Nieuw

balsociaalbijdehand.nl
is een website voor jongeren met een autistisch spectrum stoornis (ASS) op school. De vele sociale verhalen die je op de website vindt (geschreven én voorgelezen) helpen je als je niet weet wat je moet doen in een situatie. Wat doe je bijvoorbeeld als je te laat op school komt? Of als je ziet dat een ander gepest wordt?

Internet Hulp door e-mail of chatten

Interapy
is voor jongeren van 14 tot en met 25 jaar. Interapy heeft samen met de Rutgers Nisso Groep een internetbehandeling ontwikkeld voor jongeren die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld (zoals verkrachting of aanranding) of seksuele intimidatie (bijvoorbeeld via internet).

PratenOnline
is een website voor jongeren tussen de twaalf en ongeveer twintig jaar. Je hoeft je niet zwaar down of depressief te voelen om op deze website terecht te komen, maar als je het wel bent, dan kunnen wij je misschien helpen met een online-chat. Of misschien ken jij wel mensen in je omgeving waarvan jij denkt dat ze iets aan onze site kunnen hebben?
We gaan niet eindeloos ouwehoeren, maar we gaan simpel kijken hoe we jouw problemen kunnen verlichten. En dat doen we door samen met jou naar oplossingen te zoeken, en naar je te luisteren via de chat.

GripOpJeDip
Op Gripopjedip vind je steun in het omgaan met depressieve klachten. Je vindt er informatie. Mogelijke oorzaken. Wat je zelf kunt doen aan je sombere buien. Mogelijkheden om hulp te zoeken. Ervaringen en tips ván jongeren vóór jongeren, zoals ‘eigen verhalen’ en ‘2days tips’. Ook vind je hier informatie als je iets wilt doen voor een ander die zich rot voelt. Je kunt via een online cursus leren om grip op je dip te krijgen en je kunt mailen met een dipdeskundige die binnen 5 dagen antwoord geeft.

Kopstoring
Deze website wil kennis en herkenning bieden. Er is veel informatie te vinden voor, over en door jongeren van ouders met psychische problemen. Je kunt anoniem je vragen per e-mail stellen aan een deskundige, berichten plaatsen en lezen op het forum of je eigen verhaal mailen voor op de website. Ook kun je een groepscursus in een chatbox volgen en chatten met een hulpverlener. Daarnaast geeft de website aan waar en bij wie je meer informatie kunt vinden of hulp kunt krijgen.

SHare in Trust

Dit is een nieuwe site waar jij, een jongere van 15 t/m 18 jaar, al je problemen bij andere jongeren kwijt kunt. De jongeren van SHare In Trust zijn hiervoor getraind. Heb je problemen met je uiterlijk, gaan je ouders scheiden of zie je het niet meer zitten, bij ons kan je al je ‘shit’ kwijt. SHare in Trust is bedacht door twee jongeren tijdens een jeugddebat in de provincie Utrecht. Samen met deze jongeren heeft de Kindertelefoon Utrecht dit initiatief verder uitgewerkt met als resultaat www.shit.nl.

Question-Zone
is de online zone waar jongeren ieder (psychisch of sociaal) probleem in vertrouwen kunnen voorleggen. Je krijgt gratis op interactieve wijze persoonlijk advies van gespecialiseerde hulpverleners. Bijvoorbeeld via chat of mail.

Hulpmix
Je kan hier maandag tot en met vrijdag chatten met een hulpverlener. Van 16 tot 18 uur. Gratis en anoniem. Onze hulpverleners zijn deskundig in het begeleiden van jongeren tot 20 jaar. Je kan je verhaal vertellen, advies vragen of hulp. Buiten openingstijden kan je altijd mailen met een hulpverlener.


Hulp aan familieleden

Als je ouder(s) teveel drinken …
Waar loop je tegenaan als jongere met een drinkende vader of moeder? Vraag je je weleens af hoe het eigenlijk met jóu gaat? En: als je hulp zoekt, is het handig om te weten waar je terecht kunt en waarvoor. Drankjewel helpt je op weg!

