Onlangs heb ik een evaluatie gehouden om van mijn leerlingen te weten te komen wat ze van TPRS vinden. De leerlingen komen van twee scholen: Gymnasium Camphusianum in Gorinchem en Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther. Er zijn totaal 17 leerlingen die de evaluatie anoniem ingevuld hebben.

Dit zijn de vragen en een aantal voorbeelden van de antwoorden van de leerlingen:

- Vind je TPRS een leuke lesmethode?

12 van de 17 leerlingen geeft een “ja”, of “jaaah!”.  Eén geeft “gemiddeld”,  één “een beetje”, twee “gemiddeld” .

- Zo ja, wat vind je leuk aan deze methode? Is het leuker dan andere lesmethodes?

“je bent meer betrokken bij de les ” ,“ je kunt zelf het verhaaltje een eigen wending geven”, “het is leuker om zelf het verhaal te maken i.p.v. uit een boek”, “het maakt taal leuker leren als  spel” , “ wel een leukere methode” .

-Wat vind je minder leuk aan deze methode?

Veel leerlingen zeggen “niets”.

Een paar leerlingen zeggen “Kinderlijk”, “geen boek”,  “langzaam en minder variaties” , “je krijgt niet veel letterlijke grammatica aantekeningen“, “ dat je altijd in de les 100% mee moet doen!” (opmerking van Man: dat is leuk voor docenten om te weten J ! )

-Heb je voor je eigen gevoel het Chinees goed kunnen leren met deze methode? Denk je dat je meer of minder kunt leren dan met andere lesmethodes?

12 van de 17 leerlingen zijn (zeer) positief. “ Met deze methode leer je beter spreken en zinnen maken dus in dat opzicht leer je het sneller” ,  “Ik spreek aardig Chinees, vind ik. Ik leer snel” ,  “ Ja zeker, door de vragen steeds op een andere manier te stellen leer je de taal goed”,  “ Ja, want het is leerzamer dan een tekst uit een boek geschreven door anderen”,  “ Ja, want hier begreep je nog niks van en van andere vakken wel” .

5 leerlingen geeft antwoord als “weet niet” , “misschien leer je met andere methodes meer”.

Man Tao

4 Reacties op “Wat vinden mijn leerlingen van de TPRS methode?”

1. Daphne Thijsse zegt:

Dag Man Tao,

Dank voor het delen van de evaluatie!

Mvg,
    Daphne Thijsse.

2. ingrid behage zegt:

Hallo Man Tao,
    Mooi, dat je dit met ons deelt en dat je op deze manier doorgaat met lessen geven.
    Groetjes,
    Ingrid

3. Sylvia Clements zegt:

Ik zat vroeger ook op het Camphusianum… jammer dat ik dit niet meer heb meegemaakt!!!

4. Tineke van den Bogaard zegt:

Fijne reacties en een motivatie om zo door te gaan.

4 × = tweeendertig