Tijdens het debat over de OCW-begroting van 10 november 2010 in de Tweede Kamer stelde Ton Elias, VVD Tweede Kamerlid, de volgende vraag.
Ik heb een vraag over het nieuwsbericht dat de opstellers van het eindexamen Nederlands op de havo niet structureel overleggen met de opstellers van het examen Nederlands vwo. Op de scholen werd gedacht dat het vwo de havo-samenvatting had gekregen en andersom, omdat het havo-examen moeilijker leek dan dat van het vwo.
Als er zo langs elkaar heen gewerkt kan worden, dan is de structuur waarin we het vervaardigen van die examens hebben opgezet dus gatenkaas, want zoiets mag niet kúnnen gebeuren, toch? En is dit exemplarisch voor het onvoldoende serieus nemen van examinering
?”
Het schriftelijke antwoord van Minister Van Bijsterveldt kun je lezen op het Forum van de vakcommunity Nederlands.

Een reactie op “Vragen over de centrale examens Nederlands in de Tweede Kamer”

 1. Herma van den Brand zegt:

  Wat ik begrepen heb uit mijn contacten met CvE, Cito en LT:
  1. Er is geen contact tussen de makers van het Havo- en het VWO-examen Nederlands.
  2. Het uiteindelijke examen Nederlands wordt niet op kwaliteit getest door anderen dan de makers.
  3. De evaluatie van de examens geschiedt uitsluitend op basis van statistische analyse op de scores en worden gebruikt om de normering vast te stellen. Dus ook achteraf is er geen kwalitatieve analyse van het examen.

  En zo kan het dus gebeuren dat een havo-examen als dat van het afgelopen jaar moeilijker lijkt dan het vwo-examen. Het havo-examen was echter niet moeilijk(er); het was niet te maken, ook niet door vwo’ers en docenten omdat er foute vragen en onvolkomenheden in het correctiemodel zaten.
  Dat is allemaal nog niet zo erg als de algemene correctieregels 3.2 en 3.3 goed gevolgd worden. Echter, door een verkeerde interpretatie van deze regels door Alex van de Kerkhof van het Cito en het SBN van Levende Talen hebben veel docenten deze regels jarenlang niet toegepast en daarmee hun leerlingen benadeeld.

  Dat minister Van Bijsterveldt een onwrikbaar vertrouwen heeft in de procedures en het volgen daarvan is dan ook verbijsterend.

Reageer


9 × zes =