De afgelopen week is er best veel gedaan/gezien!

  • Kete Kervezee (PO-raad) kwam in Pauw en Witteman om te praten over de opbrengsten uit investering in het basisonderwijs. Een moeilijk verhaal om te presenteren aan mensen die niets meer weten van basisonderwijs, dan dat ze er zelf jaren geleden op gezeten hebben. Gelukkig is de conclusie dat vele extra investeringen niet hebben geleid tot een hogere CITO-score. Omdat een hogere CITO-uitslag ook de een doel is van onze huidige minister Bijleveldt, weet zij tenminste dat er meer nodig is dan geld om dat te bereiken. Ook gelukkig, omdat er gesproken wordt door OCW en CITO over de wijze waarop ze dat gaan meten J Komt alles uiteindelijk toch nog goed.
  • Een presentatie mogen meemaken van John Moravec van de universiteit van Minnesota USA. LinkedIn http://www.linkedin.com/in/jmoravec Hij is ambassadeur van de Knowmads (http://www.knowmads.nl/) en heeft een heel interessant verhaal daarbij over de ontwikkeling van onderwijs 1.0 naar onderwijs 3.0. Een man waar we meer van gaan horen. In Seats2Meet laat hij zien hoe het nieuwe leren in de praktijk gaat werken. Ambitie, of fictie? In elk geval inspirerend.
  • Een keynote gehoord van een Duitse hoogleraar uit Kiel over “irritatie” als bron voor verandering. Een humorvolle man pratend in de kleinste details van het menselijk handelen. Fantastisch. Misschien iets voor directeuren die denken dat ze klaar zijn in hun school. Kom er nog een keer op terug.
  • In gesprek over de wijze waarop ICT kan helpen de brug te overbruggen tussen de klas en het bestuur in het primair onderwijs. Grappig dat vergelijkbare veranderingen in het VO spelen en dat de culturen verschillen, maar de processen heel gelijkvormig zijn.
  • Het laatste boek uit de serie van Piet Weisfelt “ De bestemming van het systeem “ (ISBN 9024417236 ) uitgelezen. Een meer dan goed boek, waarin wetmatigheden in samenwerkende mensen worden beschreven en voorzien van tips&trics over hoe daarmee kan worden omgegaan. Een aanrader voor iedereen die met groepsprocessen te maken heeft.
  • De eerste presentatie gezien van “the Crowd”. Het commerciële broertje van onze eigen community Professionalisering. Zo leer je van elkaar.

Heb je ook leerzame dingen meegemaakt de afgelopen week. Publiceer ze op zaterdag. De komende weken mag je dit bericht van mij blijven verwachten in elk geval. Reacties en suggesties? Graag!

Reageer


− vijf = 3