Terwijl Noord nog wat rondscharrelt in tuinwinkeloutlets en beachsaleshops, zitten Midden en Zuid alweer een poosje aan de traktatiechocola en grootverbruikkoffie. Maar ook voor eerstgenoemde nadert rap Het Einde Der Zes Weken en zodoende is het voor mij zaak om de MacBook Air pen weer op te pakken en hier met enige regelmaat onderwijsnieuws van wat aantekeningen te voorzien. We gaan vlug beginnen want er valt genoeg te bespreken. Is er koffie en thee? En wie notuleert? Hup. Het is de bedoeling dat we binnen het uur klaar zijn. Want Dinie moet Junior ophalen van de buitenschoolse opvang. Want dat heeft ze al zeven keer paniekerig geroepen. Voilà, j'ai fait la vaisselle. On y va! Of zoiets.

“Ongelukkige kinderen die veel televisiereclames zien, worden materialistischer. Dat blijkt uit onderzoek van communicatiewetenschappers van de UvA. De uitkomsten van het onderzoek verbazen de onderzoekers niet. Volgens hen geeft reclame de indruk dat spullen gelukkig maken en zijn kinderen die ongelukkig zijn vatbaarder voor dat idee. Voor het onderzoek lieten de wetenschappers bijna vijfhonderd kinderen tussen de 8 en 11 jaar vragenlijsten invullen.” Als dank voor hun medewerking kregen de kinderen een Nintendo Wii en een Samsung S3.

***

“Leerlingen van een basisschool in het Australische Sydney mogen voortaan op school geen handstand of radslag meer uitvoeren zonder dat daarbij een gymleraar aanwezig is. Kinderen die een handstand, radslag of flikflak willen doen, moeten voortaan in de gaten worden gehouden door een docent die daarvoor de vereiste aantekening heeft. De directrice schrijft tot de maatregel te zijn gekomen in overleg met de afdeling van het ministerie van Onderwijs die over schoolsport gaat. Verder weigert de directrice elk commentaar.” Ouders zijn inmiddels begonnen met het verzamelen van handstandtekeningen. Verder weigert deze schrijver elk commentaar.

***

“Het overgrote deel van de rooms-katholieke basisscholen in Den Bosch profileert zich vanaf volgend jaar waarschijnlijk niet meer als rooms-katholiek. De aanduiding dekt de lading niet meer, constateert koepelorganisatie Signum. De 24 scholen verruilden het exclusief rooms-katholieke karakter de afgelopen jaren voor een bredere signatuur en vieren behalve Pasen en Kerstmis bijvoorbeeld ook het Suikerfeest. Het schrappen van de verwijzing is geen breuk met de kerk, meent Timmers. 'De banden met de rooms-katholieke zijn al minimaal. Ik heb de afgelopen tien jaar één keer contact gehad met het bisdom – kun je nagaan. Dat was omdat ik een activiteit wilde organiseren in een leegstaand kerkgebouw, iets waarvan het bisdom niets wilde weten.'”


Als schrijver van dit stukje probeerde ik meer te weten te komen over de laatste opmerking. Op Google zocht ik met de zoektermen “rooms-katholiek”, “activiteit lege kerk” en “basisschoolkinderen”. Ik ben nog steeds aan het bijkomen van de schrik.

Wél vond ik deze reactie, uitgelokt door de uitspraak van Timmers dat hij niet wil dat scholen geassocieerd worden met misbruik: “Hulpbisschop Mutsaerts is verrast door deze koerswijziging. Hij wist niet dat dit plan bestond. Ook vindt hij het kortzichtig van de voorzitter. "Je zou dan ook sportclubs en zelfs scholen moeten verbieden, ook daar komt misbruik voor. En kan één man zo'n ingrijpende beslissing nemen?”

Hulpbisschop Mutsaerts zet duidelijk zijn vraagtekens bij het feit dat één man een ingrijpende beslissing kan maken die grote invloed heeft op zijn gemeenschap. Dat is natuurlijk ook een bespottelijk idee, voor een man van de kerk. *kuch*

***

“McDonalds Duitsland geeft vanaf eind augustus meer dan 4 miljoen kinderboeken weg bij aanschaf van een ‘Happy Meal’.  Eenzelfde actie gaat in januari in Nederland van start.” Leuk. Misschien kan Jet Boeke een toepasselijk avontuur in elkaar draaien met Dikkie Dik. Want we hebben allemaal geleerd hoe belangrijk het is dat kinderen zichzelf kunnen identificeren met het hoofdpersonage. 

Dat was het weer, Trouwe Lezer. Vergeet niet een reactie achter te laten (deze verschijnt pas later op de site), volg me op Twitter en veel plezier gewenst dit schooljaar. Rest me u nog het volgende te vragen: Wat gaat u dit schooljaar anders doen dan voorheen?

