Hoe leer ik woordjes?

Ordenen

Bij het leren van woordjes kan ordenen een goed hulpmiddel zijn. Dat kun je doen door ze op te schrijven, maar je kunt ook ordenen met de computer. Op deze site vind je hiervoor software. In beide gevallen zet je woorden die iets met elkaar te maken hebben bij elkaar. Zo ontstaan kleinere groepjes van woorden die iets gemeenschappelijks hebben. Daardoor kun je ze misschien gemakkelijker onthouden. Je kunt bijvoorbeeld ook twee kolommen maken. Een kolom voor LE- woorden en een voor LA-woorden.

Uitspreken en opschrijven

Over het algemeen onthoud je van alles wat je leest ongeveer 20%. Wil je meer onthouden, dan moet je het lezen combineren. Je kunt ervoor kiezen om de woorden hardop uit te spreken of ze op te schrijven. Probeer bij het hardop uitspreken de woorden zo goed mogelijk uit te spreken. Anders leer je jezelf een verkeerde uitspraak. Moeilijke woorden zou je ook kunnen spellen. Je moet die woorden ook kunnen schrijven. Dus oefen tijdens het leren ook altijd het schrijven.

Plannen en overhoren

Belangrijk is ook het plannen. Begin enkele dagen van tevoren. Verdeel het leerwerk in stukken. Leer iedere dag een stuk. Maak een lijstje van de woorden, die je vaak fout doet, en leer deze extra. En vergeet niet geleerde woorden te herhalen.

Hoe bereid ik me voor op een toets?

1. Zorg ervoor dat je uitgerust aan de toets kunt beginnen.

2. Ga na welke opdrachten voor het proefwerk belangrijk zijn.

3. Begin op tijd. (zie plannen en overhoren hierboven.)

4. Als je iets niet begrijpt, vraag het aan je docent.

5. Verbeter de fouten in je overhoringen / toetsen.

Succes!