Als je een familielid hebt met een psychiatrische ziekte …
De stichting Labyrint~In Perspectief zet zich in voor familieleden van mensen met een psychiatrische ziekte. Ook andere directbetrokkenen, zoals buren, vrienden en collega's kunnen bij ons terecht. We geven informatie en advies over psychiatrische ziektes en over hoe u ermee kunt leven als uw dierbare zo'n ziekte heeft. Met ook een telefonische hulplijn.


Leerlingbegeleiding/jeugdzorg in het algemeen

NVS/NVL | Nederlandse Vereniging voor Leerlingbegeleiding
NVS-NVL is er voor begeleiders die in, ten behoeve van of samen met onderwijsinstellingen jongeren begeleiden bij hun sociaal-emotionele ontwikkeling, bij hun school- en opleidingsloopbaan en bij de ontwikkeling van hun studievaardigheden.

Bij de les | Magazine van de NVS/NVL
Het magazine Bij de Les staat midden in het onderwijs en volgt trends en ontwikkelingen op de voet. U kunt artikelen lezen over loopbaanvraag­stukken, levensloopaangelegenheden, maar ook over onderwijskundige ontwikkelingen.

LBRT | Landelijke Beroepsvereniging Remedial Teachers
De LBRT is een vereniging van leerkrachten die zich hebben gespecialiseerd in de hulp aan kinderen en volwassenen met leerproblemen. Met o.a. een lijst van geregistreerde RT-ers en meer informatie.

Kennisnet Leerlingzorg
Kennisnet Leerlingzorg richt zich op het middenmanagement in het primair en voortgezet onderwijs: de intern leerlingbegeleiders, zorgcoördinatoren, remedial teachers, ambulant begeleiders, etc. Ook voor externe begeleiders, ouders en leerkrachten bevat de site een schat aan informatie.

Jeugdzorg
Jeugdzorg in verandering: Deze site is bedoeld ter ondersteuning van het veranderingsproces in de jeugdzorg.


Sites met overzichten van adressen en/of nuttige info voor jeugdigen en/of info over psychische problemen

Gezond op school
De website Gezond op School is een initiatief van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. In de zoekmachine vind u een actueel en volledig overzicht van onderwijs- en achtergrondmaterialen over gezondheid en gezond en redzaam gedrag.

De psychowijzer
De Psychowijzer is een website van het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid met heel veel informatie over vele soorten van psychische problemen.

Het gezondheidsplein
Dit is de 'Psyche' pagina van het gezondheidsplein. Alweer heel veel info over alle soorten psychologische gezondheidsproblemen.

De Netdokter
Op deze pagina van de netdokter kun je alles lezen over 'kopzorgen'. Informatie speciaal geschreven voor jongeren van de middelbare schoolleeftijd. Over depressie(met een depressiemeter om te bepalen hoe goed of slecht het met jouw stemming gesteld is), verliefdheid, stress, faalangst en veel verwijzingen naar andere pagina's over geestelijke gezondheid. Ook veel info over lichamelijke ziekten.

Hulpgids.nl
U vind hier o.a. info over therapievormen, adressen beroepsorganisaties therapeuten, adressen RIAGG's, adressen van patiëntenorganisaties, alles over klachten en relevante adressen en nog veel meer.

Jongeren Informatie Punt
Informatie speciaal voor jongeren over school, wonen, werk, recht, levensvragen, samen, seks, gezond, hulp, milieu, geld, vrije tijd, reizen, invloed, verdere info.

Online Infotheek
Hier vind je informatie voor jongeren over allerlei onderwerpen. Van studie tot seks en van reizen tot recht. Kies één van de onderwerpen onder in de navigatiebalk.Voor heel veel nuttige informatie over bijv. alcohol, dienstplicht, juridische mogelijkheden bij echtscheiding van je ouders, hoe zelfstandig te wonen e.d.

Jeugdwerknet
Jeugdnetwerk geeft heel veel adressen van Jeugdwerkinstellingen, Jongerencentra, Jongeren Informatie Punten(JIP), Buurthuizen e.d.
Daarnaast is er blixum met info over wonen, gezondheid, werk, financiën, rechten van jongeren, buitenland, onderwijs, sexualiteit, maatschappij, vakantie en vrije tijd.

Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid
Bezoek de pagina's van de NFGV voor GezondheidsLinks (brengt u een enorme lijst met links naar patiëntenverenigingen en andere organisaties) en Psychowijzer (over ongeveer elke psychische aandoening of ziekte vindt u hier informatie en verwijzingen).

RIAGG
Omgaan met psychische of psychiatrische problemen is niet gemakkelijk. Maar u hoeft niet alleen maar machteloos toe te kijken. In veel gevallen is het mogelijk de problemen beter te leren hanteren. Daarvoor is deze website van het RIAGG Drenthe bedoeld. Je vindt hier informatie en handreikingen, o.a. een pagina met de adressen van alle RIAGG's in Nederland, en verder de zelftest depressie en de zelftest werkstress en nog veel meer.


Sites over specifieke zaken/problemen

 Voor jongeren van ouders met psychische problemen: Kopstoring
Heb je een ouder met psychische of verslavingsproblemen, neem dan een kijkje op de site. Je vindt er informatie, ervaringsverhalen en een forum. Je kan ook mailen/chatten met een deskundige of met een gratis online cursus meedoen.

Stichting Leergeld laat alle kinderen meedoen.
In steeds meer gezinnen is het financieel niet haalbaar om de kinderen mee te laten doen met sportclubs of de muziekles. Zelfs de kosten die de school met zich meebrengt (schoolmateriaal, excursies, schoolkamp) zijn voor steeds meer mensen niet op te brengen. Zij kunnen echter rekenen op steun van Stichting Leergeld.

Leerlingbemiddeling
Op de site leerlingbemiddeling alles daarover door 2 leerlingbemiddelaars van het A. Einsteinlyceum te Hoogvliet – Rotterdam. In principe kunnen kinderen en jongeren, van Praktijkonderwijs tot en met Gymnasium, leren om te bemiddelen. (Bij ruzies, pesten, andere rottigheid)

Sociaal-emotionele ontwikkeling
De databank sociaal-emotionele ontwikkeling biedt informatie over het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen in het basisonderwijs. Daarnaast proberen we een steuntje in de rug te geven bij het omgaan met problemen op dit gebied. Met forum.
De Sociale Vaardigheidstraining site is speciaal bedoeld voor trainers en geïnteresseerden in Sociale vaardigheidstrainingen: "Deze website bevat informatie over sociale vaardigheidstrainingen: achtergrondinformatie, literatuur en onderwijsmethodes. Er zijn links naar websites van instellingen die informatie verstrekken of groepstrainingen geven."

Als je een handicap hebt: Moov
Soms heb je behoefte aan contact met anderen, jongeren net als jij. Jongeren met een mobiliteitsbeperking in de leeftijd van 12 tot 18 jaar kunnen terecht op www.moov.nl. Daar vind je ook veel praktische informatie.

Hoogbegaafdheid
Onze eigen Digischool Remedial Teacher: Deze pagina's zijn bestemd voor hoogbegaafde leerlingen. Als je vermoedt dat je hoogbegaafd bent, maar dat nog niet zeker weet, kun je hier ook informatie vinden. Leerlingbegeleiders, docenten en klasgenoten kunnen lezen hoe te handelen als ze een hoogbegaafde leerling in de klas hebben. De informatie kan ook nuttig zijn voor ouders.
De site van Stichting Plato: is speciaal voor: ouders, verzorgers, begeleiders van (hoog)begaafde kinderen en iedereen die hiermee te maken heeft zoals de consultatiebureau's, peuterspeelzalen, huisartsen en leerkrachten. Ook als het allemaal wel goed gaat!
HINT Zuid-Holland is een vereniging voor belangenbehartiging van hoogbegaafden in onderwijs en ontwikkeling. HINT Zuid-Holland werkt – samen met andere HINT-verenigingen in diverse regio's – aan een schoolklimaat waarin hoogbegaafde kinderen in Nederland beter tot hun recht kunnen komen.

