Animatiefilms van oude literaire werken

De Alphaman maakt van werken als Kaas, De aanslag en Van den vos Reynaerde korte animatiefilms. Bekijken dus!

Streefwoordenlijst

Dit is een lijst met de meest voorkomende woorden in de eerste twee jaren van het voortgezet onderwijs die idealiter bekend zijn bij de leerlingen in de onderbouw. Vraag hem gratis aan!

Literatuurforum.nl

Discussies over het lezen en schrijven van literatuur.

wjsn.nl

Over o.a. de geschiedenis van het Nederlands, uittreksels van oude Nederlandse verhalen (Beatrijs, Mariken, etc.), dialecten en nog veel meer!

PrO-krant Lezer

Dit is een online krant waaraan verschillende erg leuke en leerzame lees- en woordkennisoefeningen aan gelinkt zijn. Ideaal voor anderstaligen! Wil je ontspannen leren, inclusief audio? Maak dan zonder problemen in tien seconden (!) een account aan en klikt u maar, zou ik zeggen!

Debutantenblog

Iederere zondag beantwoorden zes debutanten die alles van elkaar willen weten een nieuwe vraag over schrijven en herschrijven, redigeren en debuteren, het literaire leven en de dodelijke deadlines die als vanzelfsprekend daarbij horen.

Netnieuws

Netnieuws is een oefenprogramma voor lezen. Het bevat vereenvoudigde krantenberichten, zaakvakteksten en fictieteksten met oefeningen voor tekstbegrip en leesstrategie. Het programma wordt ondersteund door spraaktechnologie.

Weblog van een docent Nederlands

Deze site is gemaakt om je te helpen bij alles wat je doet bij het vak Nederlands. Op dit moment staat er nog vooral informatie op over literatuur, maar er volgt ook informatie over gedocumenteerd schrijven, profielwerkstuk, etc.

Recensieweb

Bespreekt zo veel mogelijk nieuw oorspronkelijk Nederlandstalige literaire romans, verhalenbundels en novellen en geeft een zo compleet mogelijk overzicht van recensies elders.

Wwaow!

Schrijf en publiceer zelf of met je klas je eigen boek!

Literatuurplein

Hier vind je veel informatie over schrijvers, boeken en links naar veel andere sites van bijvoorbeeld de schrijvers zelf.

De Jonge Jury

Wees zelf een jurylid en nomineer je eigen top-5!

Boekenzoeker

Vind je het lastig om boeken te vinden die bij je passen? Kies hier je interesses en je ziet het vanzelf.

Themaleeslijst

Download deze uitgebreide lijst waar je boeken op thema/onderwerp gesorteerd ziet.

De Inktaap

Alles over genomineerde boeken en gewonnen prijzen!

Lees mij!

Bekijk filmpjes bij boeken! Ontdek je favoriete verhaal!

Sneller lezen

Leer jezelf sneller lezen en download het bijbehorende programma!

Literaire begrippenlijst

Vrijwel complete lijst waarin allerlei literaire begrippen overzichtelijk worden uitgelegd.

Boekentaal

Over recent verschenen boeken, schrijvers, leestips, boekimpressies, etc.

Literatuur op tafel

Over recent verschenen boeken, schrijvers, leestips, boekimpressies, etc.

Lezen voor de lijst

Bedoeld voor docenten en leerlingen van het havo en vwo. De site biedt hulp bij de advisering, keuze en verwerking van de boeken die leerlingen voor hun leeslijst moeten lezen. Een bijzonder kenmerk van de site is dat er zes leesniveaus worden onderscheiden.

Leesadviezen

Hoe maak je 'lezen voor de lijst' weer aantrekkelijk voor leerling én leraar?

Literatuurgeschiedenis

Eindelijk duidelijk overzicht in de Nederlandse literatuurgeschie-denis! Zoek bijvoorbeeld op tekst, schrijver of thema!