Veel Nederlanders hebben iets met Duitsland. Waarover zijn ze enthousiast? Je leest het hier!

Duitsers houden van Nederlanders

Misschien had je er nog nooit zo bij stilgestaan, maar Duitsers spreken bijna altijd lovend over Nederland en de Nederlanders. Ze vinden ons modern, tolerant, vriendelijk, lekker ontspannen en prettige mensen om zaken mee te doen. En ze bewonderen ons voetbal, eten onze kaas en groenten en kopen graag een bloemetje aus Holland.

Duitsers gaan graag naar Nederland op vakantie en onze taal is in Duitsland heel populair. Er zijn alleen al in Münster 300 studenten die Nederlands studeren! Nederlandse schrijvers als Harry Mulisch, Leon de Winter en Maarten ‘t Hart liggen in alle Duitse boekwinkels. Kortom: Je bent er welkom, en dat is leuk, nietwaar?

Ze zijn beleefd

In Nederland komen we er langzaam achter dat grenzeloze vrijheid niet zo leuk is voor iedereen. Altijd maar doen wat jíj toevallig wilt, is vaak gewoon asociaal voor een ander. ”Fatsoen moet je doen” zei minister-president Balkenende dan ook. Duitsers doen aan fatsoen, uit zichzelf.

Voor Duitsers is beleefdheid vanzelfsprekender dan bij ons. In een bijna lege trein vraagt een Duitser aan je: “Is deze plaats nog vrij?”. Je hoort heel vaak, Entschuldigung en Bitte. Het zijn natuurlijk maar woordjes en niet elke Duitser is altijd even aardig en beleefd. Maar ze hebben meestal betere manieren. Wel zo fijn!

Made in Germany – Duitsers gaan voor kwaliteit!

Duitsers doen dingen graag òf goed òf niet. Half werk en slappe compromissen om met een matig product snel geld aan jou te verdienen – dat is niks voor Duitsers. Ze zijn dan ook erg goed in dingen die precies geregeld en afgesproken moeten worden. Ze streven naar perfectie, het gebruik van goede materialen, een perfecte organisatie.

In bijvoorbeeld de chemie, machinebouw en de auto-industrie zijn ze daarom heel goed. Een Duits huis staat makkelijk honderd jaar. In Nederland weten we de kwaliteit van Duitse auto’s, keukens, wasmachines, Duits bier enzovoort al jaren te waarderen. Spullen waar made in Germany op staat: Daar mag je iets van verwachten!

Audi TT

Audi TT - Duitsers maken graag auto's. Maar dan wel technisch GOEDE auto's!

Het is er zo lekker geregeld

Duitsers doen wat ze beloven. Ze gaan voor kwaliteit – ook als het gaat om afspraken nakomen. Als je in Duitsland een jaar van tevoren een hotelkamer besproken hebt kun je er van uitgaan dat het ook ècht geregeld is. (En goed!) Je hoeft je niet druk te maken of ze hun afspraken wel nakomen. Daar maken ze zich zelf al druk genoeg over, want een beetje stressig zijn ze soms wel, vooral als ze flexibel moeten zijn. Daar zijn Nederlanders weer beter in.

Je mag “ouderwets” zijn!

In Nederland is modern zijn, met je tijd mee gaan, nieuwe dingen kopen en doen erg belangrijk. En in ons kleine landje kijken we allemaal naar elkaar en jagen elkaar daarin ook een beetje op: Als je het nieuwste van het nieuwste hebt, dán tel je mee. Als je doet wat anderen ook doen is het goed. Maar als je teveel afwijkt, word je weer teruggefloten: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” Kortom: Zó tolerant als anderen ons vinden zijn we vaak niet.

Duitsers doen het wat rustiger aan: Waarom zou je met alle nieuwe dingen mee moeten doen, alleen omdat het nieuw is? Eerst maar eens de kat uit de boom kijken, en dan de beste oplossing kiezen, dat is hun geliefde aanpak. Kortom: Je kunt er jezelf zijn en dingen doen die we in Nederland helemaal niet meer “cool” vinden. Duitsers doen meer aan traditie, willen het goede bewaren. Je vindt er tradities en gewoonten die wij allang overboord gegooid hebben omdat ze niet “modern” waren. Daar hebben we nu soms spijt van … Gelukkig kun je ze bij onze Oosterburen nog meemaken!

Het stuk taart is groter en het bier smaakt

Smaken verschillen, en in elk land zul je dingen aantreffen die je lekker vindt of niet. “Liefde gaat door de maag” zeggen ze wel eens. Nou, dan zijn Duitsers tot over hun oren verliefd. Want ze vinden altijd wel een moment om lekker te eten en te drinken. Ze doen niet moeilijk over kleine porties en aan de kwaliteit van het eten hechten ze veel waarde. Ze hebben er fantastische broodjes, heerlijk gebak, een enorme biertraditie en de lekkerste worstjes.  Kortom: Geniet, maar let op je gewicht!

Blij met jouw Duits!

Duitsers leren natuurlijk ook vreemde talen, vooral Engels. Maar ze waarderen het enorm als je hun taal spreekt. Ze zullen je niet gauw lopen verbeteren, daarvoor respecteren ze je veel te veel als je probeert om Duits te spreken. Kortom: Je scoort als je Duits spreekt!

Duitsers redden het milieu

Toen de Duitsers net als ons door kregen dat het milieu onze toekomst is, pakten ze de zaken meteen grondig aan. Als het aan de Duitsers ligt, vind je geen enkel snoeppapiertje op straat. Elk huishouden beschikt over allerlei soorten afvalzakken en afvalbakken. Maar liefst vier soorten afvalbakken vind je in de Duitse stations – en bijna iedereen gooit zijn afval netjes in de juiste bak. Ook in Duitsland ligt er veel zwerfafval op straat, maar je zult veel plekken tegenkomen die er ronduit keurig uitzien. En dat is ook wel prettig, nietwaar?