Over homosexualiteit
Het Gay & Lesbian Switchboard is een telefonisch continu bereikbare vrijwilligersorganisatie met een zeer uitgebreid informatiebestand over de homo-lesbische subcultuur in Nederland. Op hun internet pagina's kun je doorschakelen naar vele homo/lesbische homepages. De vrijwilligers, zowel mannen als vrouwen, zijn bereid te luisteren en zijn er in getraind alle soorten vragen te beantwoorden.
COC: Een samenleving waarin iedereen, onafhankelijk van zijn of haar seksuele voorkeur, een eigen leefstijl kan kiezen. Dat is het doel van het COC.
Gay & School: Iedereen heeft recht op een veilige school. Dat geldt dus ook voor leerlingen en docenten die zich aangetrokken voelen tot mensen van hetzelfde geslacht. Voor hen en hun omgeving is deze website gemaakt.
Weljongniethetero: In hún woorden: "Dé holebi-jongerensite van 't land".
ALLESOVERGAY geeft je antwoord op de 100 meest gestelde vragen over homoseksualiteit.
Gayboysupport in Engels en Nederlands: Steun en info voor gay jongens.

Transsexualiteit en Genderdysforie
De werkgroep transsexualiteit en genderdysforie geeft hulpverlening en voorlichting aan transseksuelen en hun familie, interseksuelen en ouders van genderdysfore kinderen en verder staat zij voor belangenbehartiging en emancipatie van transsexuele en genderdysfore mensen.

Lichaamstaal
Als je met mensen praat dan spelen woorden een belangrijke rol zou je zo zeggen, maar dat wat je verder met je lichaamshouding, gezichtsexpressie en gebaren uitdrukt zou volgens velen nog veel meer 'zeggen'. Bijvoorbeeld of je jokt of de waarheid vertelt, verlegen bent of juist heel assertief enz. Op deze lichaamstaal-site heel veel info over het gebruik lichaamstaal.

Zelfbeschadiging
Op de site van de Landelijke Werkgroep Zelfbeschadiging biedt men informatie, onderlinge steun en een forum.

Psychische problemen (zoals depressie, pesten en eetproblemen)
www.zogeknogniet.nl is een jongerensite over psychische problemen. Op deze site is informatie te vinden over psychische problemen, zoals depressie, pesten en eetproblemen. Je kunt op het prikbord memo's, verhalen en gedichten lezen en toevoegen. Bij de infobalie vind je adressen, telefoonnummers en links van organisaties waar je terecht kunt als je hulp nodig hebt en er is een boekenlijst samengesteld. Je kunt ook online vragen stellen aan de Informatie- & Advieslijn.

Depressief
PratenOnline is een website voor jongeren tussen de twaalf en ongeveer twintig jaar. Je hoeft je niet zwaar down of depressief te voelen om op deze website terecht te komen, maar als je het wel bent, dan kunnen wij je misschien helpen met een online-chat. Of misschien ken jij wel mensen in je omgeving waarvan jij denkt dat ze iets aan onze site kunnen hebben?
We gaan niet eindeloos ouwehoeren, maar we gaan simpel kijken hoe we jouw problemen kunnen verlichten. En dat doen we door samen met jou naar oplossingen te zoeken, en naar je te luisteren via de chat.
Op Gripopjedip vind je informatie over van alles wat met depressieve klachten te maken heeft. Wat kun je zelf aan je sombere buien doen? Maar ook: Wat kun je voor iemand anders betekenen, die zich rot voelt. De site is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar die in een dip zitten en voor mensen in hun omgeving.

PDD-nos
Op de site van PDD-nos & Onderwijs vindt u tips voor de omgang met en onderwijs aan kinderen met PDD-nos.

Angst & Paniek
Vereniging ReBio: "Als landelijke vereniging van hulpverlening bij angst, paniek en depressieve stoornissen, hyperventilatie en fobische klachten willen wij u op deze site informeren over alle mogelijke hulp die wij u kunnen bieden."
Rare onverklaarbare angsten, angsten die je in de weg staan om met mensen om te gaan, wel verklaarbare angsten maar angsten die je de deur niet uit krijgen, depressies waar je niet tegen kunt vechten en alles verpesten…. Ja, het is een fenomeen dat menig leven dusdanig kan beïnvloeden dat je weinig tot niks meer durft en/of kan ondernemen.

