Zo. Als leerkracht van groep 7/8 heb ik de cito eindtoets weer achter de rug. Genoeg daarover. Wat een opgewarmde felle discussies worden daar ieder jaar weer over gevoerd. Volgend jaar worden die discussies ongetwijfeld een stuk heter opgediend dankzij de verplichte eindtoets voor alle Nederlandse basisscholen. Maar voor 2012 zijn de drie antwoordbladen ingevuld, gebundeld en opgestuurd. En heb ik drie ochtenden de tijd gehad om onnozele websites te bekijken en mijn favoriete tijdschrift Monocle te lezen met een vinger in mijn neus en een mok chocolademelk op tafel allerlei belangrijke ontwikkelingen bij te houden op het gebied van didactiek en onderwijsactualiteit. En wat werd er weer veel geschreven, gesproken, gezeurd, gezanikt en gemekkerd in het onderwijs. Laten we enkele berichten bekijken. Samen. U en ik. Kom maar even naast me zitten, doe uw schoenen uit en uw voeten op de verwarming en… lezen maar:

Wes Holleman schrijft op zijn site ‘Onderwijsethiek’ over vrijheid van meningsvorming. Een interessant stukje. Holleman beschrijft hoe jongeren soms agressief reageren op COC-voorlichters (integratie homoseksualiteit) en geeft als mogelijke oorzaak hiervan dat de agressieve jongeren “twijfelen aan de bedachtzame wijsheid en objectiviteit van de boodschappers”. Zou kunnen, Wes. Of ze houden niet van homo’s.

“In het Kinderrechtenverdrag (art. 12/13) wordt de vrijheid van meningsuiting uitdrukkelijk onderschreven, maar zij wordt in één adem genoemd met de vrijheid van meningsvorming: minderjarigen moeten in staat worden gesteld een eigen mening te vormen in alle aan­gelegenheden die hun aangaan. Om daaraan tegemoet te komen, moeten leraren controversiële onderwerpen evenwichtig behandelen. Zij mogen hun gezag niet misbruiken om bepaalde opvattingen te propageren en andere te verketteren. Dat betekent tevens dat de school aan vertegenwoordigers van belangengroepen geen platform mag bieden om onder haar gezag reclame te maken voor hun eigen opvattingen. Bij controversiële onderwerpen moeten alle aspecten evenwichtig behandeld worden, zodat leerlingen een eigen mening kunnen vormen.”

Een luie zondagmiddag, buiten kou, binnen jazz en koffie. Wie grijpt er dan niet snel naar Het Tijdschrift voor Openbare Financiën? Ik. En in jaargang 44, editie 1 staat zelfs een kritisch stukje over onze lerarenopleidingen. Smullen dus. Aangetrokken door de smeuïge titel ‘Prijs en kwaliteit van collectief gefinancierde diensten; Een persoonlijke bespiegeling door C.A. de Kam’ begon ik rap te lezen. En viel mijn oog op dit:

“Bekend is dat het niveau van de pabo-opleiding in de afgelopen jaren is gedaald. Hierdoor staan in het basisonderwijs gemiddeld genomen steeds minder bekwame leerkrachten voor de klas.”

En ik was het er gelijk mee eens. Sorry, Pabonieuwsdienst waar ik dit stukje tekst eigenlijk vandaan heb gejat. En tenslotte dit:

“Eén op de drie kinderen in groep 8 van de basisschool heeft wel eens alcohol gedronken, meldt GGD Zaanstreek-Waterland. … In de maanden februari tot en met juli organiseert GGD Zaanstreek-Waterland in samenwerking met Brijder Verslavingszorg in diverse gemeenten een reeks bijeenkomsten met als thema ‘Opgroeien zonder alcohol’ voor alle ouders met kinderen van 10 tot 15 jaar. Tijdens deze bijeenkomsten komen vragen aan de orde als ‘hoe kan ik er voor zorgen dat mijn kind geen alcohol gaat drinken?’ en ‘welke afspraken maak ik met mijn kind over alcohol nu en in de toekomst?’.”

De bijeenkomsten zijn gratis. In de pauze wordt er een drankje geserveerd. Een half uur vóór aanvang gaat de bar open. Na afloop consumpties halve prijs, taxiservice aanwezig.

Fijne voorjaarsvakantie! Wat? Nog een week? Oh. Afijn. Een man heeft recht op zijn dromen. Wat gaat u eigenlijk doen in de vakantie?

6 Reacties op “Homo’s, Prutpabo’s en Drank: Uw Onderwijsnieuws”

1. Debby zegt:

:-)

Aah, de mysterieuze glimlach van Good Ol’ Dibbs.

3. margareth weijers zegt:

grappig!

Thanks, Margareth!