Ambachtelijke Franse kaasboeren hebben met grote industriële kaasfabrikanten een akkoord gesloten over de regels waar échte Camembert aan moet voldoen.

Oorspronkelijk komt het ronde smeuïge kaasje uit Normandië. Boeren die het aar op ambachtelijk wijze produceren mogen het 'AOP Camembert'-stempel voeren. Dat betekent dat de rauwmelkse kaas plat, een diameter heeft van tussen de 10,5 en 11 centimeter, 3 centimeter dik is en minimaal 250 gram weegt.

Bovendien moeten die boeren een veestapel hebben die minimaal voor de helft uitauthentieke Normandische koeien (foto) bestaat en die minimaal zes maanden per jaar grazen op Normandische grond.

Pasteuriseren

Het was deze boeren al decennia een doorn in het oog dat er ook Camembert uit andere regio's en landen op de markt is. Deze kaas is bovendien in veel gevallen gepasteuriseerd.

Na een klacht over oneerlijke concurrentie volgden drie maanden van topoverleg tussen de boeren en de kaasmultinationals. Dit heeft erin geresulteerd dat de grote fabrikanten nu minimaal 30 procent Normandische koeien gaan inzetten voor de productie van hun camembert.

De ambachtelijke kaasboeren stemden er bovendien mee in dat ook een gepasteuriseerde camembert het AOP-stempel mag krijgen.

Bron: Wonen en Leven in Frankrijk, nieuweoogst.nu

Reageer


× drie = 6