Wat leren we in de gymles?

Leren van bewegingen.

Voor het leren bij gymmen en sporten zijn er twee belangrijke regels:

1 – je moet weten hoe de beweging er uit ziet.

Soms zal de leraar het voordoen, soms een leerling die het al kan. Door goed te kijken kan je al veel leren. De uitleg van de leraar waar je op moet letten kan het leren versnellen.

2- je kunt het leren door (veel) te oefenen.

Met de hulp en steun van medeleerlingen kun je bewegingen sneller aanvoelen en voel je je ook veiliger wat het leren weer versnelt. Hulp, steun, vertrouwen, samenwerking zijn kenmerken van een groep waarin iedereen zich prettig voelt. Een goede sfeer in de klas is dus erg belangrijk! Verder kan je gymleraar je heel wat belangrijke aanFair Playwijzingen geven waardoor je beter leert bewegen.

Fair Play

Eerlijk en sportief spelen, rekening houden met medespelers en tegenstanders is heel belangrijk tijdens het bewegen. Het houdt in dat de speler de regels respecteert en zich daaraan houdt. Ook kan men daaraan toevoegen dat er niet te veel commentaar op de leiding mag worden gegeven. Met behulp van fair play kan je ervoor zorgen dat echt iedereen plezier beleeft tijdens het bewegen.

Heb jij de juiste instelling? Doe de fair-play test!

Hygiëne

Lichaamsverzorging is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Er is vaak sprake van verwaarlozing van de persoonlijke hygiëne! Het spreekwoord ‘Jong geleerd is oud gedaan’ gaat hierbij zeer zeker op. In de praktijk merken we dagelijks dat bijvoorbeeld een goede lichaamsverzorging er vaak bij in schiet, waardoor onnodige gezondheidsproblemen ontstaan. Hoe kun je problemen voorkomen: Altijd douchen na het bewegen!

Ontdoen van zweet, vuil, stof en door water en zeep. Gebruik badslippers in kleedkamers en doucheruimtes. Goed afdrogen, vooral tussen de tenen. Trek na het douchen schoon ondergoed en schone sokken aan. Indien het buiten koud is: nat haar laten drogen of muts op.

Op de volgende pagina’s kun je leren wat er per leeftijdsgroep geleerd wordt. Zie linkermenu.

Meer info kun je vinden op: www.sport.nl