Waarom bewegen we eigenlijk?

Naast dat gym leuk en ontspannend is, doe je het omdat bewegen allerlei goede gevolgen met zich mee brengt/ Door te gymmen maak je kennis met/leer je meer over verschillende sporten en leer je op een goede manier met andere kinderen, de scheidsrechter en/of de coach om te gaan.

Gezonde lichamelijke inspanning

Bewegen is goed voor je. Het bevordert de gezondheid, maar is vooral leuk en ontspannend. Twee keer een half uur per dag is voor een jongere voldoende, maar meer mag natuurlijk ook. Bewegen is gemakkelijker dan je denkt: want naast het sporten passen veel beweegactiviteiten gewoon in je dagelijkse leven.

Via de Beweegtest kan jij bekijken of je voldoende beweegt. Lees hier wat tips en adviezen om er voor te zorgen dat jij  1 uur per dag beweegt.  Op 30minutenbewegen.nl kun je meer lezen over de campagne van de overheid en de beweegnorm. Daar vindt je ook de onderstaande effecten van bewegen, en interessante beweegfeiten en beweegtips.

Effecten van gym/sport/bewegen …

- Kun je beter tegen stress

- Zit je lekkerder in je vel

- Ben je weerbaarder

- Blijf je er jonger uitzien

- Blijf je slanker

- Ontmoet je nieuwe mensen

- Kun je milde vormen van depressie voorkomen

- Blijven ouderen vaak langer zelfstandig wonen

- Krijg je een betere nachtrust

- Leren kinderen omgaan met regels

- Leer je doorzetten om te winnen

- Kun je even alles van je afzetten

- Heb je plezier met elkaar

- Heb je minder kans op chronische aandoeningen en hart- en vaatziekten

- Heb je minder kans op diverse vormen van kanker

- Ontwikkelen kleine kinderen hun motoriek

- Krijgen kinderen zelfvertrouwen

- Neemt de productiviteit van werknemers toe

- Kun je beter relativeren

- Krijg je meer weerstand en word je minder snel ziek

Motorische ontwikkeling

Rollen, duikelen, werpen en vangen, klimmen, klauteren, lopen, springen zijn grondvormen van bewegen. Als je bewegingen jong leert gaat dat heel makkelijk en kun je er je hele leven plezier van hebben. Heb je op jonge leeftijd (4 tot 12 jaar) hier weinig aan gedaan dan wordt het steeds lastiger om dit nog makkelijk te leren. Jong geleerd, oud gedaan is hier dus heel belangrijk! Toch problemen met je motoriek, neem eens een kijkje op: www.mrt.nl

Sociale ontwikkeling

Tijdens het bewegen leer je rekening met elkaar te houden en op een juiste manier met elkaar om te gaan. Je leert van alles terwijl je beweegt;  wat het belang van (spel-)regels is, wat een ander kan en jij (nog) niet, dat samenwerken belangrijk is, enz. Kortom allerei positieve kwaliteiten die je in het dagelijks leven hard nodig hebt!

Cognitieve ontwikkeling

Bewezen is dat het leren van bewegingen ook positieve effecten heeft op het ruimtelijk inzicht (wiskunde) en een goede aanpak van leren (leerstrategieën).

Eten en drinken

Goed en gezond eten is belangrijk voor een gezond en actief leven. Een goede maaltijd is een belangrijke basis om lichamelijk te kunnen presteren. Veel mensen zijn echter niet goed op de hoogte van de voorwaarden vangezonde voeding. Over de nadelige gevolgen van verkeerde voeding kun je lezen op de pagina: “Spelbrekers

Buiten bewegen/gymmen

Uit onderzoek blijkt dat contact met de natuur de gezondheid kan bevorderen. Ook zijn er aanwijzingen dat de positieve effecten van bewegen nog sterker werken wanneer de beweging buiten in de natuur plaatsvindt.

Fun

Fijn dat gezond ook leuk kan zijn want naast alle positieve effecten is sport en bewegen ook gewoon leuk!