Redekundig ontleden is een vorm van taalbeschouwing. Het is dus een bepaalde manier waarop je naar taal kunt kijken om het Nederlands beter te begrijpen.

Bij het redekundig ontleden verdeel je de zin in zinsdelen en geef je elk zinsdeel een redekundige naam. Deze zinsdelen hebben allemaal met elkaar te maken. Je zou dus (als ezelsbruggetje) kunnen zeggen dat er voor elk zinsdeel een bepaalde ‘reden’ is waarom het verband houdt met andere zinsdelen.

Elk zinsdeel vind je door een bepaalde vraag aan delen van de zin te stellen, of door een bepaalde ‘truc’ toe te passen, waardoor het betreffende zinsdeel als het ware boven komt drijven. Op die manier vind je volgens een vast stappenplan steeds een nieuw zinsdeel, totdat je alle zinsdelen van een zin hebt benoemd.

Dit stappenplan kun je hier vinden.

Redekundig ontleden zou je moeten zien als één groot geheel i.p.v. verschillende kleine onderdelen. Het mag duidelijk zijn dat alle zinsdelen een bepaald verband met elkaar hebben. Om die reden moet je het redekundig ontleden dus ook beschouwen als één ding, niet als negen aparte zinsdelen.

Om jezelf niet in de war te brengen, raad ik je sterk aan de vaste manier van werken op deze website altijd aan te houden en jezelf de tijd te gunnen om het juiste antwoord te vinden. Bij ontleden worden namelijk onnodig veel fouten gemaakt door haast.