Je zal maar stukjes schrijven over de onderwijsactualiteit. Dan trekt de ene na de andere halfgare artikelkop langs je vermoeide ogen. Neem nu deze avond. Mijn trouwe feedreader heeft in de loop van afgelopen week 113 onderwijsnieuwtjes voor mij verzameld en ondergekwijld neergelegd naast de verwarming. En het was aan mij om deze allemaal even te scannen. Het werd weer – onbedoeld – hilarisch. Lees maar even mee:

Kinderlokker gesignaleerd in Purmerend.” Niets hilarisch aan natuurlijk. Ook niet als je leest dat deze man in regenjas kinderen aanspreekt nabij een piratenschip. Wel wordt het vreemd als de redacteur je aanspoort de wijkagent te waarschuwen als “bijvoorbeeld uw kinderen aangesproken worden en/of lastiggevallen worden door vreemden.” Ja, goede tip, redacteur. “Ronald? Ronald, kom eens!” “Zucht. Wat is er, Gerdien?” “Onze kinderen worden buiten lastiggevallen door een vreemde man in een regenjas.” “Vlug, Gerdien, bel de wijkagent! Ik zet alvast koffie.”

Of deze: “In de TukTuk naar de NOT!” Alsof het al niet beschamend genoeg is om je tussen de balpengraaiende juffen en schoolmeesters-in-vijftig-tinten-grijs te begeven op de tentoonstellingsvloer. Nee, dan laten we ons ook nog vervoeren per zweetriksja die zijn naam heeft gekregen door het karakteristieke Toek Toek-geluid. Ik zie ze al door het straatbeeld pompen, daar in Utrecht. Rood uitgeslagen leerkrachten met vijftig kilo aan plastic tasjes in een Tuktuk gepropt. Ik sla even over, Edukans. Thanks.

Auke schaatst voor een geletterd Friesland. Deze kop (over een boekestafette gekoppeld aan de Elfstedentocht) suggereert dat men in Friesland niet geletterd is. Nu kun je veel over Friesland zeggen, maar dat is waarschijnlijk waar. Next.

Leef met je eigen talent.” Kijk, daar is natuurlijk niets mis mee. Sterker nog, het motiveerde me om het bericht eens goed door te nemen. En het bleek nog ontroerend te zijn ook. “Voor 45 ouders en genodigden presenteerde Jeugdwerkbureau STAP de lipdub “2Gether” in basisschool Het Palet. In vier bijeenkomsten hebben de kinderen met en zonder een beperking keihard gewerkt aan het playbacken, dans en beweging, schilderen, oefenen en opnemen van de lipdub.” Prachtig, kinderen met en zonder een beperking die een lipdub doen. Dat vond ook de “apetrotse” wethouder Scheele die, gezien zijn achternaam, ook op Het palet gezeten moest hebben. Minder succesvol was de lipdub voor de achtjarige Jacob, die vanwege zijn hazenlip niet zo vlot meelipdubte.

Leerlingen basisschool versterken lichaam en geest.” Hmm, eens lezen: “OBS De Optimist is als eerste school in Lelystad in het nieuwe jaar gestart met het geven van Chi Neng Qigong aan de kinderen van de groepen 4 en 7. Chi Neng Qigong is een door de Nederlandse overheid erkende Chinese bewegingsleer, die lichaam en geest versterkt.” Nou, als de Nederlandse overheid deze Chinese bewegingsleer heeft erkend, dán zal het wel goed zijn. Ik ken Chi Neng Qigong trouwens erg goed, ik haal het al jaren hier.

Beter geïnformeerd en blijer met allochtone vrienden. Dit werd mij vroeger met de paplepel ingegoten. “Je kan ze maar beter te vriend houden, jongen. Want anders…” Nu heb ik een heleboel allochtone vrienden. En homofiele vrienden natuurlijk ook, want zoiets zal daar ook wel voor gelden. Sommige van mijn beste vrienden zijn homofiel, ze weten het alleen zelf nog niet.

Nou, dat was uw portie kleinzielige, karikaturale, ongenuanceerde onderwijsactualiteit weer voor deze week. Vanavond lekker slapen, morgenvroeg voorzichtig op de weg en tot de volgende keer. Tabee.

