De Nationale Sportweek is een landelijk sportevenement dat een week lang in Nederland de breedtesport in de etalage zet en laat zien hoe gezond en vooral leuk sporten en bewegen is.

Tijdens deze week vinden, op vrijdag 26 april, ook de koningsspelen plaats, een sportdag met feestelijk ontbijt voor  basisschoolleerlingen. De basisscholen bepalen zelf of ze hieraan mee doen en vieren hiermee op een sportieve manier de komende troonswisseling van 30 april.

10 jaar Nationale Sportweek
De eerste Nationale Sportweek werd in 2004 georganiseerd. Nu is dit sportieve evenement uitgegroeid tot een van de grootste sportevenementen van Nederland met ieder jaar weer een recordaantal deelnemers, deelnemende gemeenten en sportaanbieders. Kijk op Nationale Sportweek 2012 voor de laatste indrukwekkende cijfers. 2013 is dus een bijzonder jaar; dan vindt de 10e Nationale Sportweek plaats van 20 t/m 27 april!

Doel
De Nationale Sportweek wordt georganiseerd door NOC*NSF met als doel meer mensen kennis te laten maken met een sport die bij hen past en ze vervolgens de weg naar de sportvereniging te laten vinden. Nog steeds sporten veel mensen niet. De organisatie van de Nationale Sportweek is een van de initiatieven die de positieve bijdrage die sport geeft aan mensen en maatschappij vergroot.