Ruimtevaart is een heel bijzonder onderwerp. Het is misschien voor ons niet allemaal normaal. Het is ver weg, het kost heel veel geld, en veel astronauten ken ik ook niet. Toch hebben we al heel veel dingen te danken aan de ruimtevaart. Want wat heeft ruimtevaart nu te maken met een te vroeg geboren baby? Of met de landbouw? Of met communicatie? Meer dan je denkt.

Om wat meer te leren over de ruimtevaart hebben we 2 opdrachten:

Het lanceren van papierraketten

Ruimtevaart heeft onder meer te maken met communicatie (telefoon en internet), navigatie, aardobservatie (Meteorologie, landbouw, bosbouw,oceanografie luchtverontreiniging), nieuwe materialen, astronomie, biologische- en medische aspecten. Veel producten zijn te danken aan de ruimtevaart. De mens wil altijd meer begrijpen, leren en ontdekken. Ruimtevaart stelt ons in staat om meer te begrijpen van de atmosfeer die leven op aarde mogelijk maakt. Helpt ons te ontdekken hoe het heelal is opgebouwd. Leert ons wat zwaartekracht voor effect heeft op mensen, dieren en planten. De nieuwsgierigheid van de mens is een belangrijke drijfveer voor de ruimtevaartactiviteiten.

Maar ruimtevaart vervult ook veel maatschappelijke taken. Satellieten waken over vrede en veiligheid en helpen bij het voorspellen van natuurrampen. Natuurlijk zorgt ruimtevaart ook voor veel zaken die wij doodgewoon vinden, zoals internationaal telefoneren of televisie per satelliet. Om dat alles mogelijk te maken worden in Amerika, Rusland of Japan satellieten, instrumenten en raketten bedacht en gebouwd, maar ook in Nederland en andere Europeese landen gebeurt veel op dit gebied.

Wist je dat?

Om van de aarde los te komen heeft een raket een ontsnappingssnelheid nodig van 11,4 kilometer per seconde. Voor de door ons te bouwen papierraket natuurlijk niet mogelijk. Wel kunnen we kijken hoe hoog hij komt. Wist je dat? Ongeveer 30.000 uitvindingen hun bestaan danken aan de ruimtevaart. Ook dingen waarvan je dat niet zou verwachten zoals sportschoenen, draagbare computers, kunststof brilglazen, magnetron en luiers.

Boeken over ruimtevaart

In de bibliotheek vind je veel goede boeken over ruimtevaart. Een mooi boek is bijvoorbeeld
Uitvindingen uit de ruimte” Het gaat over alledaagse uitvindingen die bestaan dankzij de ruimevaart.
Het is geschreven door David Baker.
Uitgeverij Unipers ISBN 90 6825 248 8