11 Reacties op “Over Kinderlokkers en Tuktuks (Dus Eigenlijk Over Klukkluk)”

 1. Geartsje zegt:

  Als Auke nu die TukTuk had genomen, en de Chinese allochtonen Chi Neng Qigong-lessen gingen geven dan paste die Purmerendse kinderlijker misschien nog in de libdub. Gestoord is ook een handicap, nietwaar?
  en een geletterd Friesland? Wy wolle gewoan ride, man. Wat kinne ús dy letters ferekke.
  *sarcastische modus uit*

 2. Frank Jongbloed zegt:

  I love it when you talk Frysk, Geartsje. 

 3. Geartsje zegt:

  Kinderlokker. Waarom maakt de autocorrect daar kinderlijker van. Wat een gruwelijke bijsmaak krijgt dat woord als het op de plek van kinderlijker gaat staan.

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Ja ja, "autocorrect". Gij ongeletterde Fries.

 5. Geartsje zegt:

  Whaaaa, weer niet correct. Zou ik de BVD achter me aan krijgen als ik te vaak kinderlokker type?

 6. Geartsje zegt:

  Gelukkig heb ik spraakherkenning op mij iPad. #ongeletterdeFries

 7. Frank Jongbloed zegt:

  'Mij iPad.' 
  Morgen proberen we een zinnetje zonder fouten, Geartsje. 
  Nu lijkt het me beter als je gaat slapen.

 8. Geartsje zegt:

  Da wa ik nie, DA wa de spraakherkenning. En ik laat me niet naar bed sturen door de schoolleider. (Die sommen onder het reactieveld vallen ook niet mee, zeg. Of zou mijn algehele denkniveau meegedaald zijn toen ik van 6/7/8 naar 3/4/5 ging?)

 9. Ine zegt:

  Was wel op de NOT Geen tuk tuk gezien. Wel veel mensen de hun waren aan de man probeerden te brengen. Niet bij mij. Ik kwam met een opdracht. Onze methode Engels is zo beroerd dat zelfs de Engelsen er niet veel meer van snappen ( misschien de Friezen wel ) moet ik toch eens gaan proberen. Enfin ik dwaal af. Met een missie de kramen afgestruind. Nou en er was weer wat aanwezig hoor. Vele prachtige zaken maar ook vele waarvan ik dacht wat doet dit hier ? En ja er lagen pennen volop Frank maar daar hield ik me niet mee bezig ik kwam tenslotte voor een opdracht. Toch moet ik eerlijk toegeven dat ik ben gezwicht voor de pepermunt. Nou lang debatteren wordt het nu deze of toch maar die methode kreeg ik een wat droge mond. Ik weet het het vlees is zwak ( of is het de geest) maar ik heb er aan toegegeven. Het lullige is dat ik nog steeds geen nieuwe methode Engels heb daar ik ben gestrand met een omweggetje bij de vele activ borden en de mogelijkheden ervan. Niemand kent me daar en de verkopers blijven geduldig . Ook bij een beetje zonderlinge vrouw met pepermuntadem die niet zo veel van computers weet.Dan weer wel veel afweet van mensen met een beperking. Heb er zelf  ook vele een daarvan is mijn gehannes met computers. Daarintegen ben ik wel weer erg goed in de omgang met homo's dus dit heft de zaak weer lekker op. Heb een hoop folders van methodes Engels in het postvak van de directeur gedaan. Weet niet of we nu nog een jaar extra moeten door ploeteren met de snippers die er nog over zijn van het oude gebeuren.Maar ja dat is mijn straf dat ik me liet afleiden door een rolletje pepermunt.

 10. Frank Jongbloed zegt:

  Wat een samenhangend verhaal, Ine. Weet je zeker dat het witte snoepje dat je van een vreemde kreeg een pepermuntje was?

 11. Ine zegt:

  Ja zie je nou wel.Mijn collega heeft de horreleiep gedanst terwijl ze toch anders echt de hoempapa doet. Ik schiet door de leerstof heen als een raket. Ben vast wel voor zessen klaar. Ik voel me hemels . Hoelang zou zo een pilletje werken Frank? Ik heb namelijk nog een heel doosje en er zitten er echt veel,in.

Reageer


negen × 8 =