En terwijl de zon zichzelf vlijtig aan het werk heeft gezet langs het firmament en het weekeinde een dagje langer duurt dan gebruikelijk, hebben wij in onderwijsland eindelijk eens tijd om de multifocale leesbril op de neusbrug te plaatsen en geduldig doch ferm de nieuwsberichten door te spitten. Het rendement vindt u hieronder.

Texas. Een staat waarin de doodstraf geregeld wordt opgelegd en waarin de inhoud van leerboeken onder strenge controle staat van een (volgens sommigen niet geheel onafhankelijke – en vrij bijbelvaste) commissie. Een nieuw euvel heeft daar zijn smeerbare kop opgestoken in de gangen van de basisscholen: zonnebrand. Want “kinderen kunnen dat inslikken en dat is levensgevaarlijk.” Dat je er vanaf je achttiende vrij vuurwapens kunt kopen en je er zelfs mee kunt verdedigen ook al had je zonder geweld weg kunnen lopen (de zogenaamde wet van Stand Your Ground), doet er dan even niet toe. Lees maar mee:

“In de stad Sint Antonio in Texas is het gemiddeld dertig graden in de zomer. Toch verbiedt een basisschool daar het gebruik van zonnebrand, omdat het een giftige substantie zou zijn. Kinderen mogen alleen zonnebrand meenemen op doktersrecept. Christy Riggs, de moeder van een van de kinderen op het East Independent School District, zag haar kind roodverbrand terugkomen van een schooltrip. De reden: het kind mag geen zonnebrand gebruiken op school, omdat de school het verbiedt.

'Zonnebrandcrème is een giftige stof. We kunnen geen giftige dingen toestaan in onze scholen', verdedigt een woordvoerder van de school het verbod op de regionale zender KCTV5. De school is bang dat kinderen hun zonnebrand aan elkaar gaan uitlenen. 'En dan kunnen ze een allergische reactie krijgen. Ook kunnen ze het inslikken. Dat zijn echt levensgevaarlijke situaties', aldus de woordvoerder.”

In Friesland proberen ze kinderen te enthousiasmeren voor de Friese taal door te verkondigen dat het “soms net Engels is!”. Good luck with that. Of zoals de Friesen zeggen: “Good luck with that.” Het project ‘Gysberts Lytse Rymlerye’ heeft ook als doel kinderen meer te leren over het leven van de beroemde schrijver Gysbert Japicx. U kent deze laatste misschien van de prijs die naar hem vernoemd is. Bekende winnaars van deze prijs waren onder andere Eeltsje Boates Folkertsma (weigerde de prijs), Rink van der Velde (weigerde de prijs) en Jan Dijkstra (kwam niet opdagen tijdens de uitreiking).

“De Friese en Engelse taal lijken soms best veel op elkaar, soms nog meer dan Fries en Nederlands. Dat is een van de dingen die kinderen leren bij het nieuwe lessenproject Gysberts Lytse Rymlerye, dat gisteren in het Gysbert Japicxhûs in Bolsward officieel van start ging. Het belangrijkste doel is dat de Friese taal meer onder de aandacht moet worden gebracht.,,Het programma richt zich op kinderen van groep 7 en 8", vertelt projectleider Vera Brink van het Bolswardse museum. ,,Een van de onderwerpen is het leven van Gysbert Japicx.

Maar het doel is veel breder dan dat. "Het lessenproject is breed opgezet. Kinderen krijgen in hun klas eerst een film te zien over het leven van de schrijver Gysbert Japicx. ,,Hij vertelt daarin over zijn leven, hoe hij bekend is geworden en over de officiële stukken die nog steeds in de bibliotheek in Oxford liggen. Maar ook dat hij optrad als volkszanger en over het burgemeesterschap van zijn vader. Zo moeten de kinderen een goed beeld van hem krijgen."

Naast Lenie ’t Hart dreigt nu ook de basisschool van Pieterburen te verdwijnen. Dorpelingen zetten zich in om montessorischool De Getijden te behouden voor de ondergang nu blijkt dat het leerlingenaantal vaker eb is dan vloed. (Get it? Knipoog.) Ouder Raúl Henriquez (vintage Pieterburen als je het mij vraagt) heeft goede hoop; “Er heeft zich al een nieuwe leerling aangemeld.”

“Inwoners van Pieterburen en Westernieland roeren zich, nu doordringt dat basisschool De Getijden dreigt te verdwijnen. Steeds meer inwoners hebben borden voor hun huis gezet met leuzen als ‘Ons dorp, onze school.’

Ook bij de ingang van Pieterburen is een metersgroot bord door dorpelingen en boeren neergezet. Daarop staat: ‘Pieterburen heeft Montessori-onderwijs. Aanmelden kan bij De Getijden’. Ouders met kinderen zijn al jaren verbolgen over het feit dat schoolbestuur Lauwers en Eems zich nooit goed heeft ingezet om nieuwe leerlingen te werven voor de school.”

Ach en wee. Het onderwijs spelt weer veel ellende. Tijd om deze didactische drama’s terzijde te leggen en in eerdergenoemde zon te gaan liggen met een goed boek van Gysbert Japicx. Toegegeven, het leest wat lastig weg, maar gelukkig ken ik voldoende Engels.

Een reactie op “Nieuws Uit De Koffiekamer”

1. Karin zegt:

Tiden hawwe tiden, aldus Gysbert Japiks.

vijf − = 2