Dromer op de troon

ZD YouTube FLV Player

Ludwig II. van Beieren (1864-1886), koning van de staat Beieren (in Zuid Duitsland) liet ongelofelijk mooie kastelen bouwen in een romantische sfeer.

Het bekendste is het sprookjesslot Neuschwanstein, naar welk voorbeeld ook het Disney-kasteel gebouwd werd. Het is nu een van de toeristische top-attracties van Duitsland.

In deze kunstzinnige sferen paste ook de muziek van Richard Wagner, die Ludwig vereerde en ondersteunde. Maar Ludwig II. werd als “Sprookjeskoning” steeds meer een probleem. Zijn plannen kostten de staat Beieren gigantische bedragen uit de staatskas. Uiteindelijk kwamen artsen tot de conclusie dat hij geestelijk gestoord was en werd hij op 9 juni 1886 onmondig verklaard. Vier dagen later verdronk hij onder mysterieuze omstandigheden in het Starnberger meer. Deze dood en zijn sprookjeskastelen zorgen nog steeds voor speculaties en aandacht.

Waarom wilde hij zulke droomkastelen laten bouwen? Hoe verliep zijn leven? Hij stierf onder raadselachtige omstandigheden. Wat is er over zijn dood bekend? Wat is er vandaag nog te bekijken van zijn levenswerk?