De Zugspitze, helemaal in het Zuiden van Duitsland. Uitzicht vanaf de Zugspitze (2964 meter) naar het Höllental, de Waxensteinkamm, Alpspitze (2628 m) en Karwendel-gebergte.

De Zugspitze, helemaal in het Zuiden van Duitsland. Uitzicht vanaf de Zugspitze (2964 meter) naar het Höllental, de Waxensteinkamm, Alpspitze (2628 m) en Karwendel-gebergte.

Duitsers zijn GEK op reizen! Een oud gezegde luidt dan ook “reisen bildet”, oftewel van reizen steek je wat op. Al in de begintijd van het massatoerisme, de jaren vijftig, trokken ze met hun Volkswagen “Kevertjes” de grens over op weg naar de Hollandse kusten en Italiaanse stranden.

In eigen land… en in het buitenland

Maar Duitsland is groot en heeft zoveel verschillende landschappen en mogelijkheden, dat veel Duitsers (ook) in eigen land op vakantie gaan. Net als in Nederland is de trend de laatste jaren om vaker korter op vakantie te gaan. In modern Duits heet dat “Event-Tourrismus“.

Natuur

In Duitsland zijn er grote stukken beschermde natuur te vinden. De Duitse alpen, de grote bosgebieden in het Bayrischer Wald, de Hunsrück en de Eiffel bijvoorbeeld. Of de vele meren in Mecklenburg-Vorpommern. Maar ook de stranden aan de Ostsee en Nordsee, het schiereiland Rügen en voor ouderen een vaartocht over Moezel, Rijn of Elbe zijn een groot succes. Op het plaatje een stukje van het Elbsandsteingebirge, vlakbij Dresden.
Dit is een deel van de Zwinger, een soort paleis in Dresden. Keursvorst August der Starke liet het in de periode 1709-1719 bouwen. In de Tweede Wereldoorlog vernietigd, daarna herbouwd.

Oude steden

De grote Duitse steden zijn in de Tweede Wereldoorlog vrijwel allemaal door bombardementen verwoest geweest. Veel is weer opnieuw opgebouwd, maar je kunt het vaak nog duidelijk zien aan de verschillende bouwstijlen door elkaar.

Nog meer dan in Nederland kun je in Duitsland nog veel overblijfselen uit de middeleeuwen vinden: Ridderburchten langs de Rijn en de Moezel bijvoorbeeld. Of historische stadjes met de bekende vakwerkhuizen, zoals Celle en Marburg. Maar ook de Romeinen hebben duidelijk hun sporen nagelaten, vooral in de streek langs de Rijn en de Moezel, in Trier, Keulen en Aken bijvoorbeeld.

En hou je van de weelderige Barok- en Rokokopaleizen en -kerken, dan is vooral Zuid-Duitsland een el dorado. De bisschoppelijke residentie in Würzburg bijvoorbeeld. Tot het werelderfgoed van de UNESCO hoort het Park Sanssouci, in Potsdam bij Berlijn. Ook Dresden, het “Florence van het Noorden”, mag er wezen met de “Zwinger” en de opera van Semper en de gerestaureerde Frauenkirche.

De Kurfürstendamm is dé winkelstraat in het westelijke deel van Berlijn. Op de foto zie je de ruïne van de Gedächtniskirche. Nu een monument.

De Kurfürstendamm is dé winkelstraat in het westelijke deel van Berlijn. Op de foto zie je de ruïne van de Gedächtniskirche. Nu een monument.

Berlijn? Berlijn!

Berlijn is geen “mooie” stad zoals Parijs dat is, maar een ongelofelijk interessante stad, waar je nooit uitgekeken raakt. Alleen al het formaat ter grootte van de provincie Utrecht zorgt daarvoor. En als er ergens Duitse geschiedenis voor het oprapen ligt, dan in Berlijn.

De relatief jonge Duitse hoofdstad (sinds 1871) kende een keizerrijk, de eerste wereldoorlog, revolutionaire bewegingen, het Derde Rijk en de tweede wereldoorlog, de bezetting door de geallieerden in vier zones, de Duitse deling met de beruchte “Berlijnse muur”, de val van de muur, en de Duitse eenwording om vervolgens weer hoofdstad te worden. Prachtige historische gebouwen aan de beroemde Unter den Linden en de beroemde Brandenburger Tor en de Rijksdag, worden afgewisseld met de modernste architektuur. Een ratjetoe dus, en toch heeft het wat. De stad leeft.

Pretparken en kermis

Een beetje Duits gezin is gek op pretparken. De bekendste zijn Phantasialand in Brühl (bij Keulen), Warner Brothers Movieworld (Bottrop), Heidepark Soltau en het filmpark in Babelsberg (Potsdam). De grootste Duitse kermissen vind je in Berlijn en in Hamburg.


Reisbestemmingen in het buitenland

Vooral Spanje en de eilanden Mallorca en Fuerteventura zijn het vaste doelwit van Duitse jongeren (feesten!!!) en ouderen (overwinteren!)

Waar Duitsers in het jaar 2001 het meeste naar toe gingen:
bron: Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen in Hamburg
land percentage

Duitsland

29

Spanje

13

Italië

9

Oostenrijk

8

Turkije

5

Noordamerika

1

Caribische eilanden / Latijns-Amerika

1

overige

33

Bronnen: “Deutschland als Urlaubsziel Nummer eins vor Spanien” in: Der Tagesspiegel 24.03.2002