Men neme een spijkerjack. Knip er de mouwen van af. Plak en naai het jack vol met logo’s en andere prullaria van je favoriete en van andere, bevriende clubs. Als het jack alleen nog aan de rafels te herkennen valt als spijkerjack, trek je hem aan over het shirt van je favoriete club. Een shawl om je nek, pet op je hoofd, bier in de ene en een worst in de andere hand en klaar is de Duitse supporter.

1. De geschiedenis

In 1900 werd de DFB, de Deutscher Fußball Bund, opgericht. Tot de oprichting van de Bundesliga in 1963 werd er in regio’s gevoetbald en werd het landskampioenschap na play-offs betwist. De allereerste landskampioen in 1903 was VfB Leipzig. In de jaren twintig werd FC Nürnberg 5 maal kampioen van Duitsland. In 1948 richtte Oost-Duitsland een eigen bond op.

In 1965 werd de Bundesliga uitgebreid tot 18 clubs, met daaronder de tweede Bundesliga en daaronder twee Regionalligas (Nord en Süd). Tussen alle divisies bestaat een promotie/degradatie-regeling.

De kleuren van het nationale elftal zijn; wit-zwart-wit. Recordinternational is Lothar Matthäus en van de DDR was dat Joachim Streich.

Erelijst: wereldkampioen in 1954, 1974 en 1990, Europees kampioen in 1972, 1980 en 1996. De DDR was olympisch kampioen in 1976.

2. Begrippen

Voor een goed begrip van het Duitse voetbal zijn enkele begrippen noodzakelijk.

 • Schwalbe
  (lett. zwaluw): poging vrije trap of strafschop te verdienen door je te laten vallen
 • Foulelfmeter/Handelfmeter
  Strafschop veroorzaakt door respectievelijk een overtreding en door hands. Handig toch? Wij moeten het in het Nederlands doen met:”De scheidsrechter floot voor een strafschop, nadat Jansen in het strafschopgebied een overtreding maakte”. Vergelijk:”Der Schiedsrichter pfiff Foulelfmeter“.
 • Laufpensum
  loopvermogen
 • die Mannschaft
  het nationale elftal
 • Fallrückzieher

  Fallrückzieher

  Fallrückzieher
  omhaal

3. De betekenis

Als een collectieve droom waar wordt, ontstaan mythen en legenden. Toen in 1954 Duitsland tegen het favoriet geachte Hongarije de wereldtitel veroverde, kwam Duitsland in één klap het verloren gegane zelfrespect, naar aanleiding van de verloren oorlog, te boven. ‘Wir sind wieder wer‘ (“We zijn weer iemand”). De vervolmaking van het Wirtschaftswunder. Nooit was in Duitsland een grotere massa op de been om coach Sepp Herberger en zijn spelers, na terugkomst uit Bern, te ontvangen.

4. De legenden

 • Fritz Walter
  Debuteerde in 1940 in het Duitse elftal en werd in 1954 benoemd tot aanvoerder van het legendarische team, dat wereldkampioen werd. In 1958 bewoog coach Herberger hem tot een rentree. Als 37-jarige leidde hij de Mannschaft naar de halve finales op het WK in Zweden. Hij scoorde 31 goals in 61 interlands.
 • Uwe Seeler
  Aanvoerder van het elftal, dat in 1966 de finale van het WK verloor. Hij scoorde 43 goals in 72 interlands. Is met Pele de enige speler die op vier verschillende eindronden van het WK scoorde.
 • Franz Beckenbauer
  Bijnaam ‘Der Kaiser’. Geniet ook de onschendbaarheid van een keizer. Verwekte een kind bij zijn secretaresse. Maakte niemand iets uit. Werd als speler en als bondscoach wereldkampioen. Nu president van Bayern München.
 • Lothar Matthäus
  Bij Nederlanders waarschijnlijk meest gehate Duitse voetballer aller tijden. Zeer succesvol (dat zal er ook wel iets mee te maken hebben). Recordinternational.
 • Sepp Herberger
  Coach van het elftal, dat in 1954 wereldkampioen werd. Man ook van legendarische uitspraken: ‘Nach dem Spiel ist vor dem Spiel’, ‘Ein Spiel dauert 90 Minuten, alles Andere ist Theorie’.

