In weinig landen viert men Sinterklaas zo uitbundig als in Nederland. Maar hoe zit dit in Frankrijk

In het grootste gedeelte van Frankrijk viert men het Sinterklaasfeest niet. Voor de Fransen is 6 december gewoon de naamdag van Saint Nicolas, zoals bij hen elke dag van het jaar in het teken staat van de naam van een heilige. Iedereen met een voornaam heeft die hiervan is afgeleid, viert op die dag een feestje, zoals bij ons de verjaardag. Meer over naamdagen lees je in een eerder bericht op deze blog. 

In het noorden en noordoosten van Frankrijk kent men Sinterklaas wel. Saint Nicolas is sinds de middeleeuwen de beschermheilige van de regio Lorraine en op 6 december, zijn geboortedag, wordt dit herdacht.

Op die dag trekken grote stoeten door steden en dorpen en net als in Nederland krijgen de kinderen snoepcadeautjes en peperkoek. Een verschil is echter dat Saint Nicolas in Frankrijk vaak op een ezel rijdt in plaats van op een paard en dat Zwarte Piet de naam Père Fouettard (of in de Elzas: Hans Trapp) draagt. Hij is een soort wildeman, die in dierenvellen loopt en met kettingen rammelt. Saint Nicolas deelt snoep uit aan de brave kinderen ("des mirabelles pour les demoiselles, des macarons pour les garçons") en Père Fouettard deelt straffen uit aan degenen die ongehoorzaam zijn geweest. 

Het dorpje Saint-Nicolas de Port is een van de bekendste dorpen waar Saint Nicolas wordt herdacht. In dit dorp staat de basiliek waar een relikwie, een vingerkootje, van Saint Nicolas wordt bewaard. Op 6 december wordt er elk jaar een prachtige fakkeloptocht gehouden door het dorp om deze legende levende te houden. 

Ook in Nancy wordt Saint Nicolas op 6 en 7 december op spectaculaire wijze geëerd. Naast een kleurrijke stoet door de straten is er een spectaculair vuurwerk op het Place Stanislas. De volgende dag gaat de parade van Cours Léopold naar het Place de la Carrière met ter afsluiting een speech van de 'Sint' en een lichtshow. Naast al deze feestelijkheden gaat Saint Nicolas, net als in Nederland, in de dorpen bij de kinderen op school langs om snoep uit te delen.


Reageer


− acht = 0