Tugba is in de speelgoedwinkel. Ze zoekt een cadeautje voor haar zusje. Die wordt morgen 2 jaar. Ze wil wel iets leuks kopen. Maar wat, dat weet ze nog niet. De verkoper vraagt of hij haar misschien kan helpen. Tugba vertelt haar verhaal en de verkoper loopt naar een rek met speelgoed. “Is dit misschien niet wat voor je zusje?”. Hij laat Tygba een knikkerbaan zien. Je doet de knikker er boven in en dan rolt die vanzelf naar beneden. “Ja”, zegt Tugba. “Die koop ik voor mijn zusje”. Ze betaalt de knikkerbaan, bedankt de verkoper en gaat naar huis. De volgende dag geeft ze het cadeautje aan haar zusje. Die is er erg blij mee.

KnikkerbaanJe kent ze misschien wel, die knikkerbanen. Maar wist je dat die knikkerbanen er niet alleen maar zijn voor kleine kinderen? Ook voor oudere kinderen zijn er knikkerbanen, maar die zijn dan ook heel speciaal. Ze zijn zelfgemaakt. Onderweg komt de knikker de gekste dingen tegen: belletjes, lampjes die aan gaan, een rad dat gaat draaien, een slalom baan. Misschien kan jij ook nog wel een paar dingen verzinnen.

Opdracht in het kort

Jij gaat een eigen knikkerbaan ontwerpen. De knikkerbaan moet erg spannend zijn; er moeten veel dingen gebeuren. En de knikker moet zo lang mogelijk onderweg zijn! Zou dit jou allemaal gaan lukken?

Opdracht

De volledige opdracht vind je hier.

“Knikkerbanen” is een prijswinnaar van Thinkquest voor de klas 2003