Uit NRC Handelsblad, Bas van der Schot

In een ingezonden brief in NRC Handelsblad d.d. 27 mei 2009 met als titel ‘De nieuwe gestrengheid is beter voor kansarme leerling’ pleit Minister van Onderwijs Ronald Plasterk voor ‘strenger’ onderwijs, met name voor kansarme kinderen.
Hij stelt daarin dat hij geen stelselwijzigingen wil: ‘In deze kabinetsperiode voltrekt zich een gestage koerswijziging. Ten eerste geen gepraat over stelsels. De kwaliteit van het onderwijs wordt vooral bepaald door wie er als docent voor de klas staat. Daarom zijn we gekomen met een “Actieplan Leraren”, dat tot doel heeft de positie van de leraar te verbeteren.’
Mijn vraag: heeft u al iets gemerkt in de klas van deze gestage koerswijziging? En is onze positie verbeterd door het Actieplan Leraren. Wie kan mij een concreet voorbeeld hiervan geven?
Tenslotte vraag ik me af hoe Plasterk dit kan rijmen met de wetten die net zijn aangenomen voor competentiegericht onderwijs in het mbo. Zitten daar nu juist niet de meeste kansarme kinderen?

PS ‘Gestrengheid’ – is dat een Nederlands woord??

Trouw 27 mei 2009
De Volkskrant 27 mei 2009

5 Reacties op “‘Leren hoeft niet alleen maar leuk te zijn’”

 1. kriskras zegt:

  Gestrengheid op Wiswijzer: http://www.wiswijzer.nl/blog/comments.asp?id=1201

 2. Hannes Minkema zegt:

  De minister is zelf wat strenger geworden en heeft voor de eerste keer in de vaderlandsche geschiedenis Staatsdidactiek ingevoerd.

  Het is mbo-docenten vanaf heden verboden in een ander kader of paradigma les te geven dan het Competentie Gericht Leren. Dat moet en zal, heeft Vadertje Staat verordonneerd.

  Lekker streng. En rasecht socialistisch.

 3. Christien van Gool zegt:

  Het is mij ook nog steeds niet duidelijk waarom iets wordt ingevoerd waarvan heel veel docenten zeggen dat het niet goed is. Plasterk zou pas echt streng zijn als hij nu juist wel een stelselwijziging zou doorvoeren: geen competentiegericht leren verplicht invoeren maar alleen op scholen waar 99% van de docenten er achter staat.
  Maar de macht in het onderwijs ligt niet bij de minister, daar zal hij inmiddels wel achter zijn. Overigens was een CDA minister niet veel beter voor het onderwijs.

 4. Hannes Minkema zegt:

  Sterker nog: de beslissing om CGO in te voeren in het mbo kwam uit de koker van een CDA-minister (Maria Van der Hoeven) en het is ook geen wonder dat bij de onderhandelingen over de kabinetssamenstelling weer een CDA-er voor het voortgezet onderwijs werd aangesteld (Marja van Bijsterveldt), die geheel in de geest van de heilige Maria handelt.

  Marja en Maria, het onderwijs zal jullie namen nog lang prevelen.

 5. hydroxychloraquine zegt:

  chloroquine natural sources https://chloroquineorigin.com/# hydroxichloriquin

Reageer


+ acht = 11