iPad-basisschool komt dichterbij

Nieuw onderwijs Voeg een reactie toe

Maurice de Hond presenteerde gisteren zijn plan voor een nieuwe basisschool. Een plek waar kinderen bijna alles zelf mogen bepalen via hun iPads.

Geplaatst 2012-03-27 om 08:31

IPad-basisschool komt dichterbij

Weg met de ouderwetse schoolboeken, juffen en meesters. Vanaf augustus volgend jaar zullen de eerste moderne iPad-basisscholen de deuren openen, tenminste als het aan Maurice de Hond ligt. Gisteren presenteerde hij zijn plannen voor de zogenoemde Steve Jobsscholen. Een basisschool waar het kind voor een groot deel zelf bepaalt waar het aan gaat werken, hoe hij of zij dit gaat doen en vooral ook waar. Want bij deze nieuwe scholen is het niet verplicht elke dag op school te verschijnen, kinderen mogen overal met hun iPad inloggen en aan de slag gaan. “Ouders en kinderen kunnen zo elke week zelf het schoolrooster bepalen”, zegt De Hond.

Als de kinderen besluiten naar school te komen, dan zullen ze niet in een klaslokaal achter een tafeltje richting het schoolbord kijken, maar met hun iPads, in kleine groepjes, ergens in het gebouw zitten. Hier zijn dan coaches aanwezig die de leerlingen eventueel kunnen begeleiden. “Elk kind is individueel bezig en mag zelf weten waar hij aan werkt”, zegt De Hond. “Hiermee willen we talenten extra stimuleren. We gaan dus niet zeggen: ‘je moet nu werken aan rekenen’. Op zo’n manier zou je een kind alleen maar afremmen in waar het juist wel goed in is.” Bang dat een kind op deze manier nooit goed zal worden in bijvoorbeeld rekenen is De Hond niet. “Als een kind niet wil leren, leert hij het ook niet. Je moet een kind stimuleren, want als hij het wel leuk vindt, leert hij tien keer sneller. Daar zijn de coaches voor. Werkt rekenapp 1 niet bij een kind dan vindt hij rekenapp 7 misschien wel leuk.”

Irene Felix, twaalf jaar leerkracht in het basisonderwijs werkt samen met De Hond aan dit project. “Drie jaar geleden kregen wij een smartbord in de klas, een soort grote iPad, het maakte een wereld van verschil voor de kinderen”, zegt ze. “Op deze manier kan je iets visueel maken, en zeker voor kinderen met een taalachterstand is dat heel belangrijk. Een pinguïn op een plat plaatje is het kind zo weer vergeten. Als ik het laat zien op een bewegend scherm blijft het veel langer hangen.” Ook de mogelijkheid om het kind individueel aan de slag te laten gaan, ziet Felix als een uitkomst. “Als een kind ieder zijn eigen iPad heeft, kan het aangepast worden aan elk niveau. Op de Steve Jobsschool kan een kind in zijn eigen tempo, aan zijn eigen talent en eigen interesses werken.” Zie ook de bijbehorende website: www.o4nt.nl

Een reactie op “iPad-basisschool komt dichterbij”

1. Max zegt:

Kinderen worden steeds slimmer en ik denk dat dit niet heel verstandig is. Ze kunnen op den duur alle security omzeilen en zo zullen ze uiteindelijk niet met school bezig zijn

× vier = 20