15 Reacties op “2012/2013”

 1. Christien van Gool zegt:

  Logische actie: als iets geen inhoud heeft, moet je het schrappen.
  Wanneer zou OCW Artikel 23 eens gaan schrappen? Gewoon in elke wijk een goede basisschool – zou een stuk simpeler zijn dan al die verschillende denominaties

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Dat kan nog wel even op zich laten wachten, Christien. (PS Jammer dat je 'er niet meer bent'. Goede keuze?)

 3. Lisette zegt:

  Na mijn gymles van vanmorgen zal er met grote waarschijnlijkheid een handtekeningenactie opgezet worden om te voorkomen dat deze juf koprollen achterover probeert voor te doen. Levensgevaarlijk! (Kinderen waren zwaar onder de indruk. Mijn rug iets minder. Morgen de chiropractor maar even bellen….)

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Met gym en koprollen moet ik altijd denken aan het verhaal van een collega, die ging koprollen met kleuters uit een (soort van) achterstandswijk. In hun onderbroekjes probeerden de kleuters de handelingen uit te voeren teneinde de koprol op goede wijze te voltooien. Maar mijn collega zag alleen een verzameling afschuwelijke remsporen voorbijkomen. Haha. Nou ja. Vind ik grappig. Haha. Dus. 

 5. Lisette zegt:

  (hé, nog een Lisette! :-) )
  Ik heb weer genoten van je stukje!
  Ik ga dit schooljaar niets anders doen. Ik blijf genieten van de kinderen, blijf die collega waar je op kunt bouwen, blijf vertrouwd aanspreekpunt voor alle ouders, blijf de aanpakker wanneer er "paniek" uitbreekt en blijf vooral grinniken om alle "niet geheel onbelangrijke bijzaken" waar velen zich zo druk om maken!
  Als me dit gaat lukken naast het ondergaan van chemokuren en een operatie, hoor je mij nergens meer over!!

 6. Leerkracht PO » Blog Archive » 2012/2013 | De Kleine Beer | Scoop.it zegt:

  [...]   [...]

 7. Frank Jongbloed zegt:

  Ehm. Dat is een goed voornemen. Hou de moed erin, zware tijden komen eraan, lees ik wel weer. Nu ga ik extra m'n best voor je doen om leuke stukjes te schrijven!

 8. an zegt:

  Er is een tijd geweest dat het afgeradenw erd om kleuters de koprol te laten doen ivm hun afwijkende lichaamsverhoudingen. (relatief groot hoofd, korte armen en benen)…????
  Ik ga opnieuw met veel plezier werken met kleuters en probeer me niet meer al te druk te maken over allerlei onderwijsvernieuwingen en administratieve rompslomp..maar geniet weer van het werk en zorg voor een veilige, uitdagende leeromgeving!!!

 9. Frank Jongbloed zegt:

  Dus als je een relatief groot hoofd hebt, met korte armen en benen, dan moet je geen koprol doen? Ik zal het gelijk aan mijn ex-vriendin doorgeven.

 10. Ine zegt:

  Wat ik anders ga doen dit jaar ? Jeetje ik moet nog wennen aan mijn nieuwe kleine klas en kinders. Ik zou het echt niet weten. Misschien eerst maar eens wat genieten van de betrekkelijke rust aan het begin van het jaar. Wat kan een groep 6/7 veel verschillen van een groep 5 ! De ouders mogen nog gezien worden. Kusjes worden er bij afscheid ook nog publiekelijk gegeven. Een mep wordt zelden gegeven en sorry zeggen doen ze uit zichzelf. Ik weet niet wat me gebeurd. Zou dat de rest van het jaar zo blijven.   
  Ging de verkering uit omdat je ex vriendin niet met haar hoofd door het spiderman pakje kon Frank ? Van een koprol heb ik niet zoveel verstand.
  Ik geef alleen spelles. Wat machtig mooi om te doen is met groep 5.

 11. Frank Jongbloed zegt:

  Dat ken ik niet, betrekkelijke rust aan het begin van het jaar, Ine. En over ex-vriendinnen en Spidermanpakjes laat ik niets los. Privé. ;)
  Gegeven kusjes en niet-gegeven meppen. Wat een paradijs, Ine.

 12. renske zegt:

  GENIETEN!!! Dat was ik vorig jaar even vergeten…:-S

 13. Frank Jongbloed zegt:

  Staat genoteerd, Renske. 
  Renske gaat genieten.
  Done!

 14. Anja zegt:

  anders is dat we eerst 2 groepen 1-2 hadden. een 3-4 combi, een 5-6 combi en een 7-8 combi. door wisselende leerlingaantallen hebben we nu 21 llen in 3, te groot om te combineren met de 4. de keuze voor dit schooljaar is 1 groep 1-2, een groep 2-3 en een groep3-4. spannend en inspirerend. Want er zijn momenten dat de 4 apart zit, zodat de volledige 3 bij elkaar is. Het vergt het nodige aan overleg, maar na een week zie ik het mooie er al van in.

 15. Frank Jongbloed zegt:

  Wij hebben ook zulke oplossingen, Anja. Combineren en splitsen. Works just dandy. 

Reageer


8 × = vierenzestig