheid
  • Iedereen kan een webwinkel beginnen. Je weet dus niet of de webwinkel echt betrouwbaar is. Let daarom op of de website er professioneel uit ziet, of de prijzen niet te hoog of juist niet veel te laag zijn en of er contactgegevens op de site staan. In Nederland hebben veel internetwinkels het ‘Thuiswinkel Waarborg’. Dat betekent dat deze winkels betrouwbaar zijn. 

    Bekijk voordat je iets koopt via internet, altijd de leveringsvoorwaarden. Dan kom je niet voor onverwachtse verrassingen te staan, waardoor je achteraf veel duurder uit bent dan verwacht.
    Controleer ook of je je aankoop gratis kunt terugsturen als het tegenvalt, en of je je geld dan gewoon terugkrijgt. Je hebt je aankoop immers niet kunnen zien van te voren. Misschien is de maat niet goed, of zag het artikel er op de site veel mooier uit.

    De gegevens die je over jezelf opgeeft via internet, kunnen gekraakt of misbruikt worden. Beveilig je computer daarom goed tegen hackers en virussen. Betaal je via internet, let er dan op dat je verbinding maakt met een beveiligde webserver. In de statusbalk van de browser onderaan het venster, zie je dan een sleuteltje of een gesloten hangslotje (hangt van je browser af). Het webadres van een beveiligde webserver begint bovendien met https in plaats van met http.