5. De beleving

De Duitse supporter staat voor z’n club. In woord en gebaar uit hij zich vol liefde over zijn club. Zijn geloof belijdt hij in de kerk van het voetbal: het stadion. Buiten het stadion gaat het er overigens gemoedelijk aan toe. Gebroederlijk lopen uit-en thuissupporters naast elkaar naar het stadion.
Ook iedere prominente Duitser heeft voorkeur voor een club en wordt daar regelmatig naar gevraagd. Op zaterdagmiddag houdt Bundeskanzler Schröder zich niet met politiek bezig, maar zit hij het liefst bij Hannover 96 op de tribune. Boris Becker zit nogal eens prominent op de eretribune van Bayern München naast Franz Beckenbauer. De beleving van de supporter uit zich ook in …

6. De outfit

Men neme een spijkerjack. Knip er de mouwen van af. Plak en naai het jack vol met logo’s en andere prullaria van je favoriete en van andere, bevriende clubs. Als het jack alleen nog aan de rafels te herkennen valt als spijkerjack, trek je hem aan over het shirt van je favoriete club. Een shawl om je nek, pet op je hoofd, bier in de ene en een worst in de andere hand en klaar is de Duitse supporter.

7. De speelstijl

In Nederland worden door de bank genomen twee speelstijlen gehanteerd: 4-3-3 of 4-4-2.
De getallen staan voor respectievelijk verdedigers, middenvelders en aanvallers. In Duitsland wordt over het algemeen 3-5-2 gespeeld. De twee buitenste van de 5 middenvelders nemen in dit systeem een belangrijke positie in. Zij kunnen spelen als echte middenvelders, maar kunnen ook fungeren als vleugelverdedigers of vleugelaanvallers.

8. De instelling

Youp van ‘t Hek waarschuwde de Nederlandse Davis Cup tennissers voor hun duel met Duitsland met de woorden:”pas op, je hebt pas van de Duitsers gewonnen, als ze het land uit zijn”. De Kampfgeist van Duitse voetballers is spreekwoordelijk te noemen. Het Duitse voetbal is altijd gebaseerd geweest op kracht en loopvermogen. Nu de spelers van de meeste andere voetballanden over dezelfde kracht beschikken, worden wedstrijden beslist op tactiek en techniek. Dat besef is inmiddels ook in Duitsland doorgedrongen, wat blijkt uit de selectie van jonge, creatieve spelers als Deisler, Asamoah en Kehl voor de Nationalelf.

9. De clubs

 • Bayern München
  Meest gehate én geliefde club van Duitsland. Afficheert zich graag als Rekordmeister. De bloeitijd van de club begint echter pas in 1969. Toen in 1963 de Bundesliga werd opgericht, werd de voorkeur gegeven aan 1860 München als Zuidduitse vertegenwoordiger. Won na 1969 alles wat er te winnen viel.
 • FC Nürnberg
  Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw veroverde geen club zoveel titels als FC Nürnberg. De overheersing was zo groot, dat FC Nürnberg door iedereen kortweg ‘der Club’ genoemd werd. Die bijnaam geniet de club nog steeds.
 • Schalke 04
  Club met de grootste schare supporters van Duitsland. De club heeft successen, maar even zoveel ellende (omkoopschandaal, degradatie) gekend. De Nederlandse trainer Huub Stevens won met Schalke de UEFA-Cup en de Duitse beker.
 • Overige clubs met naam en faam:
  Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach, FC Köln, Hertha BSC, Werder Bremen en Hamburger SV

10. De speaker

De speaker speelt bij wedstrijden in het betaalde voetbal een belangrijke rol. Zo noemt hij bij de opstelling van de thuis-ploeg alleen de voornamen en antwoordt het publiek met het massaal brullen van de achternaam. De Nederlandse club de Graafschap heeft geprobeerd dit te introduceren. De supporters beantwoordden echter elke voornaam met een massaal ‘JANSEN’. Experiment mislukt.

De interactie speaker-publiek komt ook tot uiting als er gescoord is. Situatie: FC Köln maakt tegen Hertha het eerste doelpunt van de wedstrijd: speaker: “Tor für FC Köln. Torschütze mit der Nummer 9 Georgi Donkov.

Dan komt het tot een dialoog:
speaker: Köln…
publiek: EINS
speaker: Hertha…
publiek: NULL
speaker: danke!
publiek: BITTE

Leuk hè?

Duits voetbal in 10 stappen is een bijdrage van Peter van der Spek – 2001 – hartelijk dank!!