Als je de media moet geloven, dan zou je het Nederlandse primair onderwijs kunnen vergelijken met een aflevering van Joling & Gordon Over De Vloer; iedereen kijkt ernaar, geniet ervan, praat erover, maar niemand vindt het goed. En een beetje dommig. Neem nu de verwachte uitbreiding van de leerdoelen. “Naar de mening van de minister schenkt een groot deel van de scholen in het curriculum onvoldoende aandacht aan seksualiteit en seksuele diversiteit.

Goed, dus besluit iemand daar aandacht aan te besteden. Maar ook dan is het niet goed. Leraren halen onvoldoendes voor toetsen, in Barneveld maken ze blijkbaar voor het eerst kennis met allochtonen (!) en in Flevoland en Groningen schijnt je kind van de basisschool te gaan met het intelligentieniveau van een puddingbroodje. Wat een ellende allemaal!

Is er dan niets positiefs te melden over het onderwijs? (Wacht even, dat doe ik nog iets dramatischer.) IS er dan NIETS POSITIEFS te melden over HET ONDERWIJS!!?? *enter Jaap Nawijn, burgervader van Heemskerk* “Ik heb iets positiefs te melden!” Nou. Lees maar even mee:

“Als burgemeester ben ik ontzettend trots op jullie'', zegt Jaap Nawijn tegen de groepen 7 en 8 van basisschool De Burghtweijt. Het pesten op de school is namelijk aan banden gelegd. En de leerlingen zijn daar blij mee.

Het is een jaar geleden dat de situatie op De Burghtweijt escaleerde. Een
leerling van groep 8 werd maandenlang gepest en stuurde als noodkreet dreigmails
 naar de school. Het bleek het topje van de ijsberg. Daarom werd er een offensief
tegen het pesten gestart. Inmiddels heeft dit zó goed gewerkt dat de
gecombineerde groep 7 en 8 vol trots burgemeester Jaap Nawijn uitnodigde voor
een gesprek over pesten in de klas.

De leerlingenraad, bestaande uit Kourosh, Nykka, Ahmet en Sandra, is het afgelopen jaar druk bezig geweest om het pesten op school aan te pakken. Er werden enquêtes gehouden, Frank Philipoom gaf lessen waarin hij kinderen weerbaarder maakte en leerlingen gingen elkaar op hun gedrag aanspreken.

“Het onderzoeken ging goed. Sommige vragen waren lastig, zoals
 wanneer iemand vindt dat er gepest wordt en een ander juist niet'', vertelt
leerlinge Sandra tegen Nawijn.”

Gelukkig. Geen gepest meer op De Burghweit Burchweijt Burghtweijt. Dankzij de inspanningen van Kouros Kourosh, Nykki Nykka, Achmed Ahmet en ehm… Sandra. Misschien kan burgemeester Nawijn ook iets doen aan de onvoldoende aandacht voor seksuele diversiteit in de basisscholen?

Rest mij u nog te vragen: Trekt u zich iets aan van negatieve nieuwsberichten over het primair onderwijs?

(Met dank aan Herbst, die vroeger ook gepest werd, maar in het geheel niet onterecht.)

Bron

10 Reacties op “Lesthargisch (Over School & Negatief Nieuws)”

1. Kristel zegt:

De negatieve berichten over het onderwijs??? Soms kan ik me er ontzettend over opwinden! Maar goed, de beste stuurlui staan aan wal toch?! Ik zie in mijn omgeving, op mijn school en op twitter dat er vooral heel erg veel bevlogen leerkrachten zijn. Leerkrachten die zich met heel hun ziel en zaligheid storten op alles wat met school te maken heeft! En we weten allemaal, dat is veel!! In het onderwijs werken gelukkig heel veel mensen met passie voor hun vak die zich niet zomaar uit het veld laten slaan door de negatieve berichten! Mensen die de kleine succes samen met hun school, team en kinderen vieren!!

Zie ik ook hoor, Kristel. Elke dag weer. Ik blijf meestal ver uit de buurt van zeurpieten. Bedankt. Dan ga ik nu de uitroep- en vraagtekens in je reactie tellen.

12!

4. an zegt:

Ik ben even lamgeslagen op het moment……..werk me een slag in de rondte…vallen de citoscores tegen….zijjn we opeens een risicoschool…….dus gesprekken met bestuursleden en directie…….

Ik sta aan je kant, An. De vloek van de cito score. Als de cito (een momentopname) goed is, hoor je niet veel. Maar o wee…

6. Kristel zegt:

Tja enthousiasme voor het onderwerp hè? Alsof het dan nog meer kracht heeft! Mijn excuses!

Niet nodig, Kristel. Ik houd van bevlogenheid!!!!!!!!!!!!

8. Anja zegt:

Nee, ik trek me er niets van aan. Ik ben een bevlogen leerkracht en laat graag zien aan leken hoe ons vak in elkaar zit. Leg het uit aan ouders. En was het spreekwoord niet: de beste stuurlui staan aan wal?

Anja, als ik een euro krijg voor elke keer dat iemand dat hier als reactie heeft achtergelaten…

(Het zal dus wel zo zijn!)

10. ine zegt:

Maar was van Bijsterveld niet verbijsterd toen alle besprekingen vastliepen en misschien alle door haar aangevoerde rare plannen wellicht helemaal niet doorgaan ? Wie weet gaat iedereen nu wel heel liefdevol over het onderwijs praten omdat we de kans krijgen dit echt te laten zien ? Voor mij maakt het niet zo heel veel uit. Ik doe dit werk vol overgave omdat ik er vol van ben. Net zoals het spreekwoord de beste stuurlui staan aan wal heb je ook nog deze Er is nog nooit een minister gevonden die regeren kan naar alle monden. Hum iets aangepast maar toch. Fijne koninginnedag allemaal.

× 7 = zesenvijftig