Op 14 juni vindt het zesde en laatste debat plaats in het kader van de Onderwijsagenda. De inleider is Ferry Haan. Hij is economie docent en zij-instromer.

Ferry Haan in de Volkskrant van 12 juni Leraar, boei of ga ten onder:
´De kunst van het lesgeven, is de kunst van het vasthouden van aandacht. Dat hoeft niet per se aandacht voor de persoon van de leraar te zijn. Aandacht voor een goed ontworpen opdracht werkt ook. Wanneer de leerlingen hun aandacht erbij hebben en die richten, dan leren ze. Dat is wat onderwijs beoogt.

Wanneer het onderwijs een begin wil maken met het oplossen van het docententekort, dan zouden allereerst nieuwe docenten beter beschermd moeten worden. Het komt veel voor dat jonge, veelbelovende leraren voor de leeuwen worden gegooid. Geen wonder dat veel docenten binnen een paar jaar teleurgesteld afdruipen. Aan de andere kant is er in het onderwijs ook geen enkel selectiemechanisme om mensen die niet op hun plek zitten, de deur te wijzen. Ook slechte docenten moeten decennia door. Ze hebben zelf een rotleven, maar ze schaden ook het leven van de leerling.´

Helemaal mee eens dat er nog steeds onvoldoende opvang is in het onderwijs voor beginnende docenten. Als de managers zich daar nu eens op zouden richten!

Het debat vindt plaats in Zwolle, Windesheim, om 20.00 uur. Zie de site van De Onderwijsagenda.

+ zeven = 15