Steeds meer vaklokalen worden uitgerust met Digiborden, touchscreens en soortgelijke technologie. De meetsoftwarepakketten van Pasco zijn hier helemaal op ontwikkeld. 

Op deze pagina gaan we regelmatig voorbeelden van proeven plaatsen, zoals die worden uitgevoerd in de bekende Nederlandse methodes voor natuur-scheikunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Veel van deze proeven zijn ontwikkeld door Nederlandse TOA's en al in de les gebruikt. We proberen de proeven zo volledig mogelijk te plaatsen, met een SparkVue of Capstone bestand die je zo kan downloaden en gebruiken, samen met een toelichting of handleiding.

Heb je als TOA ook een leuke (demonstratie) proef ontwikkeld met SparkVue en / of Capstone? Stuur het ons op en wij publiceren het op deze pagina, zodat andere collega's het ook kunnen gebruiken. In een later stadium willen we het mogelijk maken dat julliemateriaal kunnen uploaden. Zo hopen we samen een online bibliotheek te creëren, waar iedereen actuele, uitgewerkte proeven kan vinden, die aansluiten bij de Nederlandse praktijk in de binask vakken.

 

BLOG-LINKS van beschikbare proeven.

Natuurkunde.

1)   Het meten van een weerstand.
       
http://wp.digischool.nl/vos/files/2013/04/Proefvoorschrift-meten-weerstand.doc

Benodigdheden: Pasco stroom / spanningssensor (PS-2115), Pasco Spark (PS-2008), gelijkspanningsbron, weerstand 10 Ohm, fietslampje 6V 3W + fitting, aansluitsnoeren.  

2)   Kracht en uitrekking.
       http://wp.digischool.nl/vos/files/2013/04/kracht-en-uitrekking.cap_.zip

Benodigdheden: Pasco economy force sensor (krachtsensor – CI 6746), of Pasco Pasport force sensor (PS-2104), Pasco Spark (PS-2008), verschillende veren.

Toelichting: Deze proef is een mooi voorbeeld van hoe je binnen het Pasco meetprogramma Capstone een werkblad kan maken, die niet alleen kort uitlegt wat de doel en de uitvoering van een eenvoudige proef is, maar in hetzelfde blad de mogelijkheid biedt om direct te meten.De leerling krijgt hier op inzichtelijke wijze uitgelegd hoe een krachtsensor gebruikt kan worden om de uitrekking van verschillende veren te meten en kan na de instructie gelezen te hebben in hetzelfde blad met de sensor aan de slag.

Opmerking: Het werkblad is ingesteld op gebruik van de Pasco economy force sensor (CI-6746), maar kan gemakkelijk via de hardware setup in Capstone gewijzigd worden in de Pasco Pasport force sensor (PS-2104).


Scheikunde.

1)   Het aantonen van een exotherme reactie.

       http://wp.digischool.nl/vos/files/2013/04/Proefvoorschrift-exotherme-reactie.doc

Benodigdheden: Pasco Spark (PS-2008), snelle reactie temperatuursensor (PS-2135), cultuurbuis met stop, bekerglas 250ml, natuurazijn, staalwol.