En met het bovenstaand plaatje van Dorothy en Toto, dat geen enkele relatie heeft tot onderstaande tekst, maar dat terzijde, verzoek ik vriendelijk uw aandacht voor het volgende onderwijsnieuws, dat ik wederom op gemoedelijke wijze aan u toevertrouw;

Serious Request heeft dit jaar een uniek lespakket voor het primair onderwijs ontwikkeld waarmee aandacht wordt gevraagd voor de rampen die in ontwikkelingslanden ontstaan door gebrek aan hygiënische leefomstandigheden. Het lespakket wordt in vier delen online aangeboden. Zo gaat het eerste deel over diarree en het tweede over hygiëne. Op 5 december komt het derde deel uit, dit gaat over kindersterfte. Misschien voor als de cadeautjes in de klas zijn uitgepakt en de pepernoten op zijn. Het laatste deel gaat over de vraag wat kinderen er zelf aan kunnen doen. Ikzelf ga niet meedoen met het lesprogramma omdat ik ooit eens op een uitgeblust verjaardagspartijtje als een dode wezel vier uur achtereen naar Serious Request op televisie heb zitten staren en er sindsdien een omvangrijke hekel aan heb.

Dan nu over de Christelijke Hogeschool in Ede waar een opmerkelijk aantal mannelijke inschrijvingen te bespeuren is voor de opleiding tot leraar in het primair onderwijs. De media spreekt al van een ‘populariteit voor opleiding christelijke meesters.’ De hogeschool zelf zegt; “Het 100% Meesterproofprogramma draagt bij aan de vorming van toekomstige christelijke meesters. Er zijn te weinig meesters voor de klas, terwijl jongens juist voorbeelden nodig hebben.” Vervolgens wordt er gerept over een “eerste gezamenlijke activiteit waarin fysieke en geestelijke uitdaging en gezelligheid centraal staat.” 46 jonge mannen die op gezellige wijze fysiek worden uitgedaagd. “We kijken er naar uit,” zegt docent Siebe van der Kooi. I bet, my friend, I bet.

En terwijl de vrij ongenuanceerde Duitse onderzoeker Manfred Spitzer nog altijd punten blijft scoren met zijn waarschuwingsboek ‘Digitale Dementie’ over de invloed van allerlei apparaten op met name de tere kinderziel, verschijnen vier basisscholen van het Drentse COG op het podium met een ‘hippe’ school-app. Om de ouderbetrokkenheid te vergroten kunnen ouders daar tegenwoordig door middel van een appje hun nageslacht ziek melden. Dus niet meer bellen en spreken met de leerkracht, maar appen terwijl je nog tussen de warme lappen ligt en je jezelf op de schouders klopt met je ouderbetrokkenheid. Er werd met het bovenstaande flink geadverteerd. “We willen herkenbaar, zichtbaar zijn”, spreekt CvB-voorzitter Albert Velthuis zichzelf tegen. Meer informatie kunt u opvragen bij de COG-scholen middels een appje.  

In het Brabantse Werkendam is een Halloweenfeest voor schoolkinderen van tafel geveegd nadat de SGP heeft laten weten geen “draconische verkleedpartijen” of andere “griezelige aspecten” op straat te willen zien. Er was een spannend spookfeest georganiseerd door gemeentelijke jongerenwerkers, maar de SGP stak er een stokje voor. Geen schoolkinderen die geconfronteerd worden met “gewaden van duivelen, 'levende doden' en dergelijke zeer verwerpelijke uitingen" in Werkendam. Fractievoorzitter Theo Meijboom liet weten de kinderen niet te willen blootstellen aan “de kwalijke invloed van dood en horror.” Voor de jeugd zit er niets anders op dan thuis te blijven en via de PlayStation nog maar een leveltje Assassin’s Creed of Killzone Shadow Fall weg te werken. Dit was allemaal vast niet gebeurd als de 46 jongens uit Ede een fysiek uitdagend en gezellig feest hadden georganiseerd voor de schoolgaande jeugd. “We kijken er naar uit,” zegt docent Siebe van der Kooi. I bet, my friend, I bet.

7 Reacties op “En Dergelijke Zeer Verwerpelijke Uitingen”

 1. Kristel zegt:

  En dan vragen we ons nog af waarom het onderwijs zo'n belabberd imago heeft! 

 2. Ruth zegt:

  Die app is best handig. De weekbrieven (onnodig papierverspilling als je het mij vraagt) raak ik namelijk wel eens kwijt met als gevolg dat er dingen compleet langs me heen gaan. Zoals bijvoorbeeld een vrije dag. Nu heb ik alles overzichtelijk in mijn telefoon staan. 

 3. Anja zegt:

  Jammer dat er zulke rechtlijnige mensen bestaan, die griezeldingen in verband brengen met hun geloof.
  Hoe moet het trouwens verder met Sinterklaas nu er zo'n ophef gemaakt wordt  over de pieten?

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Kristel, dan de KPZ. Die heeft een afdeling Paboys.
   
  Onze weekbrieven, Ruth, worden via de mail verstuurd. Ziekmeldingen gaan via de telefoon. Kan ik gelijk vragen wat er scheelt, vertellen wat er gemist wordt én beterschap wensen. 
   
  De pepernoten worden misschien niet zo heet gegeten als ze worden gestrooid, Anja. Wellicht wordt het wild geraas gestaakt. 

 5. Ruth zegt:

  Neem jij de ziekmeldingen zelf aan? Respect! (slaat nu met haar rechtervuist 2 keer op haar hart en knipoogt)

 6. Frank Jongbloed zegt:

  Degene die het dichtst bij de telefoon zit.
  Pretty much always turns out to be … me. 

 7. Frank Jongbloed zegt:

  Oh ja. (slaat uit beleefdheid twee keer op zijn telefoonbotje en knipoogt terug, ook al is ze heel gelukkig met haar vriend)

Reageer


8 × = zesenvijftig