Sagrada Familia gewijd

Paus Benedictus heeft in Barcelona de Sagrada Familia gewijd tot basiliek. De enorme kerk van architect Gaudí is nog altijd niet voltooid. De bouw begon 128 jaar geleden en het zal nog vele jaren duren voor het gebouw helemaal af is.

Later vandaag ontmoet paus Benedictus de Spaanse koninklijke famile. Daarmee sluit hij zijn tweedaags bezoek aan Spanje af.

Benedictus heeft tijdens toespraken fel uitgehaald naar de links-progressieve regering van Spanje. Hij vergeleek deze regering met die van 1930.Toen werd de macht van de katholieke kerk in Spanje flink aan banden gelegd. (NOS)

http://nos.nl/artikel/196567-sagrada-familia-gewijd-door-de-paus.html

Nobelprijs

Peruaan Mario Vargas LLosa (1936) krijgt de Nobelprijs voor Literatuur. Eindelijk weer een beroemde schrijver die wint.

De auteur, bekend van romans als Het groene huis, Het ongrijpbare meisje en Het feest van de bok is de achtste Zuid-Amerikaanse en de elfde Spaanstalige schrijver die de prijs ontvangt. De Mexicaan Octavio Paz was in 1990 de laatste Latijns-Amerikaanse winnaar. Lees meer op nrc.nl.

Spaans eindelijk één taal

do 10 dec 2009, 19:54 , www.detelegraaf.nl

MADRID -  Meer dan vijfhonderd jaar na het ontstaan van het Spaanse rijk is er eindelijk een Spaanse taal. De Spaanse Koninklijke Academie en 21 organisaties uit de Spaanstalige landen in de wereld zijn het eens geworden over een gezamenlijke grammatica.

De nieuwe taalregels staan in een boek dat donderdag is gepresenteerd in Madrid. Het werk, waar zeker elf jaar aan is gewerkt, telt vierduizend pagina's. Bijna tachtig jaar geleden was voor het laatst een boek met Spaanse grammatica verschenen, maar die hield geen rekening met de verschillende versies die wereldwijd waren gevormd.

Het Spaans, de moedertaal van meer dan driehonderd miljoen mensen, is na o.a. het Mandarijn en het Engels een van de grootste talen ter wereld. Het wordt behalve in Spanje ook gesproken in landen als Mexico, Argentinië, Cuba en de Filipijnen. Door het ontbreken van een standaard zeggen Spaanssprekenden wereldwijd iets anders. Zo is 'jullie praten' in Spanje 'vosotros habláis', terwijl iemand in Argentinië 'ustedes hablan' zegt.

Muziek in de klas

Bij 'Oefeningen met muziek' zijn al enkele tientallen Spaanstalige songs verzameld, de meeste daarvan ook met video, sommige zelfs met vertaling.

Bij allemaal kun je bepaalde onderdelen van het Spaans oefenen, maar vooral natuurlijk van de muziek genieten!

Digitaal oefenmateriaal bij Caminos

Op veel plaatsen in Nederland wordt in de Spaanse les het boek Caminos - Nieuw gebruikt.

Onder 'Oefeningen bij Caminos' in het menu 'Oefenen' zijn inmiddels een aantal digitale Hot Potatoes-oefeningen geplaatst die direct aansluiten op het boek. Deze oefeningen worden automatisch nagekeken.

Voor meer oefenmateriaal bij Caminos kun je natuurlijk ook terecht op www.caminosonline.nl

Spaans als examenvak groeit explosief

Het aantal leerlingen dat Spaans eindexamen doet is het afgelopen jaar verdubbeld.

Bekijk hieronder het fragment uit het NOS-journaal van 16 mei 2008:

http://player.nos.nl/index.php/media/play/tcmid/tcm:5-377536/

Spaanse kranten

Aan de rechterzijde van deze pagina kun je dagelijks de actuele koppen van 'El País' en 'El Mundo' lezen.

Door op de naam van het bericht te klikken open je het artikel.

Door op de naam van de krant te klikken open je de hele krant.

Ga voor meer Spaanse kranten en tijdschriften via 'Snel naar' naar 'Lezen'.