Vereniging voor Verlegen Mensen
De VVM is een landelijke vereniging met als doelstellingen: Het helpen van verlegen mensen. De VVM biedt de leden primair een zekere lotsverbondenheid en leert de leden voorts onder meer sociale vaardigheden en geeft ze de kans deze vaardigheden in een veilige omgeving te oefenen.

Netwerk Huiselijk Geweld
Het NHG is een loket waar publiek en beroepsgroepen terecht kunnen voor informatie. Een kaart van Nederland met daarop alle initiatieven en organisaties die zich bezighouden met de aanpak van huiselijk geweld. Er wordt een korte beschrijving van het project of de organisatie gegeven, inclusief adressen, telefoon- en faxnummers, e-mail en eventuele internetsites.

Mishandeling
Op de landelijke website van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling staat informatie over het AMK met alle adressen van de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling en vermelding van regionale websites. Daarnaast vinden zowel kinderen als volwassenen en hun begeleiders hier nuttige links en kan men AMK-folders downloaden.
Het NIZW geeft adressen, legt meer uit over AMK's (voorheen bureau's vertrouwensartsen), vertelt wat te doen als …? enzovoorts. Een andere site met ook veel info voor kinderen over kindermishandeling is www.kindermishandeling.nl.
Voor volwassenen: Via dezelfde site stelt het Expertiscentrum Kindermishandeling informatie beschikbaar over de achtergronden en aanpak van kindermishandeling.

Over Pesten
HELP !! Je wilt advies omdat je gepest wordt en anderen geweld tegen je gebruiken? Beantwoord een vragenlijst en krijg 'advies-op-maat' van Pestweb!! Daarnaast ook info en advies en een telefonische hulplijn.
Kinderen pesten kinderen is een uitgebreid informatiepakket over pesten op internet. Het is bedoeld voor ouders die willen weten hoe je pesten kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen.
Een zeer uitgebreide site met heel veel informatie is de Hulpsite voor Slachtoffers van Pesten, is tweeledig: Het verstrekken van informatie en het verlenen van hulp aan slachtoffers van pesten.
Bureau Posicom is een commerciële onderneming die zich heeft gespecialiseerd in het aanpakken van pesten en in het optimaliseren van groepsprocessen. Oordeel zelf.
Leerlingbegeleiders lezen vooral ook mijn artikel over de steungroepaanpak tegen pesten of het origineel in het engels.

Dyslexie
Balans is de landelijke vereniging voor ontwikkelings-, gedrags- en leerproblemen (MBD/ADHD en Dyslexie). Balans is er voor ouders van kinderen met een ontwikkelings-, gedrags- of leerprobleem en voor jongeren of volwassenen die zelf met zo'n probleem te kampen hebben.

Attention Deficit Disorder (ADD/ADHD)
Lees de ADHD-pagina's van de remedial teacher van de Digischool voor meer informatie.
Bij ADHD-land! zeggen ze het zelf zó: "Welkom in adhd-land! De nederlandstalige webplek over ADHD bij kinderen èn volwassenen". Heel uitgebreid.
Op ADHD in Nederland vind je o.a.:
- 50 Tips voor een betere omgang met Adult Attention Deficit Disorder (ADD).
- De meest gestelde vragen en antwoorden (FAQ-NL)
- Hoe is het eigenlijk om ADD te hebben?
Zie ook Balans hierboven bij dyslexie.

Anorexia & andere eetstoornissen
Als je te weinig eet om gezond te blijven of (soms) teveel en het er dan meteen weer expres uitkotst:
Lees de Pagina's over Eetstoornissen van de remedial teacher van de Digischool voor meer informatie.
Veel over deze twee eetproblemen vind je bij de Website van de Stichting Anorexia & Boulimia Nervosa.
'Eetstoornis.be' is een uitgebreide belgische website over eetstoornissen, zoals anorexia, boulimia, binge eating en orthorexia. Met tips voor ouders, partner en leerkrachten, links naar zelfhulppagina's, links naar zelfhulpliteratuur, artikelen voor professionals en meer.

Verslaving & drugs
Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk, landelijk kenniscentrum met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen. Het is in 1996 ontstaan door fusie van het Nederlands centrum Geestelijke volksgezondheid (NcGv) en het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs (NIAD).
De site van de Jellinek geeft info over alle soorten drugs en verslaving.
Ook de Brijderstichting geeft veel info én online email of op bepaalde tijdstippen ook rechtstreekse chat-hulp.

Studievaardigheden en veel meer
De afdeling Studentenzaken van de Leidse Universiteit heeft een serie voortreffelijke pagina's over "Studievaardigheden en studie-ondersteuning" met uitgebreide informatie over Studieproblemen, Tentamenproblemen, Schrijfproblemen, Uitstelproblemen, 'Studiestress', Tentamens afleggen, Multiple choice tentamen, Open vragen / essay tentamen, Mondeling tentamen, Algemene tentamen-tips, Examenvrees, Oefensituaties voor spreken in groepen, Aanpak negatieve gedachten en denkpatronen, Schrijven van werkstukken / scripties, Plannen en studeren, Een effectief werkplan opstellen.

Studentenpsychologen
Aan de Nederlandse universiteiten zijn Studentenpsychologen / afdelingen Studieondersteuning verbonden. Op de gezamenlijke WebSite van de Studentenpsychologen zijn adviezen te raadplegen over de aanpak van een aantal studie- en studentenproblemen. Bijvoorbeeld over: Tentamen doen, Sociale vaardigheden, Uitstellen, Concentratie en motivatie, Schrijfangst. Daarnaast zijn er links naar o.a. zelfhulppagina's van amerikaanse instituten en nog veel meer. Ook zeer geschikt voor leerlingen van middelbare scholen.

Huiswerkbegeleiding via internet
Intervent is een commerciële onderneming die tegen betaling via e-mail huiswerkbegeleiding biedt. Oordeel zelf.


Telefonische hulpdiensten

De Kindertelefoon
Bij de Kindertelefoon kunnen kinderen telefonisch hulp, advies en informatie krijgen bij vragen en problemen. De Kindertelefoon is voor iedereen van 8 tot 18 jaar. Je kunt zelf bepalen waarover, wanneer en hoe vaak je belt. Het telefoonnummer (0800-0432) is gratis en je kunt anoniem opbellen, elke dag van 2 uur 's middags tot 8 uur 's avonds, ook in het weekend en op feestdagen.

Stichting Korrelatie
Wanneer een vraag of probleem u dwars zit, is het belangrijk te weten dat Korrelatie 0900-1450 er is. U kunt hier al uw vragen en problemen op het terrein van gezondheid, zorg en welzijn voorleggen. Dat kan ook als u zelf op dit terrein werkt en informatie zoekt voor een client. Korrelatie heeft gegevens over meer dan 25.000 organisaties.


Een paar Engelstalige sites

Amerikaanse psychologische zelfhulp bronnen (alles in het engels!)
This page [http://www.psywww.com/resource/selfhelp.htm] contains links to non-commercial sites providing information and help about specific disorders related to psychology. In addition to this page, Psych Web maintains lists of brochures and articles related to psychology (many of which are related to self-help issues), commercial psychology-related sites on the web, psychology departments on the web, psychology journals on the web, other megalists of psychology resources, and scholarly psychology resources on the web.

Amerikaanse studievaardigheden zelfhulppagina's
Study Skills Self-help Information biedt hulp bij alle soorten studievaardigheden. Alles alleen in het engels.

The Student Counseling Virtual Pamphlet Collection

De universiteit van Chicago herbergt deze uitgebreide verzameling folders over counseling, bedoeld voor studenten. Alles in het Engels.


Startpagina's van .pagina.nl

Op de Geestelijke Gezondheidszorg Pagina vind je heel veel links onderverdeeld naar o.a.: Algemeen, Klachten/Problemen, Cliënten Organisaties, Patiënten Verenigingen, Hulpverleningsinstellingen en nog veel meer.

Op de Jeugdzorg Pagina vind je ontzettend veel links naar alles wat met jeugdzorg te maken heeft.

Op de Leerlingbegeleiding Pagina vind je veel links met betrekking tot de leerlingbegeleiding. Vooral voor begeleiders maar ook leerlingen zullen nuttige verwijzingen kunnen vinden.


dvdw_counseling.gif