De trein van half acht halen, niet vergeten in Utrecht uit te checken (even terug rennen). Het jongetje aan de draaimolen een paar cent toestoppen, naar het gebouw lopen – haast. Eindelijk is het gebouw in zicht, nou nog kamer 213 vinden. Juist. Je hoort het al. Een heleboel vrouwen zijn er al. Een man. Waar is de rest?
Ik mag vandaag de gevorderden begeleiden! We stellen ons aan elkaar voor en aanstonds praten we over alles wat we bij TPRS tegenkomen: wat gaat goed en kan dus als tip voor anderen dienen? Wat kan verbeterd worden? Al snel hebben we vier kleine groepjes gevormd, die geanimeerd deze en meer items bespreken. In mijn groepje zijn de minst ervaren docenten, wat TPRS aangaat natuurlijk, en zodoende richten we ons helemaal op de techniek en op de creativiteit voor de lessen met TPRS.
Alle groepjes zijn zo lekker bezig, dat de bel, die de pauze inluidt, toch gewoon genegeerd wordt. Maar uiteindelijk gaan we dan toch pauzeren en kunnen de boekentafels bezocht worden.
Na de pauze krijgen we een korte uitleg over PQA (persoonlijke vragen binnen een verhaal), om daarna weer in groepjes te gaan oefenen.
Dit is het “oefendeel” van de dag. We worden in taalgroepen verdeeld en kunnen dan een “docent”, een coach, een “langzame” leerling en een “teller” aanwijzen. De docent gaat de “nieuwe” structuur oefenen, de coach gaat opletten of het doel bereikt is, de teller telt hoe vaak de nieuwe structuur gebruikt is en de langzame leerling moet zorgen dat het tempo niet te hoog ligt.
Twee “docenten” zijn bij ons aan de beurt gekomen, maar allen hebben we veel kunnen leren van iedere betrokkene. In ons Spaanse groepje ging het er uiteraard luidruchtig aan toe.
We kijken terug op een fijne zaterdag in april, zeer de moeite waard, veel nuttige tips en oefeningen… Kortom: voor herhaling vatbaar.
Zien we elkaar weer binnenkort, bijvoorbeeld op de Netwerkbijeenkomst op zaterdagochtend 16 juni? Inschrijving kan hier.
Hartelijke groet,
Ingrid

Een reactie op “TPRS Bijscholing”

1. Daphne Thijsse zegt:

Dag Ingrid en allen,
    Ook ik vond het een zeer waardevolle zaterdagochtend in Utrecht.
    Met veel inspiratie en ideeën ben ik huiswaarts gekeerd.
    Hartelijk dank aan alle deelnemers en aan de organisatie!
    Un saludo cordial, Daphne Thijsse.

+ acht = 16