De Atlantische Commissie heeft een nieuwe onderwijspublicatie getiteld Conflictsimulatiespel ‘Rusland, Letland en de NAVO’. Het spel is ontwikkeld naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in het oosten van Europa en behandelt de volgende fictieve casus:
 
NAVO-lidstaat Letland wordt binnengevallen door soldaten in groene uniformen zonder insignes en legervoertuigen zonder kentekenplaat. Letland zegt dat het de Russen zijn. Koude Oorlog-tijden lijken te herleven. Aangezien Letland een NAVO-lid is, eist het land met spoed een vergadering van de Noord-Atlantische Raad (NAR) waarbij regeringsleiders van de NAVO overleggen over de situatie. Als Letland echt door Rusland wordt aangevallen, heeft het land, gezien artikel 5 van het NAVO-verdrag, immers recht op bijstand van de andere NAVO-landen.

Het conflictsimulatiespel laat leerlingen een spoedvergadering van de NAR naspelen. Het spel bestaat uit een aantal componenten: (1) een inleidende PowerPointpresentatie, (2) de casus, (3) zeven landenprofielen met bijbehorend standpunt, (4) spelregels en (5) een docentenhandleiding.  Het doel van het spel is dat leerlingen middels onderhandelingen en overleg tot consensus komen over de te nemen maatregelen. Deze maatregelen kunnen variëren embargo’s en sancties, tot militair ingrijpen. Centraal in de onderhandelingen staan de politieke relaties en economische verhoudingen met Rusland die per NAVO-lidstaat verschillen.
Alle bovengenoemde documenten zijn gratis te downloaden op de website van de Atlantische Commissie.

Reageer


2 × = tien