Oké, ik durf het hier toe te geven. Ook ik had goede voornemens voor 2014. En ja, amper een maand verder en nu al jammerlijk mislukt. Eén van mijn voornemens was minder kleding kopen. Het schaamrood staat me op de wangen. Dat weet ik want ik zie mijzelf weerspiegeld in de glimmende handgemaakte schoenen die ik vanmiddag gekocht heb en die nu op mijn bureau staan. Een ander voornemen was minder online zijn en mijzelf vaker bewegen tussen familie en vrienden. Laat ik dit zeggen, ik schrijf dit stukje niet met pen en papier. En ook niet naast Tante Alie. Dat kan ook niet, want zij ligt in het ziekenhuis met een nieuwe heup. Afijn, ik dwaal af.

Iets voor de kerstvakantie vroeg ik de kinderen uit mijn klas om goede voornemens op papier te zetten. Dat deden ze, we lazen er een paar tijdens het kerstdiner en vervolgens belandden de papiertjes thuis op mijn bureau waar ze – inmiddels een paar weken later -  net mijn aandacht trokken terwijl ik naar mijn nieuwe handgemaakte schoenen keek. En die kinderen hè, die buigen graag mijn hart. Lees maar even mee:

“Ik ga dit jaar geen vuurwerk kopen. Het geld dat ik dan overhoud, geef ik aan de arme mensen.” (En dat heeft dit kind ook gedaan.)

“Ik heb in 2013 weinig gesport. Ik ga dat veranderen. Ik ga op voetbal. Ik heb een formulier ingevuld en ik ga in 2014 naar de voetbalvereniging met mijn broertje.”

“Ik wil minder eigendunk. Als iemand bijvoorbeeld vraagt of ik zin heb om samen een poster te maken, dan zeg ik niet dat ik ga tekenen omdat ik dat goed kan. Ik ga vragen of ik alsjeblieft degene mag zijn die gaat tekenen.”

“In het nieuwe jaar probeer ik af te maken waar ik aan begonnen ben. Dat doe ik d…”

“Ik ga meer vragen en meer durven. Ik wil namelijk meer zelfvertrouwen.”

“Wat ik ga doen in 2014: meer oefenen voor spelling en begrijpend lezen. Omdat ik heb gehoord hoe belangrijk dat is voor de middelbare school.” (Bij deze schaam ik me als leerkracht. Ik heb het mezelf namelijk wel eens horen zeggen. Leerpunt voor de meester.)

“Wat ik wil veranderen in 2014! Ik wil graag mezelf blijven en doen wat ík leuk vind en niet iets doen wat ik eigenlijk niet wil doen. Hoe ga ik dat doen? Ik ga eerst nadenken over wat ik wil en niet meteen ‘ja’ zeggen. Gewoon eerlijk zijn over wat ik wil.” (Van dit kind kunnen we nog wat leren.)

“Ik ga meer mijn best doen op school, minder gamen en meer buiten spelen.” (Daar wil ik aan toevoegen; minder opschrijven wat ik denk dat de meester wil lezen.)

En tot slot;

“Wat ik wil in 2014. Sparen voor een tas van Prada.”

Er zijn ook een paar voornemens, Trouwe Lezer, die ik niet in dit stukje heb gezet. Omdat ze te persoonlijk zijn of omdat ik van de voornemens schrok. Maar wat ik wel heb geleerd van deze opdracht is dat ik kinderen meer moet laten schrijven. Je gedachten ordenen op papier is een krachtige vaardigheid die kinderen niet vaak genoeg kunnen oefenen. Dan ga ik nu weer kijken naar mijn nieuwe handgemaakte schoenen.

Rest mij u nog te vragen: Wat is uw goede voornemen als leerkracht?

8 Reacties op “Over Wat Ik Wil”

1. bianca zegt:

Meer geduld hebben (waren de kinderen het mee eens. Oeps), meer ECHT luisteren naar de kinderen!

2. Leerkracht PO» Nieuws berichten » O... zegt:

[...]   [...]

3. Kristel zegt:

Ik heb twee goede voornemens als juf dit jaar:
    1 Vaker individuele gesprekken hebben met kinderen en daar dan ook echt tijd voor vrijmaken.
    2 Ik ga er voor zorgen dat ik ondanks de drukte en verplichtingen in mijn rol als adjunct (3 dagen per week) de kinderen op nummer 1 blijven staan!

Ja, ik heb gehoord over jouw legendarische ongeduld.

3 dagen als adjunct? Tss. Ik ben locatieleider en daar staat officieel 1,5 dag voor. Geen wonder dat jij tijd hebt voor individuele gesprekken. *knipoog*

6. Wim zegt:

Voornemens als directeur:
    1. Veel meer de klassen in
    2. anderen niet meer op de jaarplanning laten inbreken  met zaken die ook "moeten"
    3. 5 gedichten uit mijn hoofd leren

PS: Nooit, maar dan ook nooit bezuinigen op mooie schoenen Frank Dat is een heel dwaas voornemen. :-)

Haha, Wim. Dat is een mooie reactie. En nu die klassen in!

“Zoveel wordt bij het leiden ook verloren,
    lerend scholen heel te houden,
    vergeten we hoe ze horen.

(Uit mijn hoofd ;)

8. Ruth zegt:

Mooie schoenen!
    Mijn goede voornemens voor op het werk zijn : minder geduldig zijn (echt) en minder bulderen door de mediatheek en meer naar de desbetreffende leerling toelopen die zich niet aan de regels houdt om rustig uit te leggen wat beter kan. So far so good!
    En verder inderdaad ook minder achter mijn telefoon of tablet. Dus 2014 draait bij mij om minderen.

8 − vier =