Bij Mariëlle thuis hebben ze last gehad van muizen. Haar vader heeft toen een paar muizenvallen gekocht. De muizen zijn nu weg, maar de muizenvallen zijn nog over. Mariëlle bekijkt de muizenval eens van dichtbij. Er zit een palletje op, een veer en een grote klem. Als je op het palletje klikt, gaat de klem heel snel terug. Daar kan je vast ook wel andere leuke dingen mee doen.

Muizenvalauto

Een week later heeft Mariëlle een auto gemaakt. Wat oude cd’s, een plankje met de muizenval erop, en een touwtje. Ze windt het touwtje op, zet de val op scherp en dan laat ze hem dichtklappen. De auto begint eerst rustig maar gaat steeds sneller rijden. Deze keer wel 3 meter. Ze probeert steeds weer wat nieuws uit, en nu gaat haar auto wel 5 meter ver.

Opdracht in het kort

Jij gaat, net als Mariëlle, een muizenvalauto maken. Je gaat het bouwen, proberen en daarna verbeteren. Als de auto af is, is er een wedstrijd met alle auto’s in de klas. Komt die van jou het allerverst? Succes!

Muizenvalauto

Muizenvalauto

Muizenvalauto

Muizenvalauto

Muizenvalauto

Muizenvalauto

Klik op de foto’s om deze te vergroten

Handvaardigheid

Na de opdracht voor techniek gaan de werkstukken naar handvaardigheid.

handvaardigheid

handvaardigheid

Klik op de foto’s om deze te vergroten

Internet

Er is op het Internet veel te vinden over muizenvalvoertuigen. Wil je zoeken op het Internet; dan kun je gebruik maken van onder meer de volgende trefwoorden. Mousetrap cars, Mousetrap boats, racers en mouse trap vehicles. Ook kun je gebruik maken van de links die je hieronder vindt.

Informatie in de engelse taal Doc fizzix De complete gids voor muizevalvoertuigen.

Informatie in de duitse taal Een schoolproject

Informatie in de engelse taal Cape canaveral

Informatie in de engelse taal Mech toys

Informatie in de engelse taal Mousetrap-cars


Belangrijke tips voor een nog grotere afstand

Gebruik kogellagers en smeermiddelen.

Groot wiel geeft minder wrijving.

Rubberband geeft meer grip.

CD’s zijn geschikt als voorwiel.

Een goede stroomlijn geeft minder luchtweerstand.

Hoe lichter de totale constructie….des te groter de afstand. Lichte wielen en een licht frame (constructie en materiaalkeuze)

De veerspanning.

Lengte hefboom (Het moment)

Ballans (wielen)

Overbrenging (Transmissie) Met name de as dikte en as vorm. (Is nu een ronde schijf)

Plaats van de muizenval.


Aanwijzingen voor de docent

Een mooi werkstuk om in overleg met natuurkunde op te nemen in de jaarplanning. Wij hebben gebruik gemaakt van Opitec muizenvalauto met art.nr.: 101.063. Een compleet bouwpakket incl. muizenval en gedetailleerde handleiding. De reikwijdte lag tussen de 8 en 18,5 meter.

Een spectaculair wagentje, in een uitdagende opdracht. Tekeninglezen in de praktijk. Er is in alle trajecten, in het totaal door meer dan 200 leerlingen uit leerjaar 2 tussen de 12 en 16 lesuren gewerkt. De resultaten waren zeer motiverend. Een verbeterwedstrijd volgt.

Het perfect rondmaken van de wielen is gebeurt met behulp van een schuurschijf.

Het nakijken bleek erg veel werk.

Na de beoordeling bij techniek zijn de werkstukken naar handvaardigheid gegaan voor een creatieve metamorfose. De muizenvalauto’s zijn daarna, door de toegevoegde materialen, te zwaar voor een wedstrijd.