GRONINGEN – Juichen is besmettelijk. Hoe overtuigender een sporter zijn succes viert en deelt met teamgenoten, hoe groter de kans dat het team wint.

Een paar maanden voor het WK Voetbal komt de Universiteit Groningen (RUG) met een handig advies voor het Nederlandse elftal. Als spelers bij het nemen van penalties heel hard juichen, is de kans groter dat hun team wint dan als ze hun goals ingetogen vieren, blijkt uit onderzoek.

© ANP

Dat blijkt uit onderzoek van Gert-Jan Pepping, universitair docent bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Pepping en zijn onderzoeksgroep bestudeerden een groot aantal strafschoppenreeksen bij belangrijke voetbalwedstrijden, maar alleen zolang de stand gelijk was.
Na elke benutte penalty werd de speler beoordeeld op de mate waarin hij blijdschap en trots uitte na het scoren.
Het bleek dat de spelers die hun blijdschap en trots duidelijk uitten, bijvoorbeeld door hun armen hoog in de lucht te gooien, in de meeste gevallen tot het winnende team behoorden.

Positief
”Met dat enthousiaste gedrag wordt het team aangestoken met een positieve instelling. En ook niet onbelangrijk, de tegenpartij voelt zich hierdoor juist minder zeker van zichzelf.”
Daarbij is het wel belangrijk dat een score wordt gevierd met de mensen die je wilt besmetten. ”Als je naar het publiek staat te juichen na een benutte penalty, wordt het publiek enthousiast.”

Presteren
“Leuk, maar zij hoeven op dat moment niet te presteren. Het team waarmee je op het veld staat, wel. Vooral samen juichen is belangrijk. Zo wordt scoren besmettelijk”, aldus de onderzoeker.
Volgens Pepping is het ‘besmettelijke’ gedrag evolutionair te verklaren, omdat het kopiëren van gedrag belangrijk is om te overleven in sociale groepen. Bovendien leer je van elkaar door kopieergedrag. Met beweging kun je dus doelen communiceren, stelt de onderzoeker.

Meer lezen: RUG
Vrij naar bron: NOS headlines

Je mag geen reactie toevoegen.