Nationale volkslied: tekst

 

fworld.gif

De tekst van nationale volksliederen zijn meestal niet van een hoog literair gehalte. Patriottische taal is vaak het hoofdbestanddeel van de tekst (b.v. Ierland, Schotland, BraziliĆ«, Canada en Mexico), terwijl vorm en “beelden” die gebruikt worden om dit uit te drukken nogal verschillen. Deze vertellen vaak een hoop over de aard van de natie tijdens het ontstaan van de tekst.

De tekst moet vaak aangepast worden aan de politieke veranderingen in een land (b.v Duitsland, Zuid-Afrika en Zimbabwe) of aan een veranderende relatie met een buurland. Sommige landen, in het bijzonder juist die landen met een lange periode van geen oorlog en politieke stabiliteit, kiezen vaak voor een tekst waarin de schoonheid van hun land bezongen wordt (b.v. Guyana).

Diverse volksliederen zijn gemaakt ter ere van een nationale held, zoals Koning Christiaan uit Denemarken en Jean-Jacques Dessalines uit Haiti terwijl anderen de nationale vlag eren, zoals die van Honduras, Zimbabwe en de U.S.A.
Vele volksliederen zijn meer een soort gebed, zoals God Save the King/Queen en God defend New Zealand of een oproep tot gevecht, zoals het Franse volkslied: La Marseillaise.
De strijd voor onafhankelijkheid (of het zich kunnen beroemen op) is een populair thema onder de landen (Indonesiƫ) die opgekomen zijn sinds 1945.

fworld.gif