“Ik vind het van levensbelang dat kinderen goed leren bewegen”, zegt Jacob van Schaik. De advocaat, oud-sportjournalist en fervent recreatief sporter richtte onlangs de Stichting ‘Sport is Baas’ op. Directe aanleiding was het wegbezuinigen van de vakdocent lichamelijke opvoeding op basisschool De Morgenster in Haastrecht. Stichting Sport is Baas financiert twee maal per week deskundig bewegingsonderwijs op basisscholen.

Met ingang van 5 januari 2015 maakt De Morgenster daar gebruik van. Dat bewegingsonderwijs wordt gefinancierd door scholen, de gemeente, fondsen, bedrijven en giften van particulieren. De Stichting is lokaal begonnen, maar de ambities zijn groot. Het streven is twee lesuren lichamelijke opvoeding per week voor elke Nederlandse basisscholier in het cursusjaar 2016/17. Scholen in het primair onderwijs zijn niet verplicht om een vakdocent voor het bewegingsonderwijs aan te stellen en dat is Van Schaik een doorn in het oog. “Groepsonderwijzers in het primair onderwijs kunnen bevoegd zijn om bewegingsonderwijs te geven, maar de kwaliteit van het bewegingsonderwijs is merkbaar hoger als het door een specialist gebeurt. Een vakdocent kan zich volledig op de gymlessen richten en kan daardoor meer aandacht besteden aan de organisatie en ook aan de veiligheid van de lessen.

We hebben het op De Morgenster ook aan de kinderen zelf gevraagd en die zeggen allemaal dat de gymlessen van de vakdocent veel leuker zijn.” Lumpsum Bewegingsonderwijs wordt in het primair onderwijs gefinancierd uit een lumpsum die de scholen van de rijksoverheid krijgen per leerling. Hoe de scholen dat geld besteden, mogen zij zelf weten. “Er is geen apart potje voor bewegingsonderwijs en dat wordt dus snel kind van de rekening als de broekriem aan moet worden getrokken”, aldus Van Schaik. Stichting Sport is Baas zoekt naar mogelijkheden om vakdocenten op scholen te financieren.

“Stichting Sport is Baas is hard nodig! Slecht bewegingsonderwijs leidt onder meer tot obesitas en sportuitval. Andersom: goed bewegingsonderwijs heeft een positief effect op de gezondheid! Beter sporten is gezonder leven.”

De stichting zet zich in voor deskundige, veilige en gezonde begeleiding bij lichamelijke opvoeding van alle Nederlandse basisschoolleerlingen door te beginnen bij de basisscholieren in de Krimpenerwaard.

Lees het gehele artikel: KVLO (gymlerarenbond)

of bron: Sportknowhow XL / sport is de baas

Je mag geen reactie